Андријевица: Не прихватамо да се доноси закон на нашу штету

„ОВО ЈЕ УДАР НА НАШУ ВЕРУ, НАШЕ ПРЕТКЕ И НАШЕ ПОТОМСТВО“ – ЛИТИЈА ПА МОЛЕБАН

* Владика ЈОАНИКИЈЕ: Нама је намењен овај дискриминаторски закон који треба да помогне држави да нам отме све светиње, да их препише са Цркве на државу и да нас принуди да се изнова региструјемо као новооснована религија, као секта. А ми смо вера која је камен темељац Црне Горе

________________________________________________________________________

        У ХРАМУ Светог архангела Михаила у Андријевици, протојереј-ставрофор Боро Врховац, надлежни парох, јереј Бојан Радуновић, парох горњеполимско-гусињски и јеромонах Георгије (Рајаковић), игуман манастира Брезојевица код Плава, служили су молебан Пресветој Богородици, уз молитвено учешће Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, бројног верног народа који на достојанствен, миран, хришћански и истрајан начин, исказује своје неслагање са неуставним Законом о слободи вероисповести.

        Молебану је претходила свенародна литија, која је окупила око две ипо хиљаде људи, међу којима је био и један број верника из Плава, који су дошли до моста на реци Злоречици, одакле је крсни ход кренуо ка Цркви Светог Михаила.

        Епископ Јоаникије поручио је да православни хришћани, као већинска вера у Црној Гори, којој припада 70 одсто грађана Црне Горе, не могу да прихвате да буду дискриминисани, обесправљени, понижени у својој држави.

        „Не можемо прихватити да се доноси Закон на нашу штету, да се тиме крши Устав Црне Горе и да се ствара неравноправност међу верама у Црној Гори, с тим што су остале вере добиле сва своја права путем уговора са државом. Нама је намењен овај дискриминаторски закон који треба да помогне држави да нам отме све светиње, да их препише са Цркве на државу и да нас принуди да се изнова региструјемо као новооснована религија, као секта.

Ми смо вера која је камен темељац Црне Горе. Без православља нема Црне Горе, а ово је удар и на светиње и на православље, на нашу веру, на наше претке који су за веру живели и главе своје полагали. Ово је удар и на нас и на наше потомство“, оценио је владика будимљанско-никшићки.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари