Амфилохије: Није краљ Александар Карађорђевић рушио храмове по Црној Гори него - обнављао

СА ДВОЈИЦОМ УКРАЈИНСКИХ ВЛАДИКА БОГОСЛУЖИО У ЦРКВИ НА СВЕТОМ СТЕФАНУ

Са митрополитом Луком (лево) и архиепископом Диодором

* „Обновио је и цркву на Ловћену. То треба да запамте и данашњи Црногорци који га нападају да је он те храмове наводно правио себи. Није себи, него своме претку Петру Другом Ловћенском Тајновидцу обновио је цркву коју су срушили Аустријанци. Обновио ју је онакву каква је била, а срушили су је поново брозоморци

* Митрополит посебно нагласио: „Пролази, Богу хвала, и време наших брозомораца и наследника Лењина и Стаљина“

_______________________________________________________________________

       АРХИЕПИСКОП цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије и архијереји Украјинске православне цркве који бораве у посјети МЦП - митрополит запорошки Лука и архиепископ јужненски Диодор - служили су са свештенством литургију у цркви Рождества Пресвете Богодице и Светог Александра Невског на Светом Стефану.

       Митрополит Амфилофије је објаснио да је Свети Александар Невски једна од најзначајнијих личности словенских народа, првенствено руског народа.

       “И није чудно што су краљ Александар Карађорђевић и краљица Марија овај храм посветили Светом Александру Невском”, рекао је Владика Амфилохије и подсјетио на мучеништво ове светиње.

       Митрополит Амфилохије је на крају богослужења рекао да је прослављање Светог Александра Невског на ово место донео ученик Светог цара Николаја Другог краљ Александар Карађорђевић, који је примио десетине хиљада протераних Руса од стране бољшевика, међу којима преко 30 епископа на челу са Митрополитом Антонијем.

       “Блажењејши Митрополит Онуфрије је наследник Митрополита Антонија. Краљ Александар је, постоје документи о томе, од манастира Прасквица купио ово место и ову земљу овде. Он је ту долазио да летује са својом краљевском породицом. То је његово и пред Богом и пред људима, и његовог потомства. Нажалост, наследници бољшевика су то отели и опљачкали”, казао је Владика.

       Додао је да се то пљачкашко дело наставља и данас:

       “И много је значајно да данас поменемо краља Александра, јер је он прва жртва нацифашизма. Није краљ Александар рушио храмове по Црној Гори и друге подизао себи него их је обнављао. И овај овде је обнављао и обнављао је цркву на Ловћену. То треба да запамте и данашњи Црногорци који га нападају да је он те храмове наводно правио себи. Није себи, него своме претку Петру Другом Ловћенском Тајновидцу обновио је цркву коју су срушили Аустријанци“.

       У наставку је указао:

       „Обновио ју је онаква каква је била, а срушили су је поново брозоморци, наследнници Лењина и Стаљина. Али, хвала Богу, ево пролази и њихово време. Свака сила до времена, а Божија је свевремена. Ничија није до зоре горела“.

       Владика Лука је на крају благословио сабране кратком беседом о Светом Александру Невском:

       “Ми прослављамо Светога Александра Невског, не због његове политике, не због његовог јунаштва, већ због његове верности Христу”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари