Тадићева енигма са више познатих

 П р в и   п о г л е д

  • Шта значи да план за Косово и Метохију “подразумева да не доводимо у питање интересе великих сила”? Неке њихове интересе смо осетили под  бомбама, неке осећамо и сада, док штите независност албанске државе на српској земљи

Пише: Раде БРАЈОВИЋ

         ПРЕД Србијом је загонетка, велика и важна, да не може бити већа и важнија!

         Загонетку је, пред Нову годину, истина неформално,  поставио  лично председник Тадић, лансирајући “план за целовито решење косовског питања”, што је равно најдрагоценијем поклону. Јер,од решења косметске кризе зависе бројни српски приоритети, и онај који власт оцењује примарним - улазак у Европску унију. Јадац је само у једном проблему – план је непознат јер је то остао и после Тадићевог интервјуа Новостима!

         Борис, наиме, “није желео да открије детаље плана”, како сведоче новинари, чијим посредством је Председник Србије грађанима упутио новогодишњу поруку. Почело је, зато, природно и  неизбежно, нагађање – шта садржи Тадићев план? Љубопитљивима је, истина, на лицу места, помогао сам Тадић, али су његови одговори новинарима знатно мање објашњавали суштину плана, а знатно више отварали просторе новим, али непостављеним питањима.

         Понекад, међутим, и сама питања осветљавају и највеће енигме. Ево, неких таквих, сужених питања и могућих одговора, сличног обима:         

         Да ли је природно што је Тадић  свој план о решењу косметеке кризе “раније, у основним цртама, изложио представницима великих сила, нагкасивши да ће детаљније са њима разговарати после Нове годиене”? Било би да је, макар у исто време, с планом упознао и српску политичку јавност. Али, пошто није, неприродност оваквог поступка, осим што ремети правила тајне дипломатије, спонтано открива и неке недоумице које још нису званично отклоњене.

         Шта значи да план “подразумева да не доводимо у питање интересе великих сила”? Неке њихове интересе смо осетили под  бомбама, неке осећамо и сада, док штите независност албанске државе на српској земљи.

         Тадићев план, наравно, не подразумева да поштујемо овакве интересе западних сила на Космету, већ хоће да уважи прилагођавање реалности да “Србија без великих сила, од којих су неке и чланице Европске уније, неће моћи да сачува своје интересе на Косову и Метохији”. Недостаје, међутим, одговор на питање: да ли би, и под којим условима, и велике западне силе поштовале онај незамењиви интерес Србије – да заштити свој територијални интегритет? Ниједан план и програм, без обзира чији је, који експлицитно не укључује такав став Србије, једноставно не може да постоји, ни у нацрту.

         Тадић је, упадљиво импровизовано, открио свој план и заћутао о детаљима.

         Запад ћути и о једном и о другом, али све упорније - тврди шеф наше дипломатије Вук Јеремић - тражи да Србија призна независност Косова, без чега нема ЕУ.

         Значи ли то да је загонетка Тадићевог плана само -  енигма са више познатих!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари