Додик: Осам векова СПЦ нас уче да врлином, знањем и пожртвовањем можемо и немогуће

ОРДЕН НЕ СМАТРАМ ОРДЕНОМ МЕНИ НЕГО СРПСКОМ НАРОДУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ“

* „Ујединивши све српске земље, а потом изборивши аутокефалност, Свети Сава нам је као народу дао перспективу у националном и духовном смислу, усмерио нас на прави пут којим смо корачали 800 година. Историја нас учи да кад год смо били на том путу, нисмо грешили

* “Историја, посебно у време Саве Немањића нам објашњава да је свако време тешко и тражи жртву. Оно што данас можемо да урадимо јесте да се преиспитамо да ли смо онакви какве би желео Свети Сава, без обзира да ли служимо народу кроз Цркву или кроз државу”

* „Свети Сава није тражио самосталност за СПЦ да би она била изоловано острво, него да расте са другим црквама и народима. Није нам оставио поруку да се изолујемо, већ да се отворимо свету и другима и другачијима”

________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је обележавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ јубилеј над јубилејима и снажна потврда да све што је вредно и засновано на правим и чврстим темељима има трајање.

        Додик је у Београду на свечаној академији поводом обележавања јубилеја СПЦ изразио велику захвалност за високо одликовање - Орден Светог Симеона Мироточивог које му је уручено за залагање за српски народ и Републику Српску.

        “Још једном изражавам велику захвалност Синоду СПЦ за додељени орден и указану част. Овај орден не сматрам орденом мени, него српском народу у Републици Српској, који показује неизмерну љубав и приврженост нашој цркви”, нагласио је Додик.

        Додик је навео да је српски народ исписао до сада хиљаде страница историје, а да је прву и најзначајнију исписао Свети Сава и да је та страница одредила све после ње.

        “Ујединивши све српске земље, а потом изборивши аутокефалност, Свети Сава нам је као народу дао перспективу у националном и духовном смислу, усмерио нас на прави пут којим смо корачали 800 година. Историја нас учи да кад год смо били на том путу, нисмо грешили”, нагласио је Додик.

        Он је напоменуо да су плодови труда Светог Саве видљиви не само у СПЦ, него у свим областима живота српског народа - у науци, култури и политици, на свим врлинама и подвизима српског народа кроз векове.

        “Иако је прошло 800 година од како смо се национално и духовно устројили, неке ствари су остале константе”, рекао је Додик и подсетио да је аутокефалност СПЦ издејствована у тренутку када се српски народ налазио на географској, духовној и политичкој вододелници између Истока и Запада.

        Он је указао да је српски народ и данас на готово истој вододелници и искушењима која је имао Свети Сава.

        “Историја, посебно у време Саве Немањића нам објашњава да је свако време тешко и тражи жртву. Оно што данас можемо да урадимо јесте да се преиспитамо да ли смо онакви какве би желео Свети Сава, без обзира да ли служимо народу кроз Цркву или кроз државу”, навео је Додик.

        Он је напоменуо да подсећање на те тренутке када се водила борба за аутокефалност СПЦ подучава српски народ да не одустаје јер ни Свети Сава није одустајао, већ је учио народ да буде храбар, мудар и истрајан, какав је и сам био док је мудро управљао својим бродом и успешно извео српски народ на пут.

        “Историја од осам векова Цркве учи нас да врлином, знањем и пожртвованошћу можемо постићи немогуће. Сматрам да немамо бољег и значајнијег примера од Светог Саве како да се односимо према нашем народу и нашим државама и Цркви, као и према другим народима и државама”, поручио је Додик.

        Он је подсетио да Свети Сава није тражио самосталност за СПЦ да би она била изоловано острво, него да расте са другим црквама и народима.

        “Није нам оставио поруку да се изолујемо, већ да се отворимо свету и другима и другачијима”, каже Додик.

        Додик је истакао да је у националне темеље српског народа узидан светосавски завет, захваљујући којем је кроз векове сачуван национални идентитет и уз помоћ којег зна како убудуће да се чува и остане усправан без обзира на тешкоће.

        Он је додао да је, захваљујући том завету, српски народ преживео окупације, ратове, болести, глади, те да је СПЦ све време била уз народ, а и народ уз Цркву.

        Додик је на свечаности у Центру “Сава” у Београду честитао одликовања - ордене Светог Саве Првог степена Његовој светости патријарху српском Иринеју и председнику Србије Александру Вучићу, истичући да су заслужили та одликовања.

        Он је нагласио да је сведок колико Вучић помаже Српској.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари