„Клинтонов план“ оперисао и са притиском на муслимане да пристану да Срби иступе из БиХ по „чехословачком моделу“

ПРЕДВИЂАО  РЕФЕРЕНДУМ КОЈИ БИ БИО ОДРЖАН 2-3 ГОДИНЕ НАКОН  МИРОВНОГ СПОРАЗУМА

* Према документима из љета 1995. године које је објавила председничка библиотека“,  али и изјавама званичника из тог периода, Бил Клинтон је желео да се рат у Босни оконча пре почетка кампање за председничке изборе одржане 1996. године на којима се он борио за други мандат

* Спровођење плана почело је неколико недеља пре пада Сребренице и укључивало је постизање мировног споразума којим би Босна била подељена на два приближно једнака ентитета. У случају да то пропадне, план је био да се повуку мировне снаге УН, прекине ембарго на испоруку оружја БиХ и пружи иницијална ваздушна подршка муслиманско-хрватским снагама у борби против Срба

_______________________________________________________________________

        БИВШИ амерички председник Бил Клинтон, уочи почетка кампање за изборе на којима се борио за други мандат, тражио је од владе у Сарајеву 1995. године да начини уступке Србима у БиХ како би се окончао рат, стоји у поверљивим документима који су недавно објављени и садрже Клинтонов тајни план за БиХ.

        Документи које је објавила председничка библиотека потичу из љета 1995. године, непосредно у време сукоба око Сребренице и неколико месеци пре склапања Дејтонског споразума, пише лондонски Гардијан.

        Према тим документима, али и изјавама званичника из тог периода, Клинтон је желео да се рат у Босни оконча пре почетка кампање за председничке изборе одржане 1996. године на којима се борио за други мандат.

        У транскриптима телефонских разговора Клинтона са другим светским лидерима, стоји како је он више пута поновио да је разочаран што снаге босанских муслимана нису успеле да сачувају Сребреницу.

        Главни Клинтонов оперативац за спровођење тајног плана који би окончао рат у БиХ био је његов саветник за националну безбедност Ентони Лејк. Спровођење плана почело је неколико недеља пре пада Сребренице и укључивало је постизање мировног споразума којим би Босна била подељена на два приближно једнака ентитета.

        У случају да то пропадне, план је био да се повуку мировне снаге УН, прекине ембарго на испоруку оружја БиХ и пружи иницијална ваздушна подршка муслиманско-хрватским снагама у борби против Срба.

        Клинтонов план предвиђао је да се прво одрже разговори америчке администрације са представницима Сарајева, како би их убедили на уступке после пада Сребренице.

        Према том плану, федерација муслимана и Хрвата требало је да добије нешто мање од половине државе, док би Американци размотрили и притисак на муслиманску страну да пристане на могућност да Срби у БиХ у року од две до три године по окончању рата одрже референдум за издвајање из БиХ.

        "Уколико босански муслимани не могу да убеде босанске Србе да њихова будућност лежи у реинтеграцији у БиХ, нема смисла блокирати мирно раздвајање заједничке државе, по чехословачком моделу", предвиђао је Клинтонов план.

        Како стоји у објављеним документима, неки чланови Клинтонове администрације нису били задовољни оваквим планом.

        Дејвид Шефер, саветник тадашње амбасадорке САД у УН Медлин Олбрајт, написао је да су "Срби заузели велики део територије захваљујући етничком чишћењу и сада им омогућавамо демократски референдум да то потврде, то је веома клизав терен".

        Он је касније у својим мемоарима тврдио како је могуће да је Лејков наступ заправо само био провокација да се више разговара о БиХ у Белој кући.

        Александер Вершбоу, који је био задужен за Европу у америчком Савету националне безбедности, навео је да је стратегија за излазак из рата била резултат компромиса више америчких нивоа власти.

        (Спутњик)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари