Амфилохије: Они који су у Црној Гори стекли милијарде враћају нас братоубилачком духу

„НЕКИ ПОД ЗАПАДНИМ ВРИЈЕДНОСТИМА ИМАЈУ У ВИДУ ДЕБЕЛО ЦРИЈЕВО И ОТИМАЧИНУ“

* „Једна група наших људи се обогатила, они знају како, стекла милијарде које сада имају, па не треба да се чудимо што се дјеца угледају на њих. Они не дају да се та дјеца врате, а ни они се не враћају Цркви и - моралу исконском“

* „Историја не памти братоубилаштво какво је било у Црној Гори од 1941. године. И нажалост, и ово како се сада ствари одвијају, наставак је бротоубилачког духа. Нажалост, и садашња власт, намјесто да се ослободи тог братоубилачког духа, па да на изворним темељима јединства духа, душе и вјере, гради будућност Црне Горе, сљедујући Петровићима, они сад темеље све на братоубилачком духу. Немојте да се сада чудите што се та дјеца уче од њих“

_______________________________________________________________________

        НЕ ЧУДИ што млади у Црној Гори иду у криминалне кланове, јер се угледају на групу људи која се обогатила и има милијарде, али се и обезбожила и рашчовјечила. Нажалост, живот једног народа заснива се на отимачини и егоизму, казао је „Вијестима“ Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије коментаришући рат зараћених нарко–кланова који бјесни на улицама и који је однио више од 40 младих живота.

        Он је оцијенио да су изазови и за Цркву ликвидиације и криминални обрачуни који су постали свакодневица и позвао младе да се врате Цркви и исконским моралним вриједностима.

        “То је показатељ да све оно што се није вратило цркви, светињи Божјој и светињи људскога живота, не може да има будућност, него се претвара у кланове. Ако се заснива људски, и живот једнога народа, једне државе, на егоизму, на саможивости и на отимачини, ако је то будућност, онда се ово дешава, оно што сада неки овдје кажу `западне вриједности`, подразумијевајући под западним вриједностима, то с опроштењем, дебело цријево и стомак и егоизам западних богаташа. Опростите, морам да кажем, једна група наших људи овдје се обогатила, они знају како, те милијарде сада имају и онда не треба да се чудимо што се та дјеца угледају на њих. Они не дају да се та дјеца врате, а ни они се не враћају Цркви, што значи моралу исконском“, поручио је Митрополит Амфилохије.

        Он је казао да управо Црква свједочи о моралу, љубави према Богу, али и према ближњима, а не отимању од ближњих.

        “То је оно што Црква својим дејством, својим присуством, свједочи и на шта призива, све одреда, колико их има, па и ту дјецу““, казао је Митрополит црногорско-приморски.       

         Митрополит Амфилохије истиче да су хришћани призвани да се угледају на Христа.

        “То је призив и овој дјеци. Намјесто што се угледају на оне који су обезбожили и расчовјечили, нека се угледају на Божју и љубав својих предака који нијесу отимали од другога, него су и себе и свој живот даривали за добро другог, своју родбину, пријатеље и свој народ. Зато и обнављамо ове светиње, не због светиња, него да би народ задобио светост, узајамну љубав, да би се људски живот заснивао на братској љубави, а не на братоубилачкој“, нагласио је Владика.

        Казао је да историја не памти братоубилаштво какво је било у Црној Гори од 1941. године.

        “И нажалост, и ово како се сада ствари одвијају, наставак је бротоубилачког духа. Нажалост, и садашња власт, намјесто да се ослободи тог братоубилачког духа, па да на изворним темељима јединства духа, душе и вјере, гради будућност Црне Горе, сљедујући Петровићима, они сад темеље све на братоубилачком духу. Немојте да се сада чудите што се та дјеца уче од њих“, каже он.

        Митрополит је оцијенио и да не чуди што на улицама има дроге и проституције.

        “Шта су дрога, хедонизам и проституција? То је када људи немају вјере у вјечно људско достојанство. Онда, шта ће, мора да живи само овдје на земљи и онда граби, граби што ти дан даје, отимај и дрогирај се. Дрога је замјена за изворну и исконску вјеру. Да би се ослободила дроге, та дјеца морају да се крсте у име Бога љубави, да приме љубав као правило свога живота. Да тиме поштују себе, свој живот, своје тијело и своју душу, као и тијело и душу ближњих својих. То је оно на шта призива Црква већ двије хиљаде година, па и данас“, поручује Митрополит Амфилохије.

        https://mitropolija.com/2019/09/01/mitropolit-amfilohije-vijestima-ne-cudi-sto-se-djeca-okrecu-kriminalu-kad-je-vlast-obezbozena-i-rascovjecena/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари