Треба ли зазирати од најављеног дизања преговора са Приштином на „виши ниво”?

ТАДИЋЕВИМ „НИВОИМА” И ДОГОВОРИМА БИЛИ ЗАДОВОЉНИ СВИ ОСИМ СРБА

 

Љубомир КЉАКИЋ, политиколог и публициста, писац књиге о `мекој империји` ЕУ  

Купер мути воду

 • Прича о подизању тзв техничких  тзв преговора на виши ниво има за циљ да омогући да се трансфер амбасада и њихово успостављање што безболније успостави - са што мање унутрашњег гунђања у Србији  

         АКО би Србија преговарала са сецесионистичком територијом на нивоу премијера, то би значило да Србија признаје фактичко стање на тој територији. То је јасно и из међународно-правног и из унутрашњег аспекта.  

         Нисам видео ту конкретну Николићеву изјаву, али смо ових дана сведоци полуинформација и фабрикованих информација које имају циљ да замуте воду код нас и у околини. Тако да мислим да то што је Купер рекао треба посматрати из угла мућења воде.

         Нисам чуо ни видео да је ико из председникове администрације дао икакву изјаву с тим у вези. Ово су нека индуковања тражње: да се затрпа оно што се говори по граду и у политичким круговима, а то је наводни услов да Србија отвори канцеларију, де факто амбасаду у Приштини, а Приштина своју канцеларију, де факто амбасаду, у Београду .

         Прича о подизању тзв техничких и тзв преговора на виши ниво има за циљ да омогући да се трансфер амбасада и њихово успостављање што безболније успостави - са што мање унутрашњег гунђања у Србији.   

 

Санда РАШКОВИЋ ИВИЋ, бивши председник Координационог центра за КиМ

Београд да ради на томе да задржимо КиМ

 • Када је Николић рекао да преговоре треба да води особа као што је премијер, а не неки чиновник, са тим бих се чак и сложила, јер је одговорност много већа. Али ми се никако не свиђа идеја, а мислим да је Николић и не заступа, да разговор будућег премијера Србије и тзв премијера Косова представља разговор двају државника. Ту је државник само један, а то је премијер Србије
 • Када је ДСС дала подршку Николићу у другом кругу председничких избора, постигли смо јасан договор да Косово мора остати у оквиру Србије

         НИЈЕ разјашњено шта значи `виши ниво`. Да ли то значи да се измештају из оквира ЕУ и враћају се на ниво СБ УН, или то значи да се пребацују на политички терен, а са тзв. техничког, који је био до сада?

         Још нисмо јасно чули шта ЕУ тражи од нас и шта у том смислу конкретно значи `виши ниво`.

         Када је Николић рекао да преговоре треба да води особа као што је премијер, а не неки чиновник, са тим бих се чак и сложила, јер је одговорност много већа. Али ми се никако не свиђа идеја, а мислим да је Николић и не заступа, да разговор будућег премијера Србије и тзв премијера Косова представља разговор двају државника. Ту је државник само један, а то је премијер Србије.

         Ми треба да мислимо шта из Београда треба да се уради да задржимо Косово и Метохију, а не који је ниво са друге стране. Већ смо имали разговор: Тахири с једне стране и државни чиновник Србије са друге, коме платформу за преговоре није дала Скупштина Србије.

         Пошто смо ми парламентарна демократија, мислим да платформу треба да утврди Скупштина Србије и да свака таква ствар треба да буде продискутована у парламенту.

         Када је ДСС дао подршку Николићу, постигли смо јасан договор да Косово мора остати у оквиру Србије.

 

Драган ТОДОРОВИЋ, донедавни високи функционер СРС

Преговоре да води искључиво Министарство за Косово и Метохију

 • Најављени `виши ниво` може само да буде штетан, јер што виши ниво - више је обавезујући. Овде је суштина у томе око чега преговарамо. Треба преговарати, али не око суверенитета, све друго је на столу
 • Апсолутно не мислим да је овде ствар нивоа -ко ће водити преговоре. Треба да се утврде принципи, а то подразумева - о чему ће се преговарати. На првом месту би требало утврдити једну ствар, а то је Резолуција 1244 и питање суверенитета

         ПРЕГОВОРЕ треба водити искључиво у оквиру Министарства за Косово и Метохију.

         Погрешно је било што су преговори од почетка били на неки начин додељени Министарству спољних послова. Већ тај корак је говорио да се ради о две државе.

         Апсолутно не мислим да је овде ствар нивоа -ко ће водити преговоре. Треба да се утврде принципи, а то подразумева - о чему ће се преговарати. На првом месту би требало утврдити једну ствар, а то је Резолуција 1244 и питање суверенитета. Ако се око тога договоримо, онда уопште није битно на ком ће нивоу бити преговори.

         Али, то подразумева да можемо да разговарамо о свим питањима сем о једном: суверенитету. Сви покушаји да се ова ствар заобиђе – воде нас на странпутицу.

         Најављени `виши ниво` може само да буде штетан, јер што виши ниво - више је обавезујући. Овде је суштина у томе око чега преговарамо. Треба преговарати, али не око суверенитета, све друго је на столу.

         Постоје ствари које би требало да смо научили за више од две деценије: сви преговори које смо водили - вођени су да се досегне одређена граница, а онда се промене преговарачи и све што је било до тада важи само за другу страну – само за Србе не. Тако је било и за Крајину и за Републику Српску, на жалост важи и за Србију.

         Ми треба да се држимо само онога што пише у Резолуцији 1244, а то је суштинска аутономија, а о свему другом да се договарамо у складу са највишим стандардима који важе у свету.   

 

Душан ПРОРОКОВИЋ, бивши државни секретар за Косово и Метохију

Не сме бити никаквог нивоа` док се не испитају Борисови и Боркови преговори

 • Све што је до сада преговарано између делегације Београда и Приштине – не обавезује Србију. Ти договори нису у парламенту ратификовани. Томе треба стати на крај и у том смеру посматрати наставак преговора, ако је Србији уопште у интересу да до наставка дође
 • Ми треба да сачекамо нову владу и да у оквиру парламента установимо нову процедуру, као што је рађено од 2005. до 2008. и да учинимо преговоре транспарентним

         НЕ можемо говорити ни о нижем ни о нижем нивоу док се не испита цео процес, у који је Србија ушла без одлуке парламента и без озбиљније расправе у парламенту и јавности. Тек после тога треба видети - да ли разговарати са Приштином и о чему. а тек на крају - на ком нивоу.

         Што се тиче Купера, он мора да буде задовољан после сваког разговора, јер је то питање његове репутације у Бриселу- неуспех у разговорима био би минус у његовој каријери релативно успешног бриселског бирократе. Зато ће оваквих најава још бити.

         Ми треба да сачекамо нову владу и да у оквиру парламента установимо нову процедуру, као што је рађено од 2005. до 2008. и да учинимо преговоре транспарентним. Сада не знамо ни око чега је прговарано ни какви су закључци.

         Гледано са тачке међународног права, ово што је до сада преговарано између делегације Београда и Приштине – не обавезује Србију, ти договори нису у парламенту ратификовани. Томе треба стати на крај и у том смеру посматрати наставак преговора, ако је Србији уопште у интересу да до наставка дође.

         Све може да поништи оно што је до сада договорено- укључујући и нове преговоре. Шта обавезује Србију да спроводи оно што парламент није ратификовао, кад се са већином тих ствари нису упознати ни чланови владе ни представници локалне самоуправе на Косову и Метохији?

         Дакле, Куперове речи видим као политичко саопштење. Вероватно је и председнику Србије сада много ствари у глави, укључујући и формирање владе. Због тога се и саглашава са овако уопштеним фразама.

         А да ли ће доћи до преговора и да ли ће бити стварно подигнути на неки други ниво - то ће тек да се види. За досадашњу политику грађани нису дали подршку на изборима и зато се у даљем приступу нешто мора мењати. Досадашњи начин вођења преговора није добио легитимитет на изборима.

         Јер, ево могу да поставим питање: шта ће бити ако Војислав Коштуница буде премијер? Имамо, дакле, много неизвесности, укључујући и то да ли ће ЕУ, ако сама претрпи колапс, бити заинтересована да се бави Косовом и Метохијом на начин као до сада.

 

Марко ЈАКШИЋ, српски лидер северног Косова и посланик ДСС

Нова влада не сме наставити издајничку политику старе

 • Пре било каквих преговора, мора да се оцени законитост онога што је већ потписано, а што угрожава територијалну целовитост српске државе. После тога мора Скупштина Србије да усвојии платформу за преговоре. Не може се даље ићи грлом у јагоде, као што је то радио Борис Тадић

         БУДУЋИ преговори морају да добију државну платформу, а не да се ради као док је преговоре водио Борко Стефановић.

         Ми Срби са Косова и Метохије смо подигли кривичну пријаву против Борка Стефановића зато што је склопио споразуме који су против важећих закона Србије.

         Значи пре било каквих преговора, мора да се оцени законитост онога што је већ потписано, а што угрожава територијалну целовитост српске државе. После тога мора Скупштина Србије да усвојии платформу за преговоре. Не може се даље ићи грлом у јагоде, као што је то радио Борис Тадић.

         Преговори морају да се врате, не у оквир Брисела и Вашингтона, него у оквир мандата Савета безбедности УН у Њујорку.  

         Ако се преговори наставе без платформе Скупштине, то ће значити да нова влада наставља политику старе, која је била издајничка.

 

Драгиша ЂОКОВИЋ, посланик ДС  у досадашњем сазиву Скупштине Србије

Не могу Срби све изгубити, а Албанци све добити

 • То што је Купер срећан- мене не чини срећним, јер знам да је он апсолутни покровитељ косовске идеје и њихов лобиста. Није искључено да ће се и он као Весли Кларк појавити да наплати своје услуге
 • Ако се све сведе на признавање тзв државности у замену за некакву европску будућност осталог дела Србије, то је онда неприхватљиво и за мене и за Србе који живе на КиМ, а надам се и за већину Срба који живе на подручју од Рашке до Суботице

         МИ који живимо на КиМ гледамо прагматично на Николићеве најаве: важемо шта добијамо тиме.

         Битно је да ли ће Николић разговарати са тамо неком представницом Косова и како ћемо то тумачити. Морамо да направимо искорак, јер сада имамо ситуацију да Борислав Стефановић договоре тумачи на један начин, а Тахири и Купер на други. Па се после чује како они искривљују ситуацију.

         Не знам да ли они искривљују или он.

         Али, суштинско питање је - да ли они који одлучују о целом свету имају добре жеље и воље да се овде дође до трајног решења, а њега нема без задовољења интереса српске заједнице. Не можемо ми све да изгубимо, а Албанци све да добију.

         Ако има те жеље, онда се и најтеже и најформалније ствари могу прогутати.

         Сећате ли се Исака Рабина, када су га питали - како је разговарао са Јасером Арафатом, а он рекао да се мир не парви са пријатељима, него са непријатељима. Ако је то цена трајног мира, онда су и личне политичке жртве прихватљиве и за мене и за целокупну српску заједницу. Али, ако се то сведе на функцију признавања тзв државности у замену за некакву европску будућност осталог дела Србије, то је онда за мене, за Србе који живе на КиМ, али и надам се већину Срба који живе на подручју од Рашке до Суботице, такође неприхватљиво.

         Купер представља зна се кога, јер чак ни све земље ЕУ не мисле као он. То што је он срећан- мене не чини срећним, јер знам да је он апсолутни покровитељ косовске идеје и њихов лобиста.

         Није искључено да ће се и он као Весли Кларк појавити да наплати своје услуге!

         Све што ми договоримо мора бити у интересу српског народа.

         А да ли ће у ЕУ више веровати Николићу него што су Борку или Борису – то не знам, али радим, као и други Срби са КиМ, на томе да и ми који живимо на КиМ будемо питани. Јер, ми желимо само једно: да живимо на својој земљи и да то уваже сви који одлучују!

 

Владан ГЛИШИЋ, председнички кандидат Двери

Николић мора да постане српски председник

 • Србија чека председника који ће имати храбрости да ради само оно што је у српском интересу и да сурово и себично брани те интересе. Наш народ је много страдао у прошлом веку и има право на ту врсту себичности и на своје место под сунцем
 • Код Томислава Николића за сада нисмо приметили ту врсту одлучности, а надамо се да ће негде смоћи храбрости да буде такав. До тада је и он само један од службеника, званичника Београда који води рачуна о томе да случајно не наљути некога у Бриселу 

         ИЗЈАВА Николића о разговорима на `вишем нивоу` само је део низа ситуација у којима је морао да се сналази у улози председника Србије.

         Ако се сећате, на самом почетку мандата је била жестока кампања против њега због изјава, са циљем да се дисциплинује и да буде Тадићев настављач, да не постане српски председник.

         Тако да је и ово сада покушај Николића да се извуче из окова које му стављају и из ЕУ и са других страна и да брзо по доласку на трон покаже да је лојалан традицији коју је Тадић установио, а директно је против интереса српског народа.

         Зато подсећамо Николића да треба да постане српски председник.

         Маневарски простор који је наследио од Тадића, а који је и њему самом био задат, нема никакве везе са интересом нашег народа. Дакле, Србија чека политичку елиту која није тако допадљива онима који питају Брисел и Вашингтон како треба да се понаша српски председник и какве изјаве да даје да би они били задовољни.

         Србија чека председника који ће имати храбрости да ради само оно што је у српском интересу и да сурово и себично брани те интересе. Наш народ је много страдао у прошлом веку и има право на ту врсту себичности и на своје место под сунцем.

         Морају се избећи све врсте признавања вештачке, измишљене независности КиМ.

         Залажемо се за то да коначно неко у име српског народа каже: ја та правила нећу да поштујем ,па макар нико у Бриселу не био тиме задовољан.

         Код Томислава Николића за сада нисмо приметили ту врсту одлучности, а надамо се да ће негде смоћи храбрости да буде такав. Када то буде радио, имаће подршку, не само Двери, него целог српског народа.

         До тада је он само један од службеника, званичника Београда који води рачуна о томе да случајно не наљути некога у Бриселу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари