Иринеј: Прво да се на КиМ безбедно врати 250.000 протераних па онда преговарати

„СРБИ СУ СПРЕМНИ ДА БУДУ СТАБИЛАН МОСТ ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА“

* Патријарх: Ако престану да помажу само Албанцима - САД могу одиграти велику и историјску улогу

* О Ђукановићу: „Било је само питање колико дуго ће Европа имати стрпљења да толерише политичара који се изјашњава као атеиста, а отворено говори о стварању такозване црногорске православне цркве у режији једне политичке партије у секуларној држави

________________________________________________________________________

       ПАТРИЈАРХ Иринеј изјавио је да су Срби као народ навикли да буду између Истока и Запада, те да је историја показала да су често били полигон сукоба, због чега су платили високу цијену.

       – Имам утисак да смо данас спремни да будемо чврст и стабилан мост између Истока и Запада. И једној и другој страни вероватно ће бити потребно време док се не увере да можемо свима бити поуздан партнер и пријатељ. Притом, остаћемо доследни својим коренима и традицији – рекао је патријарх Иринеј.

       Говорећи о Косову и Метохији, патријарх је нагласио да у решавању овог питања први услов треба да буде безбедан повратак око 250.000 Срба, протераних од 1999. до 2004. године.

       – Међународна заједница треба да помогне, најпре, по том питању, па тек онда да организује разговоре о другим темама – рекао је патријарх Иринеј за Вечерње новости.

       Одговарајући на питање да ли је споразум из Вашингтона добар пут да Срби и Албанци постигну компромис, патријарх Иринеј је навео да је српски народ у многим приликама посведочио пријатељски однос према САД.

       – Погледајте колико је тамо Срба који су својим знањем и радом допринели развоју Америке, а то чине и данас. Још се питам чиме смо заслужили да нас бомбардују 1999. године. Они су велика политичка, економска и војна сила која је до сада била искључиво на страни Албанаца, упркос нашим молбама да треба објективно сагледати кризу на Косову и Метохији – истакао је патријарх Иринеј.

       Патријарх сматра да треба препустити Србима и Албанцима да се сами о свему договоре без наметања решења у корист само једног народа.

       – У том погледу, САД могу одиграти велику и историјску улогу – поручио је патријарх српски.

       Говорећи о томе како види будућност верника и српског народа у Црној Гори у светлу последњих промјена, патријарх Иринеј је рекао да је било питање колико дуго ће Европа имати стрпљења да толерише политичара који се изјашњава као атеиста, а отворено говори о стварању такозване црногорске православне цркве у режији једне политичке партије у секуларној држави.

       – Врхунац тог суманутог плана је накарадни Закон о слободи вероисповести, којим су хтели да легализују отимање светиња у епархијама Српске православне цркве у Црној Гори. Задивљен сам народом који је молитвеним литијама и демократским путем успео да сачува своју веру и прадедовске светиње – нагласио је патријарх Иринеј.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари