Три четвртине Срба су против уласка Србије у НАТО

УПОЗОРЕЊЕ БЕОГРАДСКОГ ФОРУМА ПОВОДОМ НАЈАВА ДА БИ СРБИЈА МОГЛА ЗАТРАЖИТИ ПРИЈЕМ У ТУ ОСВАЈАЧКУ АЛИЈАНСУ

  • Водеће чланице НАТО настоје да последице кризе коју су саме изазвале, силом превале на леђа других земаља и народа. А сама алијанса је - под изговором да штити демократске вредности - оруђе милитаризма и тоталитаризма у историји незабележених метода и размера
  • Евентуално сврставање Србије у НАТО представљало би амнестирање НАТО од одговорности за за злочине и штету изазване агресијом 1999. и неопростив грех према људским жртвама
  • То би уједно довело у питање стратешке односе са Русијом, савезником у два светска рата и поузданим партнером у сарадњи од животног значаја за развој и стабилност Србије

         ПОВОДОМ неких изјава у београдским медијима да би представници Србије у догледно време могли затражити учлањење у НАТО, Београдски форум за свет равноправних, не искључујћи могућност да се ради о „пробним балонима”, сматра да треба подсетити на неке чињенице и оцене:

         НАТО је освајачки свез, Србија је мирољубива земља.

         Тежња НАТО да силом изврши прерасподелу енергетских и других природних богатстава, да стави под контролу геополитички важне територије и комуникације, да наметне силу изнад права, није прихватљива и природно је што изазива осуду и све снажнији отпор у свету.

         НАТО се не мири са чињеницом да је ера униполарног светског поретка – прошлост и да се процес мултиполаризма и демократизације међународних односа не може зауставити силом.

         Хегемонистичка стратегија НАТО представља извор озбиљних претњи миру и безбедности у Европи и свету.

         Пре 15 година НАТО је разорио Србију, изазвао смрт 4.000 и рањавање 10.000 њених грађана, углавном, цивила, земљиште и воду загадио осиромашеним уранијумом чији је рок разлагања преко 4 милијарди година. Колико је грађана у међувремену од тога оболело и умрло, колико ће жртава и патњи то изазвати у будућности - тешко ће се утврдити.

         Евентуално сврставање Србије у НАТО представљало би амнестирање НАТО од одговорности за за злочине и штету изазване агресијом 1999. и неопростив грех према људским жртвама.

         То би уједно довело у питање стратешке односе са Русијом, савезником у два светска рата и поузданим партнером у сарадњи од животног значаја за развој и стабилност Србије.

         „Хуманитарна интервенција” НАТО 1999. под лажним изговором, њено настављање другим средствима, отимање дела државне територије ради стварања мафијашке „Републике Косово”, као и понављање агресије, под сличним лажним изговорима, на друге земље и континенте - израз је лицемерја и лажног морала на којима је настала дубока светска криза.

         Водеће чланице НАТО настоје да последице кризе коју су саме изазвале, силом превале на леђа других земаља и народа.

         Под изговором да штити демократске вредности, НАТО је постао оруђе милитаризма и тоталитаризма у историји незабележених метода и размера.

         Стратегију ширења НАТО на Исток и размештање система тзв. „противракетне одбране” према Русији, ЕУ је и формално прихватила као део јединствене НАТО-ЕУ стратегије.

         Србија је презадужена, чланство у НАТО би тај дуг даље енормно повећало, а земљу и народ даље осиромашило водећи их у дуготрајно дужничко ропство. 

         Глобални односи моћи се мењају у прилог снага мира сужавајући простор политици силе и хегемонизма која је у основи стратегије НАТО.

         Тезе да НАТО штити људска права, мир, цивиле и демократију представљају ругање истини и здравом разуму.

         Интервенције (агресије) НАТО у Авганистану, Ираку, Либији, Малију и другде оставиле  су хаос, националне и верске поделе, сукобе, социјалну и економску пустош. Јавност не прихвата да Србија буде учесник у томе! Нити да српски војници буду најамници који гину за туђе интересе!

         Јавност очекује да Србија учвршћује своју неутралност, да власт поштује вољу грађана од којих је 75% против чланства Србије у НАТО.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари