Амфилохије: У литијама је изворни народ Црне Горе – нека посланици послушају овај глас Божији

ПРЕД СКУПШТИНОМ ЦГ ПОМОЛИО СЕ ЗА ГРАД, ПОСЛАНИКЕ, ПРЕДСЕДНИКА ЦГ И ПОСЕБНО ЗА ДЕЦУ

* У име литије у којој је било и око 60 универзитетских професора власти поручио: „Овај народ није против државе јер је то његова држава била и остала и то треба сви да знају, па и они који себе поистовећују са државом:. Држава је наша, наши преци су уграђени у њу, њену правду, истину и доброту, у њену културу и у њену вјеру прије свега и изнад свега. Зато не треба нико да се боји ове дјеце која су сабрана око ове светиње”

* Посебно истакао да у литијама нема ни четника ни партизана, и да су у њима потомци и једних и других, који хоће да буду браћа, нашта их је призвао Господ: “Да се помире једни са другима, да опросте једни другима, и то је оно што овај народ тражи и од предсједника и од Скупштине Црне Горе, да спасу Црну Гору од изгубљеног образа безакоњем овог закона који угрожава биће овог народа

________________________________________________________________________

        “НАРОД који се сабира на литијама је изворни народ Црне Горе који наставља дјело својих предака, и чува оне светиње које су му преци оставили, а глас народ је глас Божији”, поручио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморским Амфилохије испред Скупштине Црне Горе где је у току литије улицама главног града, после прочитаног Јеванђеља, узнео молитве за град, посланике, председника Црне Горе, Подгоричане, народ Божији, посебно за децу.

        Митрополит је са Преосвећеним Епископом диоклијским Методијем предводио литију од више десетина хиљада верног народа међу којима је шездесетак универзитетских професора.

        У обраћању сабранима владика Амфилохије је оценио да овај народ није против државе јер је то његова држава била и остала и то треба сви да знају, па и они који себе поистовећују са државом:

        “Држава је наша, наши преци су уграђени у њу, њену правду, истину и доброту, у њену културу и у њену вјеру прије свега и изнад свега. Зато не треба нико да се боји од ове дјеце која су сабрана око ове светиње”, казао је Митрополит.

        Подсетио је на сва страдања народа нарочито током и после Дргугог светског рата и нагласио да литије и народ превазилазе те сукобе и братомржњу.

        Посебно је истакао да у литијама нема ни четника ни партизана, и да су у њима потомци и једних и других, који хоће да буду браћа, нашта их је призвао Господ:

        “Да се помире једни са другима, да опросте једни другима, и то је оно што овај народ тражи и од предсједника и од Скупштине Црне Горе, да спасу Црну Гору од изгубљеног образа безакоњем овог закона који угрожава биће овог народа”, беседио је владика.

        Додао је да је то безакоње пробудило веру у народу, што је по његовим речима велики дар и знак.

        Претходно је у  Саборном храму Христовог Васкрсења служен молебан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари