Караџић: Да су муслимани победили – осудили би себе на постепено брисање из Европе

„СРБИ СУ ЗБОГ КОМПРОМИСА ОДУСТАЛИ ОД МОДЕЛА СЕВЕРНЕ ИРСКЕ“

* „Муслимани се током последњег рата у БиХ први пут нису борили за друге, него за себе и један концепт Босне који није имао никаквих изгледа, чак и код оних који су их наизглед подржавали

* „Срби нису хтели доминацију у БиХ – то је курс СДА, све до данас. Да су којим случајем они победили Србе и отерали их из Босне, били би препуштени на милост и немилост прозападном делу бивше Југославије

_____________________________________________________________________

        ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је да ни Срби, ни Хрвати нису пледирали на доминацију над другима у унитаризованој и централизованој БиХ, него је то било и остало опредељење СДА до данашњих дана.

        Истакао је да су Срби због компромиса одустали од модела Сјеверне Ирске, то јест од остајања у матичној земљи, а Европа је радије подржала модел Швајцарске или Белгије.

        "Ни многи у Србији не знају кроз какве муке су прошли Срби у БиХ угађајући другима, а покушавајући да не унесреће свој народ", рекао је Караџић за "Вечерње новости".

        Он је објаснио да су Хрвати у рату у БиХ наступали милитантно против заједничке државе, што се могло очекивати због њихове везаности за Хрватску и да су велику сметњу представљале "примесе неоусташа", али су ХДЗ-Хрвати у БиХ у погледу уређења земље били разумни и схватљиви.

        "Тражили су исто што и Срби и што је Европска заједница /Карингтон - Кутиљеро/ прихватила да понуди свим странама - аутономност једних од других", рекао је Караџић.

        Он је истакао да се током последњег рата у БиХ први пут муслимани нису борили за друге, него за себе и један концепт Босне који није имао никаквих изгледа, чак и код оних који су их наизглед подржавали.

        "Да су којим случајем они победили Србе и отерали их из Босне, били би препуштени на милост и немилост прозападном делу бивше Југославије, уз огромна ограничења и постепено брисање из Европе", оценио је Караџић.

        Караџић је подсетио да се знатан број муслимана, па и цела јединица, борио у Војсци Републике Српске, бранећи вредности заједничког живота, секуларне државе и мира, као и да су и хрватски и муслимански рањеници лечени у српским болницама, да су Хрвати на појединим местима слободно пролазили преко територије Републике Српске из своје једне енклаве у другу.

        Он је истакао да је, захваљујући разуму и договору са хрватским лидером Матом Бобаном, спашено на хиљаде младих живота на обе стране и значајно је било умиривање већег дела од 1.000 километара линије фронта и међусобних борби.

        Караџић је нагласио да су његова искуства са Хрватима у Босни била сјајна, да је имао двојицу најближих пријатеља Хрвата, те да су чак и они којима су усташе побиле породице јасно правили разлику између обичних Хрвата и заклетих усташа.

        Према његовим наводима, довољно је доказа да и у Хрватској постоји жеђ за добрим односима, упркос значају који добијају будале и протуве, које промовишу мржњу, а сенку на овај оптимизам баца чињеница да се многи кандидати за изборе уздржавају од критике, страхујући да би то утицало на њихов изборни резултат.

        „Мора постати јасно да мржња није патриотска обавеза, она је анонимна и крије се", поручио је Караџић.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари