У Београду више неће бити Хрватске и Босанске улице, Загорска већ носи име атентатора на Павелића

КУМАНОВСКА УЛИЦА ЋЕ ОСТАТИ ЗБОГ КУМАНОВСКЕ БИТКЕ, АЛИ САРАЈЕВСКА И МОСТАРСКА ВЕРОВАТНО НЕЋЕ

* Горан ВЕСИЋ: „Наставићемо да мењамо имена свих улица које носе назив по онима који више немају везе са Србијом, као и по срединама у којима било шта што долази из Србије није добродошло

* Раније су промењени називи улица Задарска у Добрице Ћосића, Загребачка у Коче Поповића, Травничка у Милорада Екмечића, Похорска у Генерала Жданова

__________________________________________________________________________

        ГРАДСКА власт Београда планира да промени имена улица добијена по топонимима заосталим из СФРЈ и срединама где се затире све што подсећа на српство, па се размишља и о промени имена Сарајевске и Мостарске улице, код Савског трга, у близини старе железничке станице.

        Биће промењени називи улица: Поречка, Хварска, Хрватска, Сплитска, Подравска, Бјеловарска, Шибеничка, Љубљанска, Бледска, Босанска, Мариборска, Цељска, Лопудска, Мурска, Зеничка.

        Тако ће Загорска улица у Земуну постати Улица Благоја Јововића, по имену атентатора на усташког вођу Анту Павелића.

Благоје Јововић

        Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да улице у Београду треба да носе називе људи који су задужили Србију, као и по пријатељским земљама и народима, те онима који су задужили човечанство.

        "Зато ћемо наставити да мењамо имена свих улица које носе назив по онима који више немају везе са Србијом, као и по срединама у којима било шта што долази из Србије није добродошло", истакао је Весић.

        Он је подсетио да је Београд као главни град именима улица или споменицима представљао читаву некадашњу Југославију, али да није нормално да ниједан град у бившим републикама нема Београдску улицу, осим Подгорице и Скопља.

        Весић је за "Вечерње новости" рекао да се назив Кумановске улице неће мењати, јер Кумановска битка сведочи о српским херојским подвизима.

        Раније су промењени називи улица Задарска у Добрице Ћосића, Загребачка у Коче Поповића, Травничка у Милорада Екмечића, Похорска у Генерала Жданова.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари