Вучић: За нас рат није опција, али не може бити капитулације

ДАН ДРЖАВНОСТИ: СРБИЈА ЋЕ ОПСТАЈАТИ И ПОСТОЈАТИ СА СВОЈИМ СРПСКИМ НАРОДОМ

* „Данас када су многе од српских институција широм региона угрожене, када се прети опстанку нашој српској цркви на територији Црне Горе, нашег српског идентитета на територији БиХ, неретко и од неких земаља ЕУ, морамо да будемо постојани снажни и да кажемо да за нас рат није опција, него је избор само мир, сарадња, али да капитулација није могућност

* Напоменувши да се не сме заборавити колико српског народа живи западно од Дрине и Дунава, као и у Црној Гори, али и Северној Македонији, Словенији и широм света, Вучић је указао да су целокупном српском народу, ма где да живи, потребни слобода, мир, и Србија која осваја не нове територије него нове вредности

______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је на свечаном уручењу одликовања поводом Дана државности - Сретења - да ће Србија опстајати и постојати заједно са својим, српским народом и да је за њу избор само мир, али да капитулација није могућност.

         „Данас када су многе од српских институција широм региона угрожене, када се прети опстанку нашој српској цркви на територији Црне Горе, нашег српског идентитета на територији БиХ, неретко и од неких земаља ЕУ, морамо да будемо постојани снажни и да кажемо да за нас рат није опција, него је избор само мир, сарадња, али да капитулација није могућност", истакао је Вучић.

         Он је поручио да ће Србија опстајати и постојати заједно са својим, српским народом и неће никада стидети свога српског рода, а Срби ма где да живе моћи ће да очекују помоћ своје државе Србије.

         "Треба да схватимо да можемо много више и да поверујемо поново и у себе и у сопствену земљу и дамо јој оно што јој је најпотребније - слободу, право да одлучује сама о себи", рекао је Вучић.

         Напоменувши да се не сме заборавити колико српског народа живи западно од Дрине и Дунава, као и у Црној Гори, али и Северној Македонији, Словенији и широм света, Вучић је указао да су целокупном српском народу, ма гдје да живи, потребни слобода, мир, и Србија која осваја не нове територије него нове вредности.

         Вучић је подсетио да је Сретењски устав устоличио слободу за све, увео света права, поделио власт и направио најлибералнији приступ европским и светским вредностима и да је њиме Србија још 1835. године показала да је део слободног света и оних вредности које су увек биле темељ Европе.

         „Српска револуција била је захваљујући свом крају не само борба за слободу, него и једна од првих, демократских револуција у свету. Све касније, читава наша историја од тада до данас, није ништа друго него стално, наново тражење и потврђивање истих тих вредности за њих за ту слободу", рекао је Вучић.

         Он је подсетио да је Србија за два светска рата дала и много више него што је имала - читаве генерације које се никада нису ни родиле, због колосалних жртава.

         "Дала је на тај начин огроман део своје будућности и дала сву своју прошлост. И носила је заставу слободе по читавом региону ослобађајући неретко и друге народе, омогућујући им да постану оно што су данас - слободне државе и нације, поделила је са њима свој сан, два пута се чак одрицала сопственог идентитета, имена, да би тај сан био заједнички. Скупо, пресупо све то платила, прошла кроз ужасне жртве, неки пут и кроз грех и поново настала пре нешто више од 10 година као поново суверена, слободна и независна", рекао је Вучић. 

        

Међу одликованима – Хандке, Земан, Бањац,

Ковачевић, Пилић, Солоњецки...

* Међу одликованима и академик Душан Ковачевић - Сретењским орденом првог степена, Српска православна богословија Светог Арсенија из Сремских Карловаца - Сретењским орденом првог степена

_____________________________________________________________________

         ПОВОДОМ Дана државности председник Србије Александар Вучић одликовао је заслужне појединце и институције.

         Међу добитницима су заслужни из сфера медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије, а церемонија је започета химном Србије "Боже правде" у извођењу хора Српског народног позоришта из Новог Сада.

         Књижевник Петар Хандке одликован је Орденом Карађорђеве звезде првог степена, академик Душан Ковачевић Сретењским орденом првог степена, Српска православна богословија Светог Арсенија из Сремских Карловаца Сретењским орденом првог степена, док је Медицински факултет Универзитета у Београду одликован Сретењским орденом првог степена.

         Спортско друштво "Раднички" одликовано је Сретењским орденом првог степена, као и Православно-хришћанско сестринство Света Лидија.

         Давиду Вујићу уручен је орден Карађорђеве звезде првог степена, Војној академији Орден белог орла са мачевима првог степена, као и Петом батаљону Војне полиције Војске Србије.

         Трећа београдска гимназија одликована је Сретењским орденом другог степена, као и Гимназија Лесковац и Народна библиотека "Стеван Сремац" из Ниша.

         Технички-ремонтни завод НХ "Ђурђе Димитријевић - Ђура", је одликован Орденом белог орла са мачевима другог степена, док су Политикин забавник, Научни институт за ветеринарство, Историјски архив Београда, новине "Јединство" са КиМ, КУД Градимир из Београда одликовани Сретењским орденом трећег степена.

         Истим ореденом одликовани су и Ђорђе Кадијевић, Милован Витезовић, Марко Поповић, Народни музеј у Лесковцу и Сигурна кућа за жене жртве насиља у породица.

 

         Академик професор Јован Хаџи-Ђокић одликован је Орденом Карађорђеве звезде трећег степена, као и професор Лазар Давидовић.

         Кипрос Илијади и Виктор Рухотас одликовани су Орденом српске заставе трећег степена.

         Орденом белог орла са мачевима трећег степена одликована је Војна гимназија, а пуковник авијације Зоран Лунић, Златна медаља за храброст "Милош Обилић", као и Ен Пешић и Славољуб Стојадиновић.

         Адмирал Анри Лакај, Мира Бањац, Никола Пилић, Коста Антић, Радослав Граић и Ивана Ђуретић одликовани су Златном медаљом за заслуге.

         Истом медаљом одликовани су и Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој, Зоран Ђерић, Хуманитарна организација "Стара Рашка" из Београда, Небојша Кузмановић, Новица Соврлић, уредник Јанко Брајковић, професор Томислав Мареновић, професор Урош Дојчиновић, Виталиј Викторивич Солоњецки, Жељко Димитријевић, постхумно Шабан Шаулић, Зорица Црногорац, Љиљана Премтић, Милан Грујић, Слађана Зарић, амбасадор Љиљана Никшић, Драган Алексић, Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић.

         Председник Чешке Милош Земан, који није могао да дође као и Хандке, одликован је орденом Републике на ленти.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари