Упркос бојкоту ДС, Сретењски референдум и у Лепосавићу!

НИЈЕ РАЗБИЈЕН СРПСКИ МИРНИ ФРОНТ

ОДБИЈАЊА НА СЕВЕРУ КОСОВА

Одборници СО Лепосавић

  • Одлука донета са 16 гласова „за“, иако 12 одборника ДС није ни дошло на седницу, јер одборници из СПС нису поклекли пред притиском министра за КиМ Горана Богдановића да и они бојкотују одлучивање о референдуму. Показали смо да нас страначка припадност не спречава да се чврсто окупимо око једног циља, а то је останак и опстанак српског народа на КиМ под државним окриљем Републике Србије - рекао за Фaктu одборник НС  Зоран Милојевић
  • Референдум је преко потребан да бисмо и међународној заједници и власти у Београду показали да процесима на северу Косова управљају легалне и легитимне институције српског народа, а не - како нас оптужују - самозвани лидери, рекао одборник ДСС  Горан Лазовић

        СРПСКИ мирни фронт одбијања на северу Косова није разбијен! Референдум – на коме ће грађани четири српске општине 14. и 15. фебруара гласати о неприхватању албанских институција – биће одржан и у Лепосавићу. Упркос томе што су одборници са партијским књижицама ДС поклекли под притиском страначке централе и државног врха и нису се ни појавили на заседању општинске скупштине.

        „Жутих“ (12), дакле, није ни било у сали, али је скупштина ипак имала кворум јер Лепосавић има 31 одборника, а седници их је присуствовало 16. Сви из редова СПС (3), ДСС (4), СНС (7), Нове Србије (2), СРС (2) и Покрета социјалиста (1). И сама одлука о референдуму донета је захваљујући њиховом сложном гласању. Јер, и за подршку референдуму минимум је такође био 16 „за“!

        Шта се догађало пре седнице и у самој сали, за Фактu је објаснио одборник НС Зоран Милојевић:

        - Пресудно за изгласавање одлуке о референдуму било је, у доброј мери, држање одборника СПС. Сасвим конкретно, то што су одборници СПС остали са нама у националном фронту. Што нису поклекли, за разлику од одборника ДС, пред инсистирањем министра за КиМ Горана Богдановића да ни они не дођу на седницу. Према ономе што што је до нас дошло, Богдановић је у име владајуће коалиције јутрос тражио од одборника СПС И ДС да колективно бојкотују рад СО, што би онемогућило изгласавање референдума. Сјајно је што га колеге из СПС нису послушале. Што су одборници СПС остали верни договору који смо направили пре неколико дана да се придружимо Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку. Наравно, боље би било да је одлука о референдуму била једногласна, али је најважније што смо, упркос опструкцији ДС, показали и Приштини и некима у Београду да је и у Лепосавићу национални и државни интерес изнад наших страначких припадности и подела.

Горан Лазовић

        Сама седница је, иначе, трајала нешто мање од једног сата. Говорили су  председник СО Лепосавића Славко Стефановић, одборник ДСС Горан Лазовић, одборник СНС Драгиша Васић и Милојевић. Сви су настојали да покажу да у српском народу севера Косова - који од 12. јуна брани своја права на барикадама - нема подела. Потом: да је референдум важан да би се на обавезујући начин одлучило да север Косова одбија да живи у нарко-НАТО држави.

        - Седница је, објаснио је за Фактu Лазовић, била заказана са једном једином тачком дневног реда „Политичко-безбедносна ситуација“. На иницијативу 14 одборника, у чије име сам ја говорио, на самом почетку седнице смо то променили и утврдили да одлучивање о референдуму буде једина тачка дневног реда. Нагласио сам да нам је референдум преко потребан да бисмо и међународној заједници и власти у Београду да процесима на северу Косова управљају легалне и легитимне институције српског народа, а не – како нас оптужују – самозвани лидери. Референдум ће потврдити да су и барикаде воља народа који не да своју земљу и своју државу Србију.

        О „јединству народа“ је на седници говорио и Милојевић. При том је рекао и ово: „Без обзира на држање одборника ДС, на северу Косова влада јединство народа. Нас страначка припадност не спречава да се чврсто окупимо око једног циља, а то је останак и опстанак српског народа на КиМ под државним окриљем Републике Србије“.

        Према речима Милојевића и Лазовића, СО Лепосавића изабрала је седмочлану комисију која ће организовати и надгледати ток референдума.

Нинићев бојкот

        Председник општине Лепосавић Бранко Нинић није присуствовао седници скупштине. Цео њен ток преседео је у згради општине.

        Треба ли подсећати: да је Нинић кадар ДС?!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари