Згушњавају се догађаји и убрзава историја поводом Косова и Метохије

Србија и свет

ШТА ГОД ТО ЗНАЧИЛО – ВОЈСКА У ПРИПРАВНОСТИ, А  ЊЕНИ АВИОНИ НАДЛЕЋУ ЈУГ СРБИЈЕ

* Седми август је почео заседањем Савета за националну безбедност, а завршио се сусретом председника Србије и патријарха Иринеја

* Постоје сигнали да приштинске снаге, уз помоћ САД, могу кренути на север Космета

* Книнским небом су се, на прослави убијања и прогона Срба, егзибиционо праћакали авиони, којима су пилотирали – Јевреји. Не би било много чудно да се не зна како је, недељу дана раније, израелски председник, у друштву хрватске председнице, баш у Јасеновцу, туговао за јеврејским жртвама, које су убиле усташе… Да није тужно, деловало би цинично

* Црногорски официр на книнској прослави „Олује“ се, можда случајно, наместио испод усташке пароле “За дом спремни”, што некима може да значи да је његово “слављење” било више антисрпско него проусташко!

__________________________________________________________________________________

        Пише: Раде БРАЈОВИЋ

        ДА, понекад, један дан, по значају и дометима, може да буде већи и вреднији, чак и од годишњих, потврђује прошла субота, 4. августа, која је, просто, сажела дуговремене догађаје – и оне од пре више од две деценије и збивања која нам испуњавају и ове летње дане, а захватају исте народе, на истом месту, једним те истим садржајем, који стално тече, а никако да се оконча.

         И кад их има више, сви су уверљиво истородни, имају исто извориште, па их је непотребно посебно и појединачно разлагати, особито зато што су укључени све политичке токове – то је проблем Косова и Метохије. Практично је укљзчен у све битне преокупације и перманентно политички и људски притиска Србију и њена руководства, посебно председника Вучића и шефа дипломатије, министра Дачића.

         Било је тако и 7. августа, када је ујутро, на јавном ти-ви сервису /РТС 1/, говорио Дачић, а у једанаест, па више од један сат, председник Вучић.

         Најважније је председниково уверавање да неће одустати од трагања за решењем. Напоменуо је да нема лаког и безболног решења, биће све без тајни и скривања, иако неће одустати, мада није оптимиста, народ ће да одлучи, а он ће настојати да сачува мир и безбедност.

         Серија крупних догађаја у суженом времену, почела је минуле суботе, 4. августовског дана, када су догађаји ницали, расли и развијали се од јутра до поноћи, а нека збивања сутрадан, у недељу ујутро, па до увече, а затим и новог дана, и у данима после.

         У свима њима, у свим временима, најважнија је јединствена порука – Србија је спремна да брани свој народ, у миру и стабилности. Део те спремности односи се подједнако и на српски народ на Космету за који је влада и до сада радила све што је било могуће.

          Сада је, на целој територији подигнута војна готовост и авиони надлећу југ Србије…

          Ево шта, ко, када и како је било од суботе...

         Прво је, у суботу, у осам ујутро, у Председништву Србије, на Андрићевом венцу, председник Александар Вучић сазвао седницу Савета за националну безбедност Србије, која се иначе, не одржава тако често, а, ваљда, мало кад, овако гласовито и уз учешће генерала, бројних цивила који макар додирују врх теме о безбедности.

         По окончању овог скупа, који је трајао више од два часа, Вучић се срео с новинарима, а кад је њих “откачио” отишао је у Патријаршију, на разговор с Његовом Светошћу, патријархом Иринејом.

         На сва три места, тема су били - Космет и негова домаћа, балканска и светска окружења.

         Увече, у осам, истог дана, у Бачкој Паланци, одржана је државна церемонија сећања на 23. годишњицу масовног злочиначког убиства и протеривања крајишких Срба у злочиначкој усташоидној акцији – у којој је убијено око две хиљаде, а протерано око 250.000 Срба из својих домова.

         Вучић је, на тој тужној свечаности, натопљеној сузама, био главни говорник, а учествовали су и патријарх Иринеј, председник Републике Српске Милорад Додик, и сви уз сценске и музичке прилоге из крајишких традиционалних духовних простора…

         Сутрадан, у недељу ујутро, у Книну, већ више од две деценије, готово без Срба, хрватска председница, Колинда Грабар Китаревић, окупила је хрватски политички и војни врх – да прославе “Олују”, што, за нас значи – како су, пре 23 године, убијали и протеривали Србе… Слављеници су били доследни у свему, а нама су остала најзанимљивија, може се рећи и најувредљивија, два “споредна” детаља, оба везана за Србе и Србију, али и садашњу Црну Гору, и Израел.

         У жалосној книнској свечаности, учествовали су један Црногорац и више Јевреја, што, само по себи, није нимало необично, ни чудно. Све то, међутим, припада оној категорији понашања које се сматра - увредљивим за Србе и српске жртве, а за многе и срамотним!

         Црногорски официр – небитно му је име и презиме – учествовао је на прослави “Олује”, најизразитије антисрпске погибије новог времена, што је посебно огрешење, јер Србија и Црна Гора увек су, вековима, подједнако делиле и радост и тугу, посебно кад је масовна. А, сада се један званичник ЦГ укључио у прославу убијања Срба, међу којима је, можда могло да буде и оних који су пореклом из Црне Горе!

          Овај црногорски официр се, можда случајно, наместио – тврдили су медији - испод усташке пароле “За дом спремни”, што некима може да значи да је његово “слављење” било више антисрпско него проусташко!

          Книнским небом су се, на истој прослави убијања и прогона Срба, егзибиционо праћакали авиони, којима су пилотирали – Јевреји. Не би било много чудно да се не зна како је, недељу дана раније, израелски председник, у друштву хрватске председнице, баш у Јасеновцу, туговао за јеврејским жртвама, које су убиле усташе, а да је дан касније, у Београду, исти председник изразио дивљење Србима и жал за јеврејским и српским жртвама и у Јасеновцу, Београду и другде…

          Да није тужно, деловало би цинично.

          Оба догађаја, одобрена у политичким врховима Израела и Црне Горе, могу се најприкладније сместити у само једну реч - брука. Та реч, наравно,најмање или нимало ће сметати хрватским лидерима, онима који, на разне начине, подржавају и одржавају – усташтво, па и масовним певањима фашисоидних песама.

          Урликали су и у понедељак, у Глини, у којој су фашистички злотвори, 1941. Године – закали 1.764 Србна. Љубимац и ове Хрватске, миљеник њеног руководства, певач Томпсон, опет је увесељавао обновиттеље усташтва.

          Опет је тутњала обновљена , још једна “Олуја”. Ћутање европског Запада подразумева да им се допала! Ћуте ли зато и о српском Космету?
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари