Берлин преговара са Приштином о даљем наоружавању „војске Косова“

ПРОТЕКЛИХ ГОДИНА БИВШОЈ ОВК НЕМАЧКА ИСПОРУЧИЛА ОРУЖЈА И ОПРЕМЕ ЗА 170 МИЛИОНА ЕВРА

Г-36

* Преговара се о набавци нове партије немачких аутоматских јуришних пушка Г-36 (Хеклер и Кох) и тенкова "Леопард 2"

_______________________________________________________________________________

        ВЛАСТИ у Приштини месецима преговарају с немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Косова, а у фокусу су им и допуна лаког артиљеријског оружја и савремено пешадијско наоружање чији добар део Косово* већ поседује, пише "Спутњик".

        Косовски Албанци су до сада искеширали Немачкој око 170 милиона евра за оружје, опрему и обуку припадника КБС, а преговарају о набавци нове партије немачких аутоматски пушка Г-36 (Хеклер и Кох) и тенкова "Леопард 2".

        Војни аналитичар Митар Ковач за "Спутњик" каже:

        „Немачка не жели било какав компормис, односно, хоће да задржи целину Косова и Метохије у такозваној држави Косово. У том смислу, може се разумети и настојање Немачке да јача оружане снаге лажне државе Косово и то чини на више начина, на пример, кроз обуку кадра и процес наоружавања те војске“.

        Он подсећа да је Немачка и у периоду кад се није говорило о стварању оружаних снага Косова, тајно радила на опремању такозваног Косовског заштитног корпуса (КЗК) лаким наоружањем, војничком опремом...

        "Данас се настваља тај процес са опремањем косовске такозване војске, само са сложенијим борбеним системима. Пре свега, то се односи на преносне противоклопне и противваздушне ракетне системе, на командно информационе системе, логистичку опрему, средства транспорта, убојних средстава и тако даље", наводи Ковач.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари