Амфилохије: Црква спремна за разговор ако је власт спремна да прихвати наше амандмане

МИТРОПОЛИТ ВИШЕ НЕ ИНСИСТИРА ДА ВЛАСТ ПРЕ ПРЕГОВОРА ПОВУЧЕ ЗАКОН

* „Благодаримо предсједнику Владе на његовом интересовању за доношење нормалног закона о Цркви и вјерским заједницама у Црној Гори. Благодаримо и на том његовом обећању да ће упутити званичан позив. Међутим, скрећемо пажњу ако под тим позивом он подразумијева онакве разговоре какви су досад неколико пута вођени, гдје се ми обавезујемо да прихватимо то безакоње, и да о њему разговарамо, онда ту боље да се не започиње никакав разговор

* Душко МАРКОВИЋ: Влада не може да повуче закон. Влада предлаже, Скупштина га усваја, а потврђује га предсједник својим потписом. Овај закон је прошао све те процедуре и он је у правном животу. Нико не може да га повуче.Могуће је једино (оспоравање) кроз предлог за оцјену уставности закона или да нека политичка већина у парламенту покрене амандмане за измјену закона или стављање тог закона ван снаге до доношења новог

_________________________________________________________________________

        АКО је позив предсједника Владе Душка Марковића на дијалог само у вези оног безакоња, онда је боље да се ту не започиње никакав разговор, казао је за „Дан“ митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

        Он је поручио да је Црква спремна за разговор ако је власт, на првом мјесту, спремна да прихвати амандмане које је Митрополија поднијела на спорни Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

        Говорећи о актуелној ситуацији у вези Закона о слободи вјероисповијести, премијер Душко Марковић је раније јуче најавио да ће се до краја недјеље званично обратити Митрополиту Амфилохију за наставак разговора о оним питањима која се не разумију или о страховима који постојe, те да је држава ту да гарантује да нема разлога за страхове и заблуде.

        – Благодаримо предсједнику Владе на његовом интересовању за доношење нормалног закона о Цркви и вјерским заједницама у Црној Гори. Благодаримо и на том његовом обећању да ће упутити званичан позив. Међутим, скрећемо пажњу ако под тим позивом он подразумијева онакве разговоре какви су досад неколико пута вођени, гдје се ми обавезујемо да прихватимо то безакоње, и да о њему разговарамо, онда ту боље да се не започиње никакав разговор, казао је Митрополит.

        Поручио је да Црква очекује истински, прави дијалог, који је у сагласности са Венецијанском комисијом и са европским законима, јасан дијалог како би се, како је рекао, донио закон који је сагласан вјековном предању Црне Горе и савременим европским законима.

        – Ако је то само позив да разговарамо о овом безакоњу, онда нема потребе. Они су нама то наметали већ неколико пута. Потпредсједник Владе Зоран Пажин нам је наметао разговор о том безакоњу. Није било говора о томе. Покушали смо да им то образложимо приликом сусрета са њима, прије Скупштине, они су остали при томе, нијесу прихватили минимум онога што смо ми тражили преко амандмана. Ако предсједник Владе сматра да тај разговор треба да буде о истинском договору и прихватању од стране државе, на првом мјесту, тих амандмана, онда ћемо мирне душе разговарати о томе. Јер, ми смо за закон, ово је Црква која је на закону утемељена и законом вјековима влада поручио је Митрополит.

        Говорећи о дешавањима у вези са планираном литијом на Цетињу, Митрополит је казао да они сваке суботе иду на Ћипур, гдје служе Литургију, а да је сада то Црквена општина назвала Литијом, која би прошла од Цетињског манастира до Ћипура. С обзиром на те неприлике на Цетињу, умолила нас је полиција да не идемо до Ћипура него да се молебан одржи само у Цетињском манастиру. Ми смо то прихватили ради мира у граду и ради братске љубави казао је архиепископ цетињски.  

        Премијер је јуче у Јутарњем програму ТВЦГ казао да сва дешавања која су услиједила након усвајања закона нијесу била само отпор том акту, већ је све прерасло у обрачун са Црном Гором и њеним институцијама и правом да држава суверено одлучује о унутрашњим питањима. Премијер је казао да је Митрополија црногорско-приморска једина адреса за дијалог.

        – За нас је легитимна адреса за разговор Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије рекао је Марковић.

        На питање како види излаз из ове ситуације, Марковић каже како су очекивања да ће литије и молебани бити довољно јак разлог да се закон повуче, што правно није могуће. Премијер је рекао да је дијалог нешто на чему снажно инсистира и жели да до њега дође или да се настави.

        – Влада не може да повуче закон. Влада предлаже, Скупштина га усваја, а потврђује га предсједник својим потписом. Овај закон је прошао све те процедуре и он је у правном животу. Нико не може да га повуче, тврди Марковић.

        Казао је да закон може бити оспорен у цјелости или у појединим нормама, али кроз јасну процедуру предвиђену за то.

        – Кроз предлог за оцјену уставности закона или у парламенту да нека политичка већина покрене амандмане на измјену закона или стављање тог закона ван снаге до доношења новог. Не може Црква тражити повлачење закона, јер нема уставне могућности за то, поручио је Марковић.  

        звор: Дан)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари