У Врању отворена реновирана музеј-кућа књижевника Боре Станковића

ГРАД ИМА НАМЕРУ ДА УРЕДИ И БАБА ЗЛАТИНУ УЛИЦУ У КОЈОЈ СЕ „БОРИНА КУЋА“ НАЛАЗИ

         МИНИСТАР културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је у Врању реновирану Музеј-кућу познатог књижевника Борисава Станковића.

         Кућа у Баба Златиној улици, аутора „Коштане“, „Нечисте крви“, „Газда Младена“ и других дела, није обнављана више од шест деценија, а за комплетно реновирање Музеј-куће, дворишта и Селамлука, Министарство културе је на конкурсу „Градови у фокусу” одобрило 9,9 милиона динара.

         Вукосављевић  је оценио да су људи и крајеви срећни и богати кад имају кога да памте као што је то случај са Бором Станковићем.

         „Јесте ли приметили како природно звучи синтагма 'Борино Врање', мада се тако Врање никада није звало. Ми препознајемо да су назив места и име писца срасли једно с другим”, нагласио је министар културе.

         Градоначелник Слободан Миленковић открио је:

         „За наредну годину поново ћемо конкурисати и планирамо да уредимо кућу Прибојчића, која се налази иза Борине куће и саму Баба Златину улицу. Град Врање са буџетом који има не би могао да изнесе овај пројекат”.

         Свечаности је присуствовала и чукунунука Борисава Станковића, Милица Давидовић, која је казала Танјугу да је неизмерно срећа због реновирања куће и открила како је њена бака описивала познатог књижевника.

         „Чула сам од баке да је био строго патријархалан. Имао је три ћерке као што знамо и био је јако, јако строг по разним питањима”, рекла је Милица Давидовић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари