Закон од родитеља прави сумњиво лице, 10-годишњак може да тужи оца за прекор

УПОЗОРЕЊЕ ДВЕРИ: ВЛАСТ ПРЕДЛАЖЕ ПРАВА ДЕТЕТА

КОЈА ЋЕ РАЗОРИТИ ПОРОДИЦУ

Норме које уносе у нови закон већ су у САД унесрећиле породицу Вука Настића

  • Предвиђа се одузимање деце од родитеља и да их предају држави, а под видом „заштите дечјих права“
  • Постане ли ово закон, родитељ постаје сумњиво лице које за свако физичко спутавање и ограничавање детета, чак и оно које је неопходно за дететову добробит, може бити кажњено, чак и одузимањем родитељског права (овога нема ни у Великој Британији и Француској)
  • Дете са десет година стиче процесну способност, па може да тужи родитеље ако га прекоревају због лоших оцена или му не дају довољан џепарац, у складу са његовим схватањем стандарда
  • Дете може да се суди с родитељима и да себи бира правног заступника
  • Дете од 15 година има право да родитељима забрани увид у свој здравствени картон
  • Деца треба да добију и политичка права. Тиме се врши недопустива политизација детињства, а деца од 14 година добијају право на удруживање, при чему нико ни не мисли о заштити деце од деструктивних секти, које се често јављају управо као удружења грађана

         У СРБИЈИ, земљи у којој је, од пописа 2002. године до данас, преко 400.000 људи мање, и у којој сваке године умре 34.000 људи више него што их се роди, и у којој има преко милион незапослених и ко зна колико оних који су на ивици да изгубе посао - породица, као основна ћелија друштва, захтева нарочиту пажњу и заштиту.

         То је у складу са Универзалном декларацијом о људским правима (Члан 16, став 3: „Породица је природна и основна ћелија друштва и има право на заштиту државе и друштва“), са Конвенцијом УН о правима детета („Породици, као основној јединици друштва и природној средини за развој свих њених чланова, а посебно деце, треба да буде пружена неопходна заштита и помоћ како би могла у потпуности да преузме одговорност у заједници“, као и чланом 5 исте Конвенције, у коме јасно стоји да ће „стране уговорнице поштовати одговорности, ПРАВА и дужности родитеља, чланова шире породице или заједнице, КАКО ЈЕ ПРЕДВИЂЕНО ЛОКАЛНИМ ОБИЧАЈИМА“), Уставом Републике Србије и њеним Законом о породици.

         Нажалост, Преднацрт Закона о правима детета, који се ових дана нуди на увид јавности, а који очито неко жели да усвоји на брзину, без озбиљне стручне расправе и консензуса друштва коме се намеће, не само да неће допринети заштити и развоју породичног живота у нас, него ће допринети даљем разарању ове основне ћелије друштва. Наиме, пажљиво читање закона указује на чињеницу да је циљ оних који га предлажу да одузму децу од родитеља и да их предају држави, а под видом „заштите дечјих права“.

         Родитељско право у Србији до сада је било заштићено, а држави је било дозвољено да у овој области интервенише само у изузетним случајевима (при чему се, у правној науци, изузетак увек тумачи рестриктивно, да се не би нарушило само правно начело). Међутим, по Нацрту овог закона, родитељ постаје сумњиво лице које за свако физичко спутавање и ограничавање детета, чак и оно које је неопходно за дететову добробит, може бити кажњено, чак и одузимањем родитељског права (овога нема ни у многим развијеним земљама, међу којима су Велика Британија и Француска).

         Дете са десет година стиче процесну способност, па може да тужи родитеље ако га прекоревају због лоших оцена или му не дају довољан џепарац, у складу са његовим схватањем стандарда.

         Дете може да се суди с родитељима и да себи бира правног заступника.

         Дете од 15 година има право да родитељима забрани увид у свој здравствени картон.

         У преднацрту Закона се, под видом права на слободан приступ информацијама о здрављу и здравим стиловима живота, уводи у школе сексуално васпитање, које је, у великом броју случајева на Западу само допринело разарању породице, чији је основ љубав и поштовање, а не пука сексуалност.

         Нарочито је битно да се у овај Закон уводе права деце – припадника тзв. „сексуалних мањина“, чиме се даља пропаганда хомосексуализма као прихватљиве „полне оријентације“ неумитно наставља, што за резултат има праксу већ виђену у појединим земљама Запада, где промотери хомосексуализма долазе у вртиће да малој деци причају о лепотама „лезбо-геј заједница“.

         У преднацрту закона, члан 5, тачка 4, стоји да деца имају и политичка права, иако основно политичко право, из кога происходе и остала, право да се бира и буде биран, стичу само пунолетна лица. Тиме се врши недопустива политизација детињства, а деца од 14 година добијају право на удруживање, при чему нико ни не мисли о заштити деце од деструктивних секти, које се често јављају управо као удружења грађана.

         У тоталитарним државама, попут Стаљиновог Совјетског Савеза, деца су била подстицана да шпијунирају и властима достављају родитеље (познат је пример Павлика Морозова). Преднацртом овог Закона, држава омогућује деци не само да достављају родитеље, него и да их уцењују ако не буду послушни новим стандардима тзв. „дечјих права“.

         Ова тенденција води ка стварању тоталитарне државе, која ће породицу и личност држати под сталном стегом. А тоталитаризам није у ОБЛИКУ, него у ОБИМУ власти (Иван Иљин). Зато је овај закон, иако маскиран демократском реториком, суштински антидемократски и противуставан.

         Због тога позивамо да се преднацрт овог закона хитно повуче из процедуре, а да се напише нови, који ће бити одраз како најбољих универзалних и домаћих правних традиција, тако и најширег јавног консензуса.

         Двери позивају све битне националне институције, националне политичке странке, Српску Православну Цркву и друге традиционалне религијске заједнице у Србији, да заједно зауставимо овај напад на наше породице.

Покрет Двери – ЗА живот Србије

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари