Тачи ће се обрадовати `аутономији за север`

 Н а   п р в и   п о г л е д

  • Опасна је и коригована идеја Драгољуба Мићуновића о Међународној конференцији за Косово која би се `бавила претежно северним Косовом, питањем његове  аутономије и повезаношћу са Србијом`. Јер, Мићуновић види аутономију севера у саставу Косова које - није у саставу Србије

Пише: Раде БРАЈОВИЋ

         ЗАХТЕВИ политичке елите, превасходно њеног владајућег дела, да се Србија избори за аутономију севера своје јужне покрајине, практично отварају нове и, за албанске сепаратисте, поуздане путеве ка легализацији нелегалне независности Косова и Метохије.

         Насилно проглашеној независности такође одговарају перманентне изјаве наших лидера да Србија «никад неће признати независност» Космета, али и сличне иностране да «нико неће приморавати Србију да признаје Косово или да мења свој Устав», како је то рекао посредник ЕУ у дијалогу

         Београда и Приштине, Роберт Купер, који је, наравно, прећутао контекст пријема Србије у ЕУ.

         Оваки и слични захтеви и уверавања, смишљени да релативизују српско незадовољство отмицом Космета и да релаксирају напетост кризе на северу, не могу, међутим, да сакрију њихову обмањивачку природу и маскирају дволични садржај. Овакво закључивање је неспорно и у околностима неких парадоксалних процеса који би начелно и морали да изазову подршку, а да практично воде у суноврат.Таква слика ствара се позивањем да се проблем Космета реши - међународном конференцијом!

         Доајен ДС и посланик Драгољуб Мићуновић месецима се  залаже за такав скуп, прецизирајући да треба да разговарају Београд, Приштина и Брисел, под покровитељством Савета безбедности УН, што је састав који не би требало “никоме паметном” да смета.

         Мићуновићев акценат, ударен пре неки дан, да би се “ова конференција бавила претежно северним Косовом, питањем његове  аутономије и повезаношћу са Србијом”, аутоматски изазива, не само симње,  већ и – најдиректније негирање. Јер, зар не, аутор предлога види аутономију севера у саставу Косова које није – у саставу Србије!

         Наравно да би таква аутономија значила јасну потврду - независности Косова! Иако то Мићуновић експлицитно не каже, такав закључак је експлицитно видљив и необорив. Зато и – неприхватљив.  

         На овај предлог о међународној конференцији реаговало се – у свету  ћутањем, а код нас - углавном негирањем. И једно и друго је логично.

         Европској унији и Америци конференција је непотребна, јер су постигли циљ и Тачију уручили српску територију, а ако им, случајно, због стабилности садашњег “реалног стања”, буде одговарало, немирним Србима на северу албанске државе – уручиће аутономију.

         А, Срби -  они  неће ни такву аутономију, ни такву конференцију. Хоће Срби аутономију,  али – српског Космета.

         И они који би хтели у ЕУ -  хоће само с њим, али не на њему!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари