За Часни крст се пливало од Газивода, Мораве, Саве и Дунава, до Дрине, Врбаса и Сане

У ЗЕМУНУ НАЈБРЖИ БИО ЛАЗАР МАКУЉАНИН, АЛИ ЈЕ КРСТ УЗЕЛА ЈОВАНА ЛЕПОСАВИЋ КОЈА ЈЕ ПОБЕДИЛА РАК

Овако је било на Дрини код Вишеграда

* На Земунском кеју патријарх Иринеј јнакон службе покропио учеснике освећеном водом, а они су пре почетка пливања отпевали песму косовских јунака, као и химну Србије „Боже правде”.  Такође су пре пливања почели да се заклињу у част Србије, Косова, Републике Српске и Русије, и отпоздравили са „Догодине у Призрену”

* У Приједору су по шести пут организовани богојављенска литија и пливање за Часни крст у реци Сани, а ова традиционална манифестација одржана је и у Бањалуци, Требињу, Источној Илиџи, Новом Граду, Брчком, Градишци, Братунцу, Сребреници, Прњавору, Добоју, Котор Варошу и Језеру

___________________________________________________________________________

         ШИРОМ Србије данас је, на велики хришћански празник Богојављење, организовано традиционално пливање за Часни крст.

         Пливало се 33 метра, који симболизују број година живота Исуса Христа.

         Богојављењем се обележава успомена на дан када је Јован Крститељ у реци Јордан крстио Исуса и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је Син мој и њега послушајте”.     

         Тај тренутак представља објављивање Богочовека и Христа као месије. У свим православним црквама се освећује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства.

         Богојављење је један од 15 највећих хришћанских празника. Верници се на Богојављење поздрављају речима „Христос се јави”, а отпоздрављају са „Ваистину се јави”

         Јована Лепосавић узела

         крст на Земунском кеју

         На земунском кеју у Београду Богојављански крст узела је данас 18-годишња Јована Лепосавић из Београда, девојка која се излечила од рака.

         У Земуну је у традиционалном пливању за Богојављенски крст учествовало око 300 пливача у присуству патријарха Иринеја и градоначелника Београда Зорана Расдојичића.

         Раздаљину од 33 метра први је препливао Лазар Макуљанин, али нико од пливача није хтео да узме крст, док Јована није дошла до њега и узела га. Она је рекла након изласка из воде да своју победу посвећује свим својим пријатељима који су се лечили од рака, али и онима који више нису живи.

         Рекла је и да је сама имала велику борбу с том болешћу почела пре четири године и да је успела да је победи, као и да се вратила спортском начину живота и игрању фудбала. Она је прва припадница лепшег пола која је победила од када се организује пливање у Земуну.

         Патријарх Иринеј је након службе покропио учеснике освећеном водом, а они су пре почетка пливања отпевали песму косовских јунака, као и химну Србије „Боже правде”.

         Учесници су такође пре пливања почели да се заклињу у част Србије, Косова, Републике Српске и Русије, и отпоздравили са „Догодине у Призрену”.

         На Савској променади се скакало

             са патролног брода „Јадар“

         Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић присуствовали су пливању за Часни крст које је поводом великог хришћанског празника Богојављења на Савској променади у Београду организовало Удружење проналазача „Соко Савамала“ уз подршку Министарства одбране и Градске општине Савски венац, саопштило је Министарство одбране.

         Након скока с речног патролног брода „Јадар“ у Саву, Данило Андријашевић први је међу 16 такмичара препливао стазу дугу 33 метра, која симболично представља Исусове године.     

         Тачно у подне, започело је и традиционално пливање за Часни крст и на Ади Циганлији, а међу 55 учесника били су и кадети Војне академије, припадници Жандармерије, Свибора и грађанства.

         Први је до Богојављенског крста на Ади допливао Павле Драгишић, коме је свечано уручен Часни крст и победнички плашт. Пливању је претходила Света литургија у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду, као и литија.

           У Прокупљу победио

          студент Милош Симић

         У пливању за Богојављенски крст у Прокупљу, које је данас по први пут организовано на реци Топлици, победио је Блачанин Милош Симић (21) студент Високе пољопривредне школе из тог града.

         Он је до Часног крста допливао први међу 15 пливача, колико их је данас учествовало у Богојављенској трци на некадашњем речном купалишту Прокупчана код Грчког млина. Њему је припао часни крст , икона и победнички цветни венац, а градоначелник Прокупља Александар Симоновић му је уручио и ручни сат - поклон Управе града.

         Милошу Симићу је ово први пут да учествује у богојављенској трци за Часни крст која се у Прокупљу организује од 2014. године, и био је пресрећан кад је први допливао до Часног одличја.

         До сада се увек пливање за Часни крст у Прокупљу организовало на Растовничком језеру надомак града, али ове године је то било немогуће пошто је површина језера била потпуно залеђена па су се организатори одлучили да се по први пут пливање организује на реци Топлици.

         Обележавање великог православног празника Богојављења данас је у Прокупљу започело свечаном литургијом у цркви Светог Прокопија и освештавањем воде која се данас дели православним верницима.

          Организатори пливања за Богојављенски крст су били свештенство цркве Свети Прокопије, град Прокупље и Удружење „Бог се јави” из тог места.

Јунаци Земунског кеја

             У Ћуприји први до крста

          ватерполиста Михаило Аџић

         На традиционалном Богојављенском пливању за часни крст у Ћуприји, победио је двадесетдвогодишњи ватерполиста из Крушевца Михаило Аџић. Њему је председник општине Ћуприја Нинослав Ерић уручио златник, дар Скупштине општине.

         Пливало се на Великој Морави, код моста на регионалном путу Јагодина - Ћуприја - Параћин, а крст за који се пливало у реку је спуштен са моста. Пливачи су кренули из парка карај Мораве.

         У такмичењу је учествовало око 30 пливача а бодрило их је око 300 Ћупричана. Пре такмичења, у месној цркви одржано је Богојављенско богослужење и литија улицама Ћуприје.   

         Припадници Војске први до

           крста на четири локације

         На четири локације - у Старим Бановцима, Сврљигу, Куршумлији и на Власинском језеру - данас су први до Часног крста допливали припадници Војске Србије.

         Мајор Милан Жунић из 204. ваздухопловне бригаде био је најбржи у Богојављенском пливању које је одржано у Старим Бановцима, док је поручник Александар Станковић из 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде Копнене војске први допливао до Часног крста у Сврљигу.

         Професионални војник Срђан Ранђеловић из 37. механизованог батаљона Треће бригаде Копнене војске био је најуспешнији у пливању за Часни крст које је организовано у Куршумлији, док је професионални војник Никола Недељковић из 40. командног батаљона Четврте бригаде Копнене војске први допливао до Часног крста на Власинском језеру.

      На језеру Газиводе опет први Милета

           Питулић, пливале и две девојке

         Традиционално пливање за часни крст на језеру Газиводе надомак Зубиног Потока окупило је ове године стотинак учесника, међу којима и две девојке, а по трећи пут заредом први до Часног крста стигао је Милета Питулић из Звечана.

         Након литургије и пошкропљења светом водицом које је обавио епископ рашко-призренски владика Теодосије, најхрабрији пливачи, којих је сваке године све више, ушли су у хладну воду и запливали језером у дужини од 33 метра, што симболизује број година Исуса Христа.

         Раме уз раме са мушкарцима, пливале су и Милица Ђурић из Косовске Митровице и Милица Ристић из Грабовца.

         „Вода јесте била хладна, али наша воља и вера су много јаче од хладноће”, поручиле су храбре Милице.

         Троструки победник Милета Питулић сматра да је кључ његове победе можда и у томе што је тренирао пливање. Ипак, сматра да су сви који су пливали на неки начин победници.

         „Само они који имају јако срце и чврсту вољу и веру су данас дошли и на овај велики празник запливали у хладној води”, рекао је Питулић.

         Обележавања Богојављања на језеру Газиводе и ове године организовали су црквена општина дубокопоточка у Зубином Потоку и културни центар „Стари Колашин” под покровитељством општине Зубин Поток и Канцеларије за КиМ.

         Неколико сати пре пилавања на језеру Газиводе, владика Теодосије је у Косовској Митровици служио свету архијерејску литургију којој је присуствовао велики број верника.

         За Часни крст се пливало

          и у Републици Српској

         У многим градовима и местима широм Републике Српске одржано је пливање за Часни крст.

         У Бањалуци су 33 младића пливала за часни крст, а томе је претходила Света архијерејска литургија у Храму Христа Спаситеља коју је служио епископ бањалучки Јефрем, преноси РТРС.

         Након литургије богојављенска литија кренула је улицама Бањалуке ка Градском мосту, где је организовано пливање за Часни крст.

         На Требишњици победник традиционалног пливања за Часни крст био је деветнаестогодишњи Никола Телебак, који је био најбржи међу 70 такмичара, а награђен је златником.

         У Источној Илиџи прва је до Часног крста, за који се пливало на реци Жељезници у Војковићима, допливала Сара Самарџић.

         У Дервенти, на реци Укрини, до крста је први допливао Зоран Видовић (20), коме је то шести пут да учествује и пети пут да први доплива до Часног крста.

         У Приједору је по шести пут организована богојављенска литија и пливање за Часни крст у реци Сани, а ова традиционална манифестација одржана је и у Новом Граду, Брчком, Градишци, Братунцу, Сребреници, Прњавору, Добоју, Котор Варошу и Језеру.

         http://www.politika.rs/scc/clanak/420679/Sirom-Srbije-i-RS-tradicionalno...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари