Холбруков сарадник сугерише да се Србија – ако не призна Косово* - прогласи за одметничку земљу

ДЕЈВИД ФИЛИПС: ЕУ ТРЕБА ДА ВУЧИЋУ ДА 12 МЕСЕЦИ И ДА УНАПРЕД ЗНА ДО ЧЕГА ЋЕ ПРЕГОВОРИ ДОВЕСТИ

Конструисао "пиштољ" који предлаже Бриселу да

прислони на слеоочницу Србије - Дејвид Филипс

* До сада је све почивало на претпоставци да ће Србија нормализовати односе са Косовом у замену за чланство  у ЕУ. Међутим, Вучић је дволичан и игра и са Русијом и Кином

* Србија не може све имати. Или ће наставити ка чланству у ЕУ, што захтева признање Косова и предвиђа евроатлантске интеграције, или ће наставити са продубљивањем веза са антидемократским и антизападним земљама као што су Русија и Кина

* Ако Србијa буде непопустљива, ЕУ треба да нормализује односе са Косовом, укључујући његово признање и друге бенефите (за Приштину)

_______________________________________________________________________

        Аутор: Дејвид ФИЛИПС, EU Observer

        ДИЈАЛОГ Београда и Приштине недавно је настављен након паузе од 20 месеци. Успешни преговори морају бити у вези са познавањем интереса обе стране као основа за компромис.

        Знамо шта Косово жели. Премијер Авдулах Хоти инсистира на томе да Србија призна Косово као независну и суверену државу унутар његових тренутних граница, а да се Косово придружи међународним организацијама попут Уједињених нација.

        Оогућавање власницима косовских пасоша да путују без виза било би важна мера за изградњу поверења и створило би позитивну атмосферу за преговоре.

        Шта Србија жели је мање јасно.

        До сада су напори почивали на претпоставци да ће Србија нормализовати односе са Косовом у замену за чланство у ЕУ.

        Иако нејасно, „поглавље 35“ у основи условљава тежње Србије ка ЕУ.

        Сваки велики корак - од стицања статуса кандидата, преко покретања преговора, до отварања поглавља за преговоре - захтева поштовање Поглавља 35.

        Према истраживању Института за друштвена истраживања у Београду, скоро половина Срба подржава чланство у ЕУ.

        Још већи број тражи запослење и приступ европским тржиштима. На ЕУ отпада 63 процента укупне трговине Србије.

        Председник Александар Вучић јавно подржава улазак Србије у ЕУ, али - да ли заиста жели да Србија уђе у ЕУ?

        Вучић жели да има своју торту и да је сам поједе.

        Србија игра двоструку игру. Користи ЕУ за финансирање борбе против коронавируса и Инструмента за претприступну помоћ.

        У исто време, Србија се придружила Русији и Кини, користећи их против Запада да би извлачила преференцијалне услове са свих страна.

        Србија и Русија трубе о свом заједничком славенском и православном наслеђу, истовремено ширећи сарадњу у економском и безбедносном сектору.

        Србија је игнорисала упозорења ЕУ, потписавши споразум о слободној трговини са руском Евроазијском економском унијом (ЕЕУ). Газпромов гасовод TurkStream почео је изградњу кроз Србију 2019.

        Нафтна индустрија Србије, највећа нафтна компанија у Србији, у Газпромовом је већинском власништву.

        Безбедносна сарадња се такође шири

Он са Билом Клинтоном

        Србија купује оружје од Русије, укључујући борбене авионе МиГ-29, хеликоптере и тенкове.

        Русија је током заједничке војне вежбе Славенски штит 2019., у Србији била распоредила ПВО-ракете  С-400 у ваздушне.

        Србија је домаћин руској обавештајној бази у Нишу, која се маскира као хуманитарни и ватрогасни центар.

        Србију такође преферира Кина па Београд учествује у Иницијативи Појас и пут.

        Кина је до данас обезбедила Србији 1,5 милијарди долара [1,3 милијарде евра] зајмова и више од 500 милиона долара инвестиција, укључујући капитал за производњу у челичани у Смедереву и постројењима за рударство и топљење бакра Бор. Београд је имао користи од кинеске помоћи поводом ковид-19 у медицинској опреми, укључујући респираторе, маске и медицинске стручњаке из Вухана, где се вирус први пут појавио.

        Вучић је такође дволичан у односима са Косовом. Он је јавно срдачан, док приватно омаловажава Косово као неуспешну државу и средиште организованог криминала. Вучић се нада да ће ЕУ једноставно одустати од условљавања из поглавља 35, што ће му омогућити да иде даље са кандидатуром Србије, а да ће оставити Косово на цедилу.

        Да би се то догодило, ЕУ мора да превиди недостатке Србије у погледу владавине закона, као и систематско угњетавање медија.

        Косово му је помогло неуспешним управљањем.

        Оптужница против председника Хашима Тачија за ратне злочине у београдском наративу се тумачи као доказ да је Србија жртва, док је Косово извор нестабилности јер подрива регионалну стабилност и међународни поредак.

        Србија не може све имати. Или ће наставити ка чланству у ЕУ, што захтева признање Косова, што предвиђа евроатлантске интеграције, или ће наставити са продубљивањем веза са антидемократским и антизападним земљама као што су Русија и Кина.

        За наставак преговора требало би одредити посебне услове.

        Вучић се мора јавно обавезати на посредовање ЕУ, знајући у потпуности до чега ће преговори довести.

        Има мандат, пошто је 21. јуна освојио огромну парламентарну већину.

        И Србија и Косово морају да спроведу свих 33 постојећа споразума, признајући да лавовски део опструкције потиче из Београда.

        И Србија и Косово морају да обелодане податке о 1.500 људи који су нестали из рата. Већина несталих су косовски Албанци, тако да је већи терет на Београду.

        Рокови концентришу умове

        Преговори не могу трајати на неодређено. И Србија и Косово морају да прихвате рок.

        Дванаест месеци од недавног наставка разговора је разумно време за договор.

        Док не постоји договор који нормализује односе између Србије и Косова, преговори ЕУ и Србије о кандидатури Србије требало би да се обуставе. ЕУ треба да инсистира на формули: "нема напретка - нема поглавља".

        Ако Србијa буде непопустљива, ЕУ треба да нормализује односе са Косовом, укључујући признање и друге бенефите (за Приштину).

        Србија је на раскрсници. Или ће Косово признати као независну и суверену државу, или ће бити искљученa из евроатланских структура и остати сама са својим антидемократским одметничким режимом.

        (David L. Phillips is director of the Program on Peace-Building and human rights at Columbia University. His work with ambassador Richard C. Holbrooke as a senior adviser to the State Department is described in his book titled Liberating Kosovo: Coercive Diplomacy and US Intervention)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари