Амфилохије: Његошеву капелу морамо вратити на Ловћен – има дивно мјесто испред маузолеја

МИТРОПОЛИТ ИЗРАЗИО НАДУ ДА СЕ ТО МОЖЕ ДЕСИТИ ВЕЋ ТОКОМ ОВЕ ГОДИНЕ

Краљ Александар и краљица Марија Карађорђевић испред

обновљене капеле на Ловћену, 21. септембра 1925. године

* „Надам се да ме Господ неће дирати са ове земље док не обновимо Цркву Светог Архангела на Превлаци, не вратимо Цркву Светог Петра на Ловћен и не вратимо мог претходника у његову цркву

* „Прича о укидању црногорске цркве је потпуно сулуда. Људи који су васпитани на атеизму, безбожништву и антицрквеном духу на нови, још подмуклији начин подмећу то кукавичје јаје. Наводно, они сад бране цркву која никад таква није постојала нити има икакве везе са реалношћу, ни историјски ни духовно

____________________________________________________________________________________

         ЦРНА Гора је кренула у провалију од рушења цркве на Ловћену и да бисмо могли да зацијелимо те дубоке ране међ народом и у држави, морамо вратити капелу на Ловћен, нема другога излаза - поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у интервјуу за „Дан“.

         Митрополит је рекао да очекује да ће се то десити већ ове године и да ће он први да узме један камен да носи, а онда за њим и сви његови Цетињани.

         “Надам се да ме Господ неће дирати са ове земље док не обновимо Цркву Светог Архангела на Превлаци, не вратимо Цркву Светог Петра на Ловћен и не вратимо мог претходника у његову цркву. Нисам се хтио пети на Ловћен баш због тога и попео сам се ето послије 60 година, али само да бих видио има ли мјеста да се ту врати црква, и видио сам да има. Нека маузолеј остане, он никоме не смета, али прије њега има дивно мјесто на коме се црква може вратити у онаквом облику каква је одувијек и била, са сваким каменчићем. Тек тада ће се Црна Гора и Црногорци окренути једни другима, окренути се заједништву и свему што је добро. То нам желим за овај Божић”, казао је митрополит Амфилохије.

         Митрополит црногорско-приморски је казао да би волио да Црна Гора ове године повуче признање Косова и сматра да би то требало да буде задатак власти и Владе.

         Црна Гора која на рушењу цркве краља Николе, како каже митрополит, гради своју будућност нема никакве везе са крштеном Црном Гором краља Николе.

         “Ова прича о укидању црногорске цркве је потпуно сулуда. Људи који су васпитани на атеизму, безбожништву и антицрквеном духу на нови, још подмуклији начин подмећу то кукавичје јаје. Наводно, они сад бране цркву која никад таква није постојала нити има икакве везе са реалношћу, ни историјски ни духовно. Али, шта да радимо, завладао је дух атеизма и људи који чак и не вјерују у Бога сада су за аутокефалну!? Ја сам за Црну Гору којој припадају Призрен и Пећ, а не за скраћену Црну Гору чија је власт обезбожила. Ако само тражиш оно што се тиче властољубља, то није добро. Људи који су отели црквену имовину ’45. године, сад ови нови титоисти хоће да одузму и храмове, наводно су припадали Црној Гори. Којој Црној Гори, питам ја, јер је једна Црна Гора краља Николе, а једна Црна Гора ова сад. Само су по имену сличне, а но садржају и идејама су потпуно другачије. Краљ Никола је био крштен и Црна Гора је хришћанска држава и она је све градила на вјери и молитви на ћивоту Светог Петра Цетињског, а не на рушењу његове цркве.

         Ова Црна Гора гради своју будућност на срушеној цркви Светог Петра, на оскрнављеном гробу Петра II Ловћенског Тајновидца, који је утамничен у маузолеју који нема везе ни са духом ни са црквом, али је било вријеме безбожништва”, рекао је он у интервјуу за „Дан“.

          Митрополит је подсјетио и на позив предсједнику државе Милу Ђукановићу да још није касно да се крсти.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари