Умро Живојин Алексић, отац ју-криминалистике и детектора лажи

БИО МЕНТОР СВИМА КОЈИ СУ У БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ

ДОКТОРИРАЛИ НА КРИМИНАЛИСТИЧКИМ ТЕМАМА

                    Живојин Жика Алексић

  • Професор Алексић је заслужан за оснивање полицијских академија у Београду, Загребу, Скопљу и Љубљани. А криминалистику, као посебан предмет, увео је на Правном факултету у Београду
  • Активно супротставио легализацији марихуане у Србији, а предавао је на универзитетима у Америци, Јапану, Кини, Русији, Аустралији, Немачкој, Енглеској и на Филипинима

          ПРЕМИНУО је човек који је увео детектор лажи у југословенску полицију - редовни професор криминалистике Правног факултета Универзитета у Београду у пензији Живојин Жика Алексић.

          Умро је у Београду у 80. години, од последица инфаркта, потврдиле су његове колеге.

          Професор Алексић је заслужан за оснивање полицијских академија у Београду, Загребу, Скопљу и Љубљани. А криминалистику, као посебан предмет, увео је на Правном факултету у Београду.

          Српско Удружење за кривичноправну теорију и праксу уручило му је крајем децембра 2011. признање за посебан допринос развоју кривичног права.

          Проф. Алексић је био копредседник Светског удружења професора права, заједно са Џоом Хазардом, деканом Универзитета Колумбија.

          У оквиру Уједињених нација специјализовао се и радио на борби против злоупотребе опојних дрога, а у Србији се активно супротставио легализацији марихуане.

          Предавао је на универзитетима у Америци, Јапану, Кини, Русији, Аустралији, Немачкој, Енглеској и на Филипинима.

          Био је представник СФРЈ у Међународном удружењу за кривично право, члан Српског научног друштва, а 1971. године додељен му је Орден рада са златним венцем.

          Аутор је правних и криминалистичких појмова у енциклопедијама, као и више од 30 монографија и уџбеника.

          Предавао је на свим правним факултетима у СФРЈ и био је ментор свима који су докторирали на криминалистичким темама у бившој Југославији.

          Последњих неколико година бавио се вештачењем рукописа, откривао уметнуте "нуле" на признаницама и разне фалсификате.

          Више пута вештачио је документа пред Трибуналом у Хагу.

          Алексић је криминалистику специјализирао 1963. године у Лозани.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари