Павловић: Србија мора имати пакет мера - не мора да буде јаван – за даљу заштиту и помоћ Српској

ДАНАС МОЖЕМО ДА ВИДИМО РАЗВОЈ СВЕТА У СЛЕДЕЋИХ 100 ГОДИНА А ДА НИШТА НЕ ДОЂЕ СА ЗАПАДА

* Адвокат Бранко ПАВЛОВИЋ: Влада Србије мора имати припремљен пакет ванредних мера у случају даљег напада Запада на нас. И мере за даљег јачање механизама да Србе на Косову и Метохији учинимо економски самоодрживим

* Укупни напор који је предузет у одбрани од резолуције о Сребреници, подигао је свест код свих Срба, а не само у Србији и Српској, него и у Црној Гори и другде, да морамо да се више ујединимо око кључних националних питања

* Ситуацију са Црном Гором треба да схватимо озбиљније, јер је то изузетно успешан пројекат Америке и Велике Британије у коме су окренули јавност ЦГ против против криминала и корупције Ђукановића, а онда им довели на власт екстремније прозападне политичаре од Ђукановића

* Ми смо одмах сутрадан (по изгласавању резолуције о Сребреници)рекли Италијанима – ви ћете имати економске интересе код нас какве год хоћете, са Американцима смо наставили причу око Генералштаба, са Немцима кажемо „само ви наставите да овде радите“. То више није потребно! Одлазак свих са Запада у дану би био замењен присуством исто тако квалитетних компанија из Кине, Русије, Индије, од где год хоћеш. Нису нам више потребни ни за шта! Не морамо уопште да им се додворавамо, чак је и погрешно!

_____________________________________________________________

          AДВОКАТ Бранко Павловић прокоментарисао је за Инфо јутро на Информеру резолуцију о геноциду и односе које Срби треба да убудуће успоставе са земљама зависно од тога како су се оне поставиле према нашем народу у УН.

          Посебно је апеловао да Србија на нивоу Владе донесе специјалне мере којима ће убудуће штитити Републику Српску.

          - Ако је геноцид, онда сви гласају за то. За политику и за историју је најважније да је ова резолуција добила значајно испод половине гласова чланица УН. То је уствари успех наше дипломатије, уз помоћ Русије и Кине: направљена је добра платформа преко које ћемо веома брзо на веома ниско спустити ефекте резолуције које су желеле Америка, Британија и Немачка гурајући резолуцију.

          Даље, цео укупни напор који је предузет у одбрани од резолуције, подигао је свест код свих Срба, а не само у Србији и Српској, него и у Црној Гори и другде, да морамо да се више ујединимо око кључних националних питања. Кнежевић је добро то разумео. Одатле се и напади да смо доживели неуспех од нас одбијају као од зида, јер смо се ујединили око националног интереса.

          Ситуацију са Црном Гором треба да схватимо озбиљније, јер је то изузетно успешан пројекат Америке и Велике Британије у коме су окренули јавност ЦГ против против криминала и корупције Ђукановића, а онда им довели на власт екстремније прозападне политичаре од Ђукановића.

          Прво фокусирју све на криминал и корупцију и онда доведу нове људе који стопостотно спроводе западну агенду. У том смислу је групација која представља српски народ у ЦГ у деликатној позицији. Део је владајуће коалиције, а та коалиција је у старту рекла да нема ништа од тога да се црногорска подршка резолуцији о геноциду поништи и да се повуче признање Косова.

          Та групација би могла да обори Владу. Кнежевићева партија је повукла подршку, али Мандићева није. Мој утисак је да Мандић чека реконструкцију Владе да добије неко министарско место више. Ако је ситуација тако драматична да је ово „бугарски нож у леђа“, онда узми и обори Владу.

          Неће је оборити. То је поука за нас у Србији да се држимо важних тема које укључују криминал и корупцију, али не само да се бавимо тиме него и да будемо свесни ко нас наговара да је важно да се само то питање реши, а све друго да нема везе. Не, цео пакет је важан и не смемо дозволити да нам западњаци потурају нове и нове гарнитуре политичара као алтернативу.  

          Слободарски дух - оно што зовемо Косовским заветом, а што има много компонената – тај слободарски дух је вертикала Срба. Наши интелектуалци некад превише филозофирају и мисле да је, због стања у коме се налазимо, тешко доказати ко је крив. Уместо тога, треба да мисле шта да конкретно даље радимо.

          Бркају ствари. Тако се брка и поводом председника Вучића. Запад нам отима Косово. Прво треба да се каже да то ради Запад. А тек онда да расправљамо да ли то Вучић брани како треба. Прво нам је, ваљда, Запад крив!

          Запад хоће да поништи Републику Српску, па тек онда размишљамо у којој мери се помаже РС из Србије. Исто као што није Вучић крив што је реолуција „упала“ у време кампање за локалне изборе. Дакле, никако не смемо да изгубимо из вида ко нам је непријатељ, па да онда расправљамо шта да чинимо. Дакле - не ко је крив, него шта је урађено и да ли даје резултате или не.

          Информер: Додик је рекао да је некада велика империја, Америка, сведена на трећину света. Америка је изгубила ауторитет, јер и поред притисака неке земље нису пристале на уцене...

          Тако је, то је процес у коме Америка убрзано губи утицај у свету. Окосница новог света су Русија и Кина и њихови односи, а уз њих и Индија. Кроз Шангајску организацију за сарадњу, где су све те три земље присутне, а онда и кроз БРИКС, све друге државе добијају велики међународни ослонац за сопствену борбу за слободу, за деколонизацију на модеран начин.

          Погледајте односе Америке и Саудијске Арабије и Ујединњених Арапских Емирата. То је најгора позиција Америке икада. Однос Турака према Америци - то је најмања подршка коју је Америка икада имала. Читав арапски свет - то је најгоре могуће.

          У Европи, Америка изузетно добро стоји у Бриселу и у врховима Немачке, Италије и Француске, али по дубини снажних опозиционих партија тих земаља стоји све слабије. Односи у АСЕАН-у (минус Филипини), су у великом, великом паду. Тако да је та тенденција незаустављива и притисцима и уценама више не могу ништа да ураде.

          Зашто? Зато што је овај свет толико ојачао технолошки, финансијски, војно и у политичком утицају да је сасвим довољан за развој целог света. Данас без проблема можемо да видимо развој света у следећих сто година, а да ништа не дође са Запада.

          Информер: Да ли су неке земље могле да не гласају. Да не потрче. На пример Црна Гора...

          Могле су. Само морате Американцима, кад вам кажу `морате да гласате`, одмах да кажете „ми то не можемо“. Онда Американци почну да преговарају. Кажу: ови држе до себе, хајде да  видимо шта може да се уради. Али, не могу они све да испритискају. Мога си рећи „ово је много за нас, ми то не можемо, ево нећемо бити у сали“. Али, одговор „не можемо“ мора да се да одмах.

          Оно што треба да се зна јесте да је Црна Гора презадужена, апсолутно кључни повериоци су им западни и тачно је да би Запад, ако хоће да повуче до краја, могао да игра на њихово банкротство. Али, то је због тога што су се они геополитички безусловно везали за Запад.

          Позиција Србије са новим нивоом заједничке будућности са Кином је много боља. Јер, у једном тренутку, ако ми уђемо у такав степен финансијске нестабилности, можемо без проблема да се у том критичном тренутку договоримо са Кином како да одатле изађемо.

          Црна Гора се тотално везала за Запад и мањи им је маневарски простор, али и овде су могли да кажу „не, ово је превише, не можемо“. И ништа им се не би догодило!

          Информер: Цвијановићева је рекла да је 12 земаља било под уценом да ће им се ускратити финансирање и подршка по важним питањима.

          Да, финансијска уцена. Али, подсетићу вас да је Тужилац у Међународном кривичном суду тражио да се изда налог за хапшење Нетањахуа. Ви сте имали врх америчке државе који прети Тужиоцу и судијама у Већу које треба да одлучује, да ће, ако наставе тим путем, имати проблем са Америком они и њихове породице. То је отворено мафијашки начин.

          Ништа не треба да нас чуди од Америке. Шта је поука? Мораш да се бориш. Немој да сањаш да ћеш некако да се сакријеш. Нећеш.

          Мораш да се прикључиш читавом низу земаља које се боре за своје стварно боље сутра и бољи развој. У овако драматичним тренуцима мораш директно да се супротставиш. После у неким другим можеш да тактизираш.

          Ако мислиш да попустиш и да ће то они онда уважити - неће уважити! Свако попуштање тумаче као твоју слабост и газе те даље.

          То би могла да буде основа за наше будуће политичке потезе. Нисам задовољан што не подижемо економску цену Западу који се понаша на овај начин (да доноси ову резолуцију). Ми смо одмах сутрадан рекли Италијанима – ви ћете имати економске интересе код нас какве год хоћете, са Американцима смо наставили причу око Генералштаба, са Немцима кажемо „само ви наставите да овде радите“. То више није потребно!

          Одлазак свих са Запада у дану би био замењен присуством исто тако квалитетних компанија из Кине, Русије, Индије, од где год хоћеш. Нису нам више потребни ни за шта!  

          Не морамо уопште да им се додворавамо, чак је и погрешно! Јер, из њиховог угла, ако они гурају жељу да пониште РС, дестабилизују српски народ у целини, па онда и Србију, а ви им на то кажете „све је у реду, сви ваши економски интереси су и даље задовољени у Србији“, онда што би они имали коректив?

          Они ће да наставити да газе - мање или више успешно, а овде немају цену. Мораш да им подигнеш цену!

          Зашто би било која немачка компанија имала право на субвенције у Србији? Они гурају резолуцију о геноциду у УН, а ми им кажемо „нема проблема, супер, само радите, имате све погодности“. Зашто?

          Што те погодности не дамо компанијама из држава које кажу да то није геноцид и да неће да гласају за ту резолуцију?

          У том смислу, ово је добра платформа, а у операционализацији треба да озбиљније дискутујемо и изнедримо мере које ће да заболе привреднике из тих земаља.

          Пошто цела ЕУ иде у рецесију до краја ове године, а Америка почетком следеће, толика је напетност привредника да, ако им сада неки политичар каже „губите и то што имате у Србији“ ради неке политике у интересу Америке, они ће да полуде. Сешће на леђа том Шолцу и Макрону, рећи ће „натерали сте нас да прекинемо односе са Руском Федерацијом, нисмо више конкурентни, терате нас да заоштримо са Кином, нешто успевамо да радимо у Србији, сад нам измичете и тај тепих, докле мислите тако.“

          Дакле, наш маневарски простор је много већи него што га ми у овом тренутку користимо и надам се да ћемо то радити у наставку.

          Информер: Хоће ли свет сада бити затрпан оваквим резолуцијама?

          Биће, у смислу релативизације. Да је била резолуција да је геноцид ово што Израел ради у Гази, имали бисте 170 држава за, јер је то неспорно. А кад имате ово што је исиловано, онда имате 84. Да је нешто стварно геноцид, онда није људски да не гласаш да јесте. Отуда  је 84доказ да је цела ствар исфабрикована, без проблема би било 160, 170 за.

          Информер: Сад се видело ко нам је пријатељ и партнер, а ко непријатељ. Шта ће бити даље?

          Влада мора да има припремљен пакет ванредних мера у случају даљег напада Запада на нас. И мора да има посебан пакет мера - не мора да буде јаван, али мора да буде припремљен – даље заштите и помоћи Републици Српској и даљег повећавања механизама да Србе на Косову и Метохији учинимо економски самоодрживим.

          У тим правцима треба да радимо да бисмо били изложени што мањим ризицима, јер тај Запад неће одустати. Не због нас. Него зато што је Запад систем који нема коректив, он просто иде да влада целим светом и нема алтернативу. Тако да то што смо ми сада постигли успех, неће их одвратити од намере да пониште државну творевину Срба у БиХ, да битно дестабилизују Србију и да наставе са отимањем Косова и Метохије.

           То је у првим корацима. А у суштини, њихов циљ је да овде на овој територији живе неки људи, али у овом слободарском смислу - да живе као Срби - то не, то по Западу мора да се промени.  


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари