Епсикопски савјет СПЦ у Црној Гори Марковићу: Ништа мање од измена у спорном закону

ОН ПОНУДИО САМО „ДИЈАЛОГ, ИЗГРАДЊУ ПОВЈЕРЕЊА И ДОДАТНЕ ГАРАНЦИЈЕ“

* Представници Епископског савјета СПЦ, на челу са митрополитом Амфилохијем (Радовићем), предали Влади предлог који подразумева измене одредаба које Црква види као спорне. Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу

* ФАКТИ: До овог међуасобног `опипавања` - нимало случајно – дошло је у дану када је Мило Ђукановић СПЦ прогласио за инструмент `Велике Србије` и објавио да ће је ликвидирати и уместо ње формирати аутономну православну цркву Црне Горе. Са Ђукановићем и Марковићем је `дијалог` губљење времена, `изградња поверења` за СПЦ – слепа улица. Било би занимљиво знати да ли је марковић тражио да литије престану док трају „дијалог“ и разговори на „експертском нивоу“...

____________________________________________________________________

        НА ПОЗИВ предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића данас је обављен разговор о Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница између Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

        Данашњи састанак окончан је у духу међусобног уважавања уз оцјену обију страна да је протекао у конструктивној и отвореној атмосфери.

        Обје стране су у потпуности исказале своје ставове у погледу отворених питања везаних за Закон.

        Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о измјенама Закона, а не о његовој примјени јер по мишљењу Цркве Закон није у складу са Уставом ни међународним стандардима.

        Влада сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног повјерења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција овај Закон може примјењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима.

        Представници Епископског савјета СПЦ, на челу са митрополитом Амфилохијем (Радовићем), предали су Влади предлог који подразумијева измјене одредаба које Црква види као спорне.

        Влада је примила к знању ову иницијативу оцијенивши да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог Закона него и других могућности које нуди правни систем.

        Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу.

        (Заједничко саопштење Службе Владе Црне Горе за односе са јавношћу и Епископског савјета СПЦ у Црној Гори)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари