Шешељ: ЗСО треба да има 12 општина које би се прикључиле централној Србији

СМАТРА ДА И ГОРАЖДЕВАЦ ТРЕБА ДА БУДЕ ОПШТИНА И ДА МУ СЕ ПРИКЉУЧИ ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА

(Фото: А. Васиљевић)

* Требало би инсистирати да КиМ добије најширу могућу аутономију, али претходно да се формира Заједница српских општина, која не би обухватала само садашњих десет општина, већ 12. Тим општинама бих прикључио и општину Гора, јер су се Горанци показали као веома одани држави Србији

* На осталом простору дао бих пуну аутономију косовским Албанцима који би имали своје аутономне облике власти и могли би одлучивати о свим питањима, осим о заштити државних граница, царинској политици…

______________________________________________________

       ПОСЕБНА седница Скупштине Србије посвећена Косову и Метохији није испунила очекивања целе нације, оценио је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ и истакао да је пропуштена јединствена прилика да све политичке странке покажу јединство у супротстављању западним насртајима на јужну српску покрајину.

       У интервјуу за „Политику” председник СРС-а каже да је требало јединствено реаговати на покушаје да се отцепи Косово и Метохија од Србије, али да је цела опозиција пала на испиту.

       „Прозападне странке су ту седницу искористиле за своје вербалне обрачуне с режимом, јер нису биле у парламенту пуне две године због бојкота избора 2020. године. Имаjу времена да то раде чим почне редовно заседање Скупштине Србије 1. октобра, по редовној законској процедури. Од тада ће имати могућност да критикују буквално све што сматрају да власт не ради добро. Уместо тога, они су злоупотребили седницу посвећену Косову и Метохији”, каже Шешељ.

       * Шта им конкретно замерате?

       Нису имали свест да је сада прилика да се искаже јединство поводом Косова и Метохије, макар били и незадовољни режимском политиком. Јер ако они не могу ништа сами да учине, требало је учврстити режим да се сачува Космет. Када су радикали били у Скупштини Србије, гласали смо за 11 резолуција, декларација или закључака републичког парламента. Јесмо оштро критиковали режим и износили конкретне примедбе, али смо хтели да се демонстрира јединство скупштине. Тако је било и када су социјалисти били на власти, нападали смо их због свега и свачега на разним скупштинским заседањима, али када су биле кључне ствари од виталне и егзистенцијалне важности за државу, радикали су увек били солидарни и подржавали смо њихова настојања.

       * Да ли овом скупштинском сазиву недостају радикали?

       Заиста је запрепашћујуће да Србија нема озбиљну опозицију! Ја можда никада више нећу бити народни посланик, али српски радикали недостају Народној скупштини. Без радикала нема праве и озбиљне опозиције у парламенту. То се најбоље видело на посебној седници о Косову и Метохији. Тако је народ хтео на априлским изборима и не вреди туговати због тога. Мени је жао што нисмо прошли цензус на изборима, а надам се на следећим да ћемо се вратити у парламент и да ће ново страначко руководство да обезбеди пролаз.

       Рекли сте после априлских избора да вас народ неће и најављујете ново страначко руководство. Ипак, сви одбори СРС-а су затражили да останете на челу странке?

       То је тачно, али ја сам инсистирао међу члановима председничког колегијума да се сада у септембру одржи страначки конгрес. Међутим, већина чланова, с којима сам контактирао, била је против тога и заложила се да буде одржан редовни конгрес у мају следеће године.

       * Да ли се враћате у политику?

       Рекао сам да никада нећу напустити политику, јер је политика моја судбина и до краја живота бићу у њој. Што се тиче функције председника СРС-а, хтео сам да се повучем, али нисам наишао на разумевање унутар странке па ћемо о томе дефинитивно одлучити на наредном конгресу.

       * Како бисте решили проблем Косова?

       Требало би инсистирати да КиМ добије најширу могућу аутономију, али претходно да се формира Заједница српских општина, која не би обухватала само садашњих десет општина, већ 12. Прогласио бих за нову општину Гораждевац и прикопчао територијално Пећку патријаршију. Тим општинама бих прикључио и општину Гора, јер су се Горанци показали као веома одани држави Србији и да више воле да живе у границама које контролише Београд него тамо где су под влашћу албанске аутономије.

       На осталом простору дао бих пуну аутономију косовским Албанцима који би имали своје аутономне облике власти и могли би одлучивати о свим питањима, осим о заштити државних граница, царинској политици…

       Тих 12 општина бих директно прикључио централној Србији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари