Србију су господари транзиције вратили на саму периферију светског капитализма

ЗАТО ЈЕ (И) СРБИЈА ДАНАС ЗЕМЉА РАДИКАЛНО ОГРАНИЧЕНОГ СУВЕРЕНИТЕТА

Берлински конгрес”, Антон фон Вернер

 • Све стратешке одлуке од интереса за Србију, њене грађане и њихову прошлост, садашњост и будућност доносе Банка за међународна поравнања, ММФ, Светска банка, Европска комисија, други, нарочито корпоративни ентитети, као и стари, традиционални центри геополитичке моћи, они у Вашингтону, Москви, Берлину и Пекингу. Чак и за одлуку о висини минималне цене рада, Србија данас мора да добије дозволу ММФ
 • Имамо посла са мета-простором кризе. То је динамичка структура екстремне комплексности - она обухвата све што постоји, све што знамо и, такође, све оно што нам још није познато. Налазимо се у опасном вртлогу
 • Трагање за одговором на питање где је излаз почиње, дакле, овде и сада. Ово је у виталном интересу обесправљених, а то је, као уосталом у читавом данашњем свету, свих 99% становника и у Србији. Зато је (и) питање мета-простора кризе са којим имамо посла (и) у Србији заправо светско питање. Не сумњам у исход овог предузећа. Наиме, „Србија је велика тајна”, као што је песник већ рекао

Пише: Љубомир КЉАКИЋ

        ПОСЛЕ 37 година тзв. „транзиције” - од 1980. преко 1989-90. до данас - Србија је структурално враћена тамо где је у историји једном већ била, у амбијент који је дефинисао Берлински конгрес 1878. А то значи да је структурално враћена на саму периферију светског (капиталистичког) система.

        Што се Србије и свих нас тиче, ово је главни резултат глобалне рестаурације „старог режима” крупног капитала и успостављања светског поретка корпоративне дистопије са његовом идеологијом тзв. „неолиберализма”. Зато је данас (и) Србија једна земља радикално ограниченог суверенитета.

        Сходно таквом стању ствари, све стратешке одлуке од интереса за Србију, њене грађане и њихову прошлост, садашњост и будућност доносе Банка за међународна поравнања, ММФ, Светска банка, Европска комисија, други, нарочито корпоративни ентитети, као и стари, традиционални центри геополитичке моћи, они у Вашингтону, Москви, Берлину и Пекингу.

        Чак и за одлуку о висини минималне цене рада, Србија данас мора да добије дозволу ММФ-а.

        Вулгарна таблоидизација јавног простора која се у Србији представља као тзв. „унутрашња политика” узорно рефлектује ово стање ствари.

        Имамо посла са мета-простором кризе.

        То је динамичка структура екстремне комплексности - она обухвата све што постоји, све што знамо и, такође, све оно што нам још није познато.

Љубомир Кљакић

        Налазимо се у опасном вртлогу.

        Зато одговор на питање о путевима и политикама за излазак из кризе није ни лак, нити једноставан. Још више, трагање за овим одговором битно је ограничено захваљујући чињеници што је процес дугогодишњег систематског и системског суспендовања и маргинализације знања и критичке јавности, што је, дакле, простор системског и систематског заглупљивања јавног простора и друштва уопште, тако успешно доведен до самог краја.

        Ипак, за мене, данашње трагање за одговором о изласку из мета-простора кризе као спасу почиње од именовања стварних друштвених процеса и стања, од критике корпоративне идеологије тзв. „неолиберализма”, од идентификовања данашње социјалне структуре, нарочито од идентификовања структуре стварне моћи и власти и њених својстава, од разумевања историјске матрице - matrix - у којој смо заробљени, од критике њене политичке економије, односно од критике политичке економије корпоративног поретка и његове олигархије… и тако даље.

        Читава једна Вавилонска библиотека чланака, књига, студија, уметничких дела, изјава… објављених у свету и код нас од 1973-1976. до данас стоји нам у овој ствари на располагању. Уосталом, чак су и главни истраживачи ММФ-а у јуну 2016. дошли до закључка да је „неолиберализам преплаћен”, те да су „неолибералне” политике произвеле последице радикално супротне од прокламованих - социјалну неједнакост без преседана у историји и практично нулти економски раст.

        Трагање за одговором на питање где је излаз из мета-простора кризе почиње, дакле, овде и сада.

        Ово је у виталном интересу обесправљених, а то је, као уосталом у читавом данашњем свету, свих 99% становника и у Србији.

        Зато је (и) питање мета-простора кризе са којим имамо посла (и) у Србији заправо светско питање.

        Трагање за продуктивним одговором на то светско питање истовремено ће бити и процес реконструкције српског друштва. Не сумњам у исход овог предузећа.

        Наиме, „Србија је велика тајна”, као што је песник већ рекао.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

iki's picture
iki 14:41 13.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Tema o kojoj Ljubomir Kljakić sada piše je vrlo stara i vrlo , vrlo kompleksna, tako da ovaj mali članak nije ni početak , da bismo nazreli neki rasplet, a kamoli kraj.Nekoliko puta sam, po svom običaju, kada me nešto interesuje, pročitala članak i ništa nisam zaključila, sem da je "Srbija jedna velika tajna"
Ali sam zato uzela u ruke knjigu Vojislava Koštunice iz 2o12 g. gde je on , na sebi svojstven način, kao i Slobodan Jovanović, dao odgovore na sva pitanja , koja nas pritiskaju. Dao je , Koštunica, koga apsolutno treba izdvojiti iz miljea 2000 god i napred i iza, od svih , koji su bili na vlasti, i pre i posle njega.
Zato, ako niste pročitali, nađite i pročitajte, a ako jeste, opet uzmite u ruke tu izuzetnu knjigu: ZAŠTO SRBIJA a ne EVROPSKA UNIJA.Tu vam je i početak , sadašnjost, a Bogami i budućnost Srbije.
Vreme će pokazati/kao što i pokazuje/ koliko je on , sa saradnicima, bio u pravu. A sada navodim jedan veliki citat iz Kur-ana" Pozivam za svedoka vreme, početak i svršetak svega, da je SVAKI čovek, uvek na gubitku"

Нада's picture
Нада 15:20 13.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Ики, ово је медиј а не читаоница. Аутори пишу осврте, који не могу бити предугачки, а ми коментатори смо ту да пишемо "трактате".
Али нисам ти се зато обратила . Знам, наљутићеш се, али што помену Коштуницу, уз овог сјајног родољуба? И при томе потцењивачки.
Да ли је он (Коштуница) смео да "da odgovore na sva pitanja"? Проверени продавац магле и велеиздајник!

iki's picture
iki 17:29 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Nado, ako sam dobro pročitala, a jesam, valjda si htela da kažeš da mi, čitaoci, NE TREBA da pišemo traktate?Po meni, komentar na članak je kratak i koncizan, a traktat je opširna rasprava.Ali, da ne dužim, dat nam je pravougaonik, kao odrednica,koliki, odprilike, treba da bude komentar.A pogrešno si me razumela, Jovanović je , za mene, nešto najbolje što je Srbija dala, a Koštunica, isto za mene, je veliki čovek, patriota, sjajan rodoljub i prepošten čovek.On nije za ovo vreme, on je čovek, za sva vremena. Na kraju, vreme je svedok za sve, parafraza iz Kur-ana. Pozdrav ii prijatno nastupajuće veče.

Нада's picture
Нада 19:09 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ики, нисам мислила на тебе, него на све нас, по некад. Ево, сада ћу и ја да напишем један краћи.

Милош Јовановић ми се допада и верујем да ће се задржи на функцији председника ДСС.

Коштуница др. Војислав је незаслужена казна нашем народу. Куд си га поменула?!

- изигравао је родољуба и захваљујући свом лажном представљању одвео Србију у пакао октобарске револуције. Народ му је веровао- ја прва. Ђинђић без њега никада не би успео.

-обећао законитом председнику Србије да га неће хапсити, а онда га је киднаповао и са кесом на глави отпремио у Хаг. Није био обавештен! Смејурија!

-"револуционари" су оружјем заузимали друштвена предузећа и преписивали на своје име.За једам евро! Покрали су целу Себију, раднике избацили на улицу, а целе породице оставили без хлеба. Није био обавештен?!

- а био је обавештен да га у Мађарској чекају сорошевске паре и да тркне по њих?!

-Док је био премијер његови министри су уништавали Србију:

Динкић разбио све домаће банке и увео западњачке, Дулићка увела ГМО у Србију, Драшковић увео америчку чизму, без ограничења, Стојковић све озаконио правнички итд.

- није му све то било довољно, већ је кумовао и одвајању ЦГ од Србије и тако разбио СЦГ. Прстом није мрднуо, а могао је све супротно- и народ би га подржао.

Ало, Ики који си ти то филм гледала?

iki's picture
iki 19:47 13.09.2017.

 • +11
Voting is closed.

Draga Nado,šta misliš, zašto je bila i dalje se nastavlja haranga na njega? Zašto nema Čavoškog ni na kojoj TV? Zašto su hteli da sklone divnog prof. Kovića? Ima mnogo zašto, ali ti i ja bismo imale mnogo šta da pričamo, jer volimo ovu zemlju i narod. Ali, MOLIM TE, nađi tu knjigu, koju preporučujem i dobićeš lepe, sažete i jednostavne odgovore. Ja njega, tako reći, od početka pratim i nemoj sada ti da se ljutiš, ništa od gore navedenog oon nije uradio niti je kriv.A zašto postoji policija i sud, tačno je da je bilo, kao i sada lopovluka, na pretek, ali, to nije njegov posao bio.Ponestaje mi mesta, te ne mogu da završim, ali, opet TE MOLIM, nađi knjigu, pročitaj, pametna si, vidim, promisli dobro i , veruj mi, promenićeš mišljenje.I da dodam, najpošteniji političar, čovek, ni dinara nije ON uzeo, drugi su uzeli, postoje tu "ucveljenje" udovice, muzikanti, i... nerviram se. Hvala za uvažavanje, a o tebi sam i ovako imala dobro mišljenje.

Нада's picture
Нада 21:40 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ики, и ја твоје ставове заиста уважавам. Од дражих си ми коментатора. Али, авај, овде нам се мишљења не поклапају.
Не причам ништа без основа. Ако ти кажем да ми је члан породице био његова директна жртва нећеш веровати.
Део онога што сам написала речено му је у очи, директно, без посредника. Није био необавештен. И он и министар правде. Али неке службе су биле убедљивије. И не ради се о простој неправди. Био је обавештен о већем криминалу где је лопов победио- уз његов пристанак. Жао ми је што не могу са више појединости да пишем. И не због мене.
Али да то занемаримо. Како објашњаваш да су му сви министри били битанге и издајници. Били су му наметнути?! Или је зарад преамбуле у Уставу све то трпео? Има и таквих прича.

Часније би било да је дао оставку, или- да никада није ни улазио у договоре са најгорим издајницима.
Нису сви среброљупци- неки су властољупци. Могуће је да није узимао новац за лично богаћење, али новац служи и у друге сврхе. Од нечега је морао да издржава странку, своје чедо, и да храни разне аламуње и уцењиваче.
Знам га боље него што можеш да замислиш. Једино признајем да је у почетку био бољи, док га околности итд. нису савладале.
Теби поздрав, а за књигу- потрудићу се.

iki's picture
iki 16:26 15.09.2017.

 • +5
Voting is closed.

Sa zakašnjenjem pročitah ovo gde kažeš : zbog preambule u USTAVU , sve je to trpeo! Pa da ti kažem, I JA BIH ZBOG T
E PREAMBUL SVE TRPELA:ONA I SADA PARA VREDI! ZAHVALJUJUĆI NJOJ, SRBIJA POSTOJI, pa kakva, takva!

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 15:08 15.09.2017.

 • +6
Voting is closed.

"Надо", морам да признам да се са Вашим коментарима често нисам слагао али се са овим слажем сто посто.

Sloba's picture
Sloba 17:12 14.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Od Kostunice mozemo da naucimo samo:

1) kako se krsi Ustav (isporucivanje Milosevica u Hag bilo je protivustavno),
2) kako se uz pomoc puca, izvedenog pod nadzorom Zapada dolazi na vlast (petooktobarsla "revolucija").
3) kako se sklapaju politicki savezi sa izdajnicima placenim od strane Zapada (Djindjic, koji je pozivao NATO da nastavi sa bombardovanjem sve dok narod ne srusi Milosevica).

Uopste bije bitno sta je taj lik napisao. Delo te gnjide od coveka treba uvek sagledavati kroz prizmu onoga na koji nacin se borio za vlast, s kim je bio u savezu i sta je uradio kada je vlast osvojio (pustio je na slobodu oko 2000 terorista sa KiM-a).

iki's picture
iki 16:36 15.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Slobo, a sa tobom bih posebno debatala, jer se sa tvojim komentarom ama apsolutno ne slažem, ali mi sada vreme, a i ovaj ograničeni prostor ne dozvoljavaju. Ako si sinoćgledao na Tv BN/ Bijeljina/ reprizu emisije Malagurskog, gde on nije ni zrak sumnje, koju ti i Nada, a vidim i DRagan sada , gajite.Ali, vreme je će nam kazati sve, na žalost, sa velikim kašnjenjem. Ali bar može da skine ljagu sa nekoga ili NEČIJIH postupaka.

Додај коментар