Архиепископ Елпидофор: СПЦ има константну подршку Васељенске патријаршије у вези са Црном Гором

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: „МИ СМО ДЕЦА ВИЗАНТИЈЕ, ИЗГРАДИЛИ СМО НАШЕ ЦРКВЕ ПО ПРИМЕРУ ВИЗАНТИЈЕ“

* Поглавар СПЦ Архиепископу Цариградске патријаршије у САД рекао: „Остајемо чврсто и трајно повезани са грчким народом”

___________________________________________________________________________

        ЊЕГОВА светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је седиште Архиепископа Цариградске патријаршије у Сједињеним Америчким Државама.

        У свом поздравном обраћању, Његово високопреосвештенство Архиепископ амерички г. Елпидофор је изразио радост због прилике да укаже добродошлицу Патријарху Српске православне цркве, истакавши дух сарадње међу двема црквама, посебно у Сједињеним Државама. Такође је нагласио константну подршку Васељенске патријаршије у вези са ситуацијом у Црној Гори.

        “Зато, рекао је Архиепископ, са братском љубављу и најдубљим поштовањем подржавамо напоре ваше Светости, по питању залагања за пријатељске односе, мир и јединство, молећи се увек за здравље и духовни напредак Ваше светости, као и верника и свештенства Српске православне цркве”.

        У свом одговору Патријарх српски Иринеј, захвалио је Архиепископу Елпидофору на топлим речима и што га је позвао да се сретну на почетку Светог и Великог поста. Подсетио је на историјске везе које српски и грчки народ деле још од времена Светог Саве у 13. веку.

        „Ми смо деца Византије. Изградили смо наше цркве гледајући на пример Византије, додајући и свој јединствени печат, попут манастира Студенице.“

        Патријарх Иринеј у свом обраћању није само инсистирао на заједничким коренима, већ и на духу братске помоћи и подршке, посебно у време Првог светског рата, када је српска војска пронашла сигурност на Крфу, пре него што се вратила да ослободи своје земље, или рецимо у скорије време током рата на Косову и Метохији, а и данас са ситуацијом у Црној Гори.

        “Остајемо, рекао је Патријарх, чврсто и трајно повезани са грчким народом.”

        У пратњи Његове светости Патријарха Иринеја били су Преосвећени епископи: шумадијски Јован и источноамерички Иринеј, као и протођакон Дамјан Божић.

        Неколико дана пре овог сусрета, Патријарх српски Иринеј присуствовао је ванредном Сабору Српске православне цркве у Северној, Централној и Јужној Америци, који се 29. фебруара 2020. одржао у Клирвотеру на Флориди.

        (Извор: Greek Orthodox Archdiocese of America)

        https://mitropolija.com/2020/03/06/arhiepiskop-elpidofor-naglasio-stalnu-podrsku-vaseljenske-patrijarsije-u-vezi-sa-situacijom-u-crnoj-gori/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари