Улазак српске војске Бањалуку 1918. – један од најзначајнијих догађаја за Србе западно од Дрине

НА 104. ГОДИШЊИЦУ СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМА И ПОЧАСТИ БАНУ СВЕТИСЛАВУ МИЛОСАВЉЕВИЋУ

* Венце на споменик бану Врбаске бановине положили председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, изасланик председника РС Радован Ковачевић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, министар Душко Милуновић, конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, делегација града Бањалука и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука

* СТЕВАНДИЋ: Исказујемо поштовање према војсци која је ослободила овај дeо Балкана у Првом светском рату и свим народима донијела слободу... Данас када живимо у највећој слободи, треба да се сетимо наших јунака који су нам ударили и темељ и печат и направили светионик који се не може срушити јер светли у нашим душама и пренећемо га свој деци

* МИЛУНОВИЋ: Уласком српске војске у Бањалуку прекинуто је вишевековно ропство Срба на овим просторима, прво од турског царства, а после тога и од Аустро-угарског

_______________________________________________________

       У БАЊАЛУЦИ је, у организацији одбора Влада Републике Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова, обележено 104 године од уласка српске војске у овај град.

       Програм обележавања почео је служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља за све убијене и погинуле цивиле и војнике у Првом светском рату.

       На споменик бану Врбаске бановине Светиславу Милосављевићу у Бањалуци положени су вијенци поводом обележавања 104 године од уласка српске војске у овај град.

       Венце су положили председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланик председника Републике Српске Радован Ковачевић, председавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић и делегација града Бањалука.

       На споменик бану Милосављевићу венце су положили и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, градских и општинских невалидних организација и грађани.

       Обележавањем 104 године од уласка српске војске у Бањалуку показује се поштовање према војсци која је ослободила овај део Балкана у Првом светском рату и свим народима донела слободу, изјавио је председник Народне скупштине Ненад Стевандић.

       Стевандић је нагласио да "данас када живимо у највећој слободи треба да се сетимо наших јунака који су нам ударили и темељ и печат и направили светионик који се не може срушити јер светли у нашим душама и пренећемо га свој деци".

       - То је била једина војска која је била ослободилачка и није водила акције према било коме, док су све друге војске које су долазиле на ове просторе вршиле злочине и рушиле верске споменике.

       Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић изразио је задовољство што је на достојан и свечан начин обележен један од најважнијих датума за Србе са ове стране Дрине.

       - Уласком српске војске у Бањалуку прекинуто је вишеековно ропство Срба на овим просторима, прво од турског царства, а после тога и од Аустро-угарског - рекао је Милуновић.

       Милуновић је истакао да је око 25.000 сународника учествовало у саставу српске војске у Првом светском рату и дало велики допринос ослобађању и пробоју Солунског фронта, али и продору српске војске која је ослободила Београд, а потом и Бањалуку.

       Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је да се српски народ доказао у одбрани своје слободе и отаџбине у великим ратовима.

       - Наши преци и наша војска оставили су нам најсветије - слободу, али и обавезу да бранимо своју отаџбину, те да учимо да је бранимо и у миру, као и у рату - рекао је Кресојевић.

       Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустроугарском.

       Након херојске борбе и пробоја Солунског Фронта 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра 1918. године. У Првом светском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба.

       https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=494110

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари