Хофбауер: Сада се дефиниције геноцида лако инструментализују у геополитичке сврхе

ИНКРИМИНИСАЊЕ САМО СРПСКЕ СТРАНЕ НЕ ОДРАЖАВА РЕАЛНОСТ РАТОВА И НИЈЕ ПРАВЕДНО“

          ПОЛИТИКУ, а не правду, донело је преношење дефиниције геноцида у руке међународних судова, истиче професор економије и друштвене историје са Бечког универзитета Ханес Хофбауер.

         "Јер, поставља се основно питање: ко је тај који дефинише масакре или масовна убиства као геноцид?", рекао је Хофбауер за "Вечерње новости".

         Он наводи да дефиниције геноцида лако могу бити инструментализоване у геополитичке сврхе и упозорава да се то и догађа.

         Хофбауер, који је о овој теми написао научни рад "Правосуђе као наставак ратовања", рекао је да је у ранијем законодавству ЕУ само у Немачкој и Аустрији било предвиђено кажњавање порицања злочина над Јеврејима у Другом светском рату.

         "Сада, ако неко каже да се у Сребреници није догодио геноцид, излаже се претњи кривичног прогона. 'Масакри у Сребреници' и то како их тумачимо користе се за криминализацију мишљења", каже Хофбауер.

         Он наводи да је ЕУ под притиском немачког министра правде 2008. године драматично проширила "злочин другачијег размишљања".

         "До 2008, у Аустрији и Немачкој било је кажњиво само негирање Холокауста, а онда је донесена Оквирна одлука Европског парламента којом се све чланице ЕУ обавезују да у року од пет година у своја законодавства уврсте кажњавање порицања геноцида и раних злочина.

         "Конвенција УН о геноциду наглашава да није питање колико је људи убијено, него намера да се угаси нека нација, етничка, расна или верска група. Инкриминисати само српску страну не одражава реалност ових ратова и то није праведно", напомиње Хофбауер.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари