Никифоров: Народ je na литије извео Ђукановић, а не Москва и Београд

„ПОТЦЕНИО ЈЕ УГЛЕД И УТИЦАЈ СПЦ - ОНИ КОЈИ СУ ФОРСИРАЛИ ДЕДЕИЋА – ИСПАЛИ СУ СМЕШНИ“

* У Црној Гори се стигло до црвене линије. Било би опасно да дође до директног сукоба учесника литија и супротног табора. Било би трагично да удари брат на брата и да дође до крвопролића. Разумем зашто Мило тврди да су у садашња догађања у Црној Гори укључене Русија и Србија. Он то говори да би на своју страну придобио Запад

* Нисам могао да претпоставим да ће баш толико људи излазити на улице. Импозантне и предивне слике гледамо из градова Црне Горе. Уверен сам да је и Мило Ђукановић сматрао да ће бити мало галаме и да ће се потом све стишати. Али, показало се да код Црногораца СПЦ има много већи значај него што су мислили политичари

* Позиција у којој се поводом КиМ налази председник Вучић није нимало лака, али то не значи да он треба да жури. Ако народ сматра да треба сачекати и одложити доношење коначне одлуке, онда тако треба и урадити. Уосталом, на Западу постају све више свесни чињенице да је опасно донети одлуку у којој се не би уважавали и српски интереси. Србија данас нема снаге да врати Косово. Због тога сам присталица замрзавања проблема

* Мислим да би било корисно да Србија организује свој архив који би прикупљао грађу о агресији НАТО и жртвама које је имала. Мислим и да Срби морају да сачувају и сву документацију о Хашком трибуналу. Морам признати да сам и ја, који сам често долазио у Југославију и чак присуствовао преговорима са Слободаном Милошевићем, много тога сазнао из његових казивања на суђењу у Хагу. Било би добро да се сачува и документација о Дејтонском споразуму

______________________________________________________________________

        Бранко ВЛАХОВИЋ, стални дописник „Новости“ из Москве

        ЦРНОГОРСКИ вечити лидер Мило Ђукановић и његови најближи сарадници потценили су углед и утицај Српске православне цркве, која има снажне и дубоке корене у традицији, култури и свести грађана Црне Горе. За то што велики број људи учествује у литијама разлоге треба тражити не само у поштовању традиције и православне вере, него и у незадовољству народа. Узалуд Ђукановић и његове власти траже узроке на страни, јер је прокључао вулкан незадовољства грађана, који су показали да није одумрло чојство и да не желе да се Цркви отима имовина. Имам много пријатеља Црногораца и добро знам да су то честити људи, који су стали уз своју Цркву у овом деликатном тренутку за Црну Гору.

        Овако, у интервјуу за "Новости", најугледнији експерт за Балкан др Константин Никифоров, директор Института Руске академије наука за изучавање словенских народа, коментарише актуелна дешавања у Црној Гори.

        На питање како оцењује Ђукановићеве тврдње да су литије и масован излазак грађана на улице потпомогнути у Београду и Москви, професор Никифоров каже да су оптужбе из Подгорице смешне и да они добро знају да је Црногорцима прекипело због самовоље и злоупотреба које чине Мило и његов клан:

        - У Црној Гори се стигло до црвене линије, и сада је опасно да не дође до директног сукоба учесника литија и супротног табора. Било би трагично да удари брат на брата и да дође до крвопролића. Разумем зашто Мило тврди да су у садашња догађања у Црној Гори укључене Русија и Србија. Он то говори да би на своју страну придобио Запад. Највиши руски политичари не коментаришу ситуацију у Црној Гори, да Мило не би могао да каже да га неко са стране свађа са народом. Добро је што председник Вучић није отишао у Црну Гору, да у Подгорици не би могли да тврде како литијама диригују власти у Београду.

        * Очигледно је да су власти у Црној Гори изненађене самодисциплином грађана који су се одазвали позиву митрополита Амфилохија да дођу на литије.

        - И сам сам фасциниран тиме како су се грађани добро организовали. Осим старијих, много је младих, као и родитеља и деце који су дошли да подрже своју Цркву.

        * Да ли сте очекивали овакав развој ситуације у Црној Гори?

        - Нисам могао да претпоставим да ће баш толико људи изаћи на улице. Импозантне и предивне слике гледамо из градова Црне Горе. Уверен сам да је и Мило Ђукановић сматрао да ће бити мало галаме и да ће се потом све стишати. Али, показало се да код Црногораца СПЦ има много већи значај него што су мислили политичари. Они који су форсирали самозванца Дедеића испали су смешни.

        * Део балканских лидера покренуо је иницијативу о "малом шенгену", као вид припреме за јединствено функционисање у ЕУ. Шта ви мислите о томе?

        - Прича о "малом шенгену" је мала бајка. Руководство у Албанији игра своју игру и све отвореније и упорније подржава самосталност Косова.

        * Како ви видите расплет ситуације на Косову?

        - Неспорно је да је Србији и председнику Вучићу данас главни проблем Косово. Бићу искрен, нисам до краја схватио на који начин Вучић жели да дође до компромиса око територије са Албанцима. Био сам давно за поделу Косова, када је у Србији било светогрђе да се о томе говори. Да је то тада учињено, подела би била много правичнија, па и повољнија за Србе. Позиција у којој се налази председник Вучић није нимало лака, али то не значи да он треба да жури.

        - Ако народ сматра да треба сачекати и одложити доношење коначне одлуке, онда тако треба и урадити. Уосталом, на Западу постају све више свесни чињенице да је опасно донети одлуку у којој се не би уважавали и српски интереси. Србија данас нема снаге да врати Косово. Због тога сам присталица "замрзавања проблема".

        - Приче о томе како би Србија могла да добије неке уступке ако призна Косово, мамац су за превару. Чак и ако јој у Вашингтону обећају да ће је "погурати" да што пре уђе у ЕУ, то не значи да ће она ускоро бити примљена. Барем су се Срби наслушали разних обећања у последњих тридесетак година.

        * Шта мислите о причама да би Србији, као уступак, требало да се понуди излазак на море?

        - Наравно да је то будалаштина. Па ко озбиљан може да верује у то да би Албанија била спремна да да део свог мора уколико би Београд пристао да призна Косово?! За Србију би било најбоље решење да и даље остане неутрална и да не улази ни у један војни савез. Они којима се жури у ЕУ морају да анализирају шта су од уласка добили ваши суседи. Приче о томе како ће уласком у ЕУ потећи река инвестиција су нереалне.

        * Шта мислите о најављеним суђењима Албанцима који су учествовали у ратним злочинима над Србима на Косову?

        - Тешко се може догодити да суд буде објективан и осуди Албанце који су починили злочине. Да су то хтели, могли су их већ осудити у Хагу. Албанска заједница на Косову и Метохији и даље живи по старим обичајима. Само треба анализирати то колико је људи који су требали да сведоче у Хагу побијено. Чак и они код којих се пробудила савест, у страху од одмазде нису спремни да сведоче. Бојим се да би суђење Албанцима могло бити најобичнија фарса.

        * Како коментаришете "повампирење" прича у Пољској о томе како их руска Црвена армија није ослободила већ окупирала?

        - Против ревизије историје и фалсификата најбоље је борити се тако што ће се потпуно отворити архиве из тог периода. У време док сам радио у Кремљу, у председничком тиму, знам да је Борис Јељцин отворио архиве. Нажалост, касније је део грађе опет био под ембаргом. Подржавам идеју председника Путина да се представе јавности сви документи о Другом светском рату, јер ће се тако омогућити историчарима да пишу праву истину, ма колико се она некоме не допадала. Наравно да ће бити увек и оних којима није стало до истине, па и кад буду имали пред собом документе, писаће лажи.

        * Руски политичари и историчари сада извлаче документа из којих се види да су пољски лидери шуровали са Хитлером. Зашто ти документи нису објављени раније?

        - Питање је оправдано. Али, мора се знати да у совјетско време такве документе нису хтели да публикују да не би нарушили савезничке и пријатељске односе са Пољацима. Ћутало се о том делу историје, мада су и тада постојала документа о свим болним моментима у односима Пољака и СССР, и пре и у време Другог светског рата. Зашто су касније ти архивски материјали поново затворени, стварно не разумем.

        * Шта би било добро да Срби учине да се не забораве важни догађаји и да се не допусти фалсификовање историје?

        - Мислим да би било корисно да Србија организује свој архив који би прикупљао грађу о агресији НАТО и жртвама које је имала. То треба учинити сада, док су још живи сведоци тих догађаја. Ако се то не уради, једног дана ће медијски јаче и утицајније земље које су напале Србију ширити "своју истину". Мислим и да Срби морају да сачувају сву документацију о Хашком трибуналу. Морам признати да сам и ја, који сам често долазио у Југославију и чак присуствовао преговорима са Слободаном Милошевићем, много тога сазнао из његових казивања на суђењу у Хагу. Не би зачудило да једног дана у Хагу ти документи нестану, поготово они у којима су Милошевић и неки други оптужени доказивали апсурдност оптужница. Према мом мишљењу, било би добро да се сачува и документација о Дејтонском споразуму.

        * У Думи је недавно постигнут договор о томе да се оснује заједнички институт са Србијом за чување истине о Другом светском рату.

        - Кад је реч о Србији и Балкану, изузетно ценим ваше историчаре, који су много писали и о Другом светском рату. И досадашњи институти у Београду су добро радили. Суштина односа наших народа се одлично зна и њу нико не може променити. Тим периодом су се бавили озбиљни српски историчари, и све што је важно - описано је. Зато и не видим разлог да се отвара нови институт. Руски и српски историчари одлично сарађују, организујемо конференције, објављујемо значајне књиге... И ако политичари хоће да подрже објављивање истине, најбоље је да финансијски помогну рад постојећих института и објављивање књига.

        * Из Сарајева прете српском лидеру Милораду Додику хапшењем. Да ли би се то могло десити, уз помоћ Запада?

        - Претњи ће бити, али не верујем да би се неко усудио да то уради, јер би то могло изазвати сукобе и крвопролиће. Додик је до сада одлично лавирао и верујем да ће то чинити и убудуће. Наруку му иде то што су у САД окупирани својим изборима и интересима и није им приоритет решавање спорних питања у БиХ.

        https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B0...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари