У Сплиту умро велики српски сликар Владимир Величковић

ПРВУ ИЗЛОЖБУ ИМАО СА 16 ГОДИНА, ЊЕГОВЕ СЛИКЕ ПРОДАВАНЕ И ЗА 50.000 ЕВРА

* Да би помогао младим уметницима у Србији основао је фондацију "Владимир Величковић за цртеж" која додељује награде најбољим младим уметницима из области ликовне уметности

________________________________________________________________

         ПРОШЛЕ ноћи у Сплиту је умро Владимир Величковић, академик и један од најистакнутијих српских сликара свих времена, припадник групе Медиала која је окупила уметнике, архитекте и филозофе око идеје љубави према уметности.

        Величковић је рођен 1935. године у Београду.

        Већи део своје каријере провео је у Француској где је одликован највишим француским одликовањем за културу и витешким орденом Легије части.

        Прву изложба имао је већ са 16 година, када се пријавио на конкурс у павиљону "Цвјета Зузорић", а који је био намењен младим сликарима.

        Да би избегао да га одбију није спомињао своје године, али је у оштрој конкуренцији био један од запаженијих излагача, побравши бројне похвале.

        Спремао се да окуша срећу на Ликовној академији, али се по наговору оца уписао на архитектуру. Касније је говорио да је то било први пут и последњи да је начинио компромис.

        С дипломом архитекте одлази у Загреб где је 1963. и 1964. године радио као сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића, а потом се враћа у Београд где је радио до своје 31. године.

        За професора на École Nationale Supérieure des Beaux-Arts у Паризу Владимир Величковић је изабран 1983. На овој позицији био је све до 2000. године.

        Године 1985. је изабран за члана Српске академије наука и уметности и добио највиша признања из области културе и ументости у Француској, а 2005. године је примљен и у Француску академију лепих уметности.

        Да би помогао младим уметницима у Србији основао је фондацију "Владимир Величковић за цртеж" која додељује награде најбољим младим уметницима из области ликовне уметности.

        Неке Величковићеве продаване су и за 50.000 евра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари