Источноамерички епископ Иринеј позвао Трампа да заштити СПЦ и њене светиње у Црној Гори

ПИСМОМ ЗАМОЛИО ПРЕДСЕДНИКА САД ДА ИНТЕРВЕНИШЕ ДА ВЛАСТ ОДУСТАНЕ ОД ОДУЗИМАЊА БОГОМОЉА

* Епископ Иринеј (Добријевић) предочио америчком лидеру: Српска православна црква има историјско присуство које обухвата период од осам векова и за њу би одузимање богомоља значило губитак верског наслеђа и културне баштине

_______________________________________________________________________

        ЕПИСКОП источноамерички Иринеј замолио је америчког председника Доналда Трампа да интервенише код Владе Црне Горе да хитно престану и одустану од прогона по верској основи и од одузимања вековима старих богомоља.

        Писао је Трампу поводом усвајања антицивилизацијског Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и указао на оштру злоупотребу верских слобода и права на посед имовине у Црној Гори.

        "Након што је Скупштина Црне Горе усвојила Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришћанским православним демонстранатима, који су само желели да заштите своје светиње од насилног отимања", наведено је у писму.

        Владика Иринеј је истакао да се стиче утисак да је овај закон само изговор за конфискацију верских објеката подигнутих прије 1918. године, за које не постоји званична документација о власништву.

        "У случају традиционалних вера, попут Српска православне цркве /СПЦ/, која има историјско присуство које обухвата период од осам векова, то подразумева губитак верског наслеђа и културне баштине", додао је владика Иринеј.

        Он је у писму истакао да је Трамп великодушно учинио верску слободу главним приоритетом спољне политике, те је у име верника СПЦ, српско-америчких грађана и становника САД, позвао председника, Владу и институције САД, као и све невладине секторе који надгледају међународну верску слободу и људска права, да интервенишу код Владе Црне Горе.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари