Медведев: Резолуција 1244 мора бити основ за изналажење решења за Косово и Метохију

ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РУСИЈЕ КОЈИ СУТРА СТИЖЕ У БЕОГРАД: ВЕЛИКА АЛБАНИЈА ЈЕ ВЕОМА ОПАСНА ИДЕЈА

          ПРЕДСЕДНИК Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је да Русија полази од неопходности поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије.

         "У више наврата смо на свим теренима, на свим нивоима, говорили о томе да се држимо ранијег става", рекао је Медведев за сутрашње "Вечерње новости", које су вечерас објавиле извод из интервјуа.

         Према његовим речима, Русија полази од тога да током разматрања и решавања свих питања као основу треба узимати управо међународно право, пре свега Резолуцију 1244 о Косову и Метохији Савјета безбедности УН, а не једностране акте.

         Одговарајући на питање да ли то што су многе западне земље, игноришући међународно право признале сецесију Косова и Метохије, може да се заврши стварањем "велике Албаније", Медведев је рекао да су "све идеје различитих нових уједињења, држава и тако даље веома опасне".

         "Јер, на крају провоцирају најагресивније кругове, који су у највећој мјери националистички опредељени, да постижу своје циљеве помоћу насиља и оружја, којег је, све у свему, још довољно. Сматрам да су то врло опасне изјаве", рекао је Медведев.

         Медведев је за "Новости" говорио и о све гласнијим покушајима ревизије историје, притисцима Приштине и међународне заједнице, односима Русије и Србије, позицији Републике Српске, ширењу НАТО-а, улагањима у Србију...

         Медведев стиже сутра у посету Србији, на обележавање заједничког јубилеја - 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари