Србија могла да производи „Оркане“ и да нишани Авијано!

Зашто смо остали без „Лоле“ и „Магнохрома“, зашто се 5. октобар уплашио изума Золтана Данија (1)

Вишецевни бацач "Оркан"

* У предвечерје првог рата против Ирака, САД су тражиле понуду за известан број «Оркана», тада најбољег вишецевног бацача на свету

* Овај систем је развијен у Србији у сарадњи са Ираком. Направљено је осам `комада` плус прототип са 2000 ракета, а сви су били власништво ирачке стране. За нашу војску није направљен ни један једини! Зашто?

* Једна неформална група инжењера из Београда је на позив тадашњег начелника генералштаба Војске СРЈ урадила идејни пројект балистичког пројектила домета 400 км. Од идејног пројекта се није мрднуло, јер је та екипа на сваком кораку саботирана од стране сопствене државе

*  Пројект је настављен у Ираку где га је зауставио рат када је Ирак вољом САД обрисан са мапе света, затим у Либији  „договором“ Либије и САД да се зауставе такви пројекти, да би коначно доживео успех у Пакистану

* Зато у Србији нико и даље није заинтересован за овај српски пројекат? А да смо 1999. године имали пројектил којим смо могли да досегнемо Рим, Авиано, Беч... да ли би нас неко бомбардовао?!

* Документацију о радарском изуму и успесима Золтана Данија покупили су из Генералштаба амерички официри после пуча од 5. октобра, а Дани је пензионисан и живи од породичне пекаре! Зашто Србија није лансирала овај производ на тржиште софистицираних система ПВО?

Пише: Др Ђорђе Благојевић, професор Машинског факултета у Београду

        ПРЕ двадесет година, Србија (у склопу тадашње СФРЈ) је извозила вагоне (смедеревска «Гоша») високо софистицираним немачким железницама, тракторе (београдски ИМТ) целом трећем свету, машине алатљике (београдска «Лола») такође, али и у неке западне земље.

        Да подсетим, у предвечерје злочиначке НАТО агресије, «Лола» је (формално преко Ингушетије) извезла два огромна ваљаоничка радна стана у САД!

        Извозили смо оружје и војну опрему у небројено много земаља трећег света, а у предвечерје првог рата против Ирака, САД су тражиле понуду за известан број «Оркана», тада најбољег вишецевног бацача на свету.

        Овај систем је развијен у сарадњи са Ираком, направљено је осам комада плус прототип са 2000 ракета, а сви су били власништво ирачке стране. За нашу војску није направљен ни један једини! Зашто?

        Четири система и 1000 ракета су испоручени Ираку, остали нису због санкција УН. Четири система су заробили Хрвати у Травнику (зато што нису на време евакуисани у Србију?). Нама је остао само прототип са хиљаду ракета. И то је било довољно да се овај систем прослави у ратним дејствима у Хрватској, Босни и коначно на албанској граници.

"Магнохром"

        После рата, НИКАДА није обновљена производња овог изврсног оружја. Зашто? Зато што се данас наши производи више не производе ни за домаће тржиште? Да ли зато да би се то тржиште ослободило за увоз знатно лошијих и скупљих страних система? Или једноставно зато да Србија не би имала адекватну одбрану од непријатеља који комад по комад распарчава нашу земљу?

        Објашњавају нам да нема извоза индустријских производа јер је наша индустрија технолошки заостала и неконкурентна. Можда је то у неким областима и тачно, али се морамо запитати - ко је до тога довео и када.

        Технологија производње трактора се сигурно није много променила у последњих 20 година, а ни вагона, а у неким областима, посебно у областима наменске индустрије, технологија је захваљујући углавном личним иницијативама и значајно унапређена. Па зашто онда... ? Да бих одговорио на та питања, даћу -као илустрацију - неколико кратких прича из новије историје.

        Прича прва: Једна неформална група инжењера из Београда је на позив тадашњег начелника генералштаба Војске СРЈ урадила идејни пројект балистичког пројектила домета 400 км. Од идејног пројекта се није мрднуло, јер је та екипа на сваком кораку саботирана од стране сопствене државе. Пројект је настављен у Ираку где га је зауставио рат када је Ирак вољом САД обрисан са мапе света, затим у Либији, где је заустављен „договором“ Либије и САД да се зауставе такви пројекти, да би коначно доживео успех у Пакистану. Зато у Србији нико и даље није заинтересован за овај српски пројекат. А да смо 1999. године имали пројектил којим смо могли да досегнемо Рим, Авиано, Беч... да ли би нас неко бомбардовао?!

        Прича друга: Током агресије Золтан Дани, тада капетан ПВО војске СРЈ развио је значајно техничко унапређење «застарелих» радара руских система ПВО «Нева». Теоријски, то унапређење би омогућило да такозвани «невидљиви» (stealth) авиони постану видљиви и веома рањиви. Нижи и мање вредни умови (како би рекао Ниче) нису дозволили ни да се проба тако нешто – „ко си, бре, ти да чачкаш по нечму што су руски генијалци направили“).

Дејл Зелко (лево), пилот срушеног Ф-117, и Золтан Дани (десно)

        Некада велика несрећа некоме донесе и срећу. Године 1999. НАТО је започео свој злочиначки пир на нашем небу, и тада је дошло Золтанових 5 минута, тачније... 21 секунд. Нико више није питао да ли је по прописима или не, ма само гађај, пробај било шта и пуцај! И дошао је тај дан. Али Золтан није био брзоплет.

        Првих неколико дана палио је радар само на кратко, испитивао свој уређај и подешавао. А онда је дошао тај дан... Золтан је укључио модификовани радар и на екрану се појавио једва пиметни брис... наредио је «пали» и бљеснула је ватрена кугла на небу - Ф-117 је пао. Затим још неколико истих модела и коначно «неуништиви» Б-2! Рат је прошао, велики део истине је остао до данас скривен, документацију су из генералштабне документације покупили амерички официри после издајничког пуча од 5. октобра 2000.

        Золтан Дани је пензионисан и сада живи од породичне пекаре! Да ли је овај врсни официр и инжењер заслужио овакву «круну» каријере? Да ли је Србија то заслужила? Зашто Србија није лансирала овај производ на тржиште софистицираних система ПВО? Да ли зато да би заштитила злочинце који су убијали нашу децу?

(следи наставак)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

ljubica's picture
ljubica (није потврђен) 13:57 17.02.2012.

 • +55
Voting is closed.

Kako zasto?!
Zato da bi gnjide, vaske i pederi dosli na vlast kroz izdaju Srbije i svega sto je Srbsko!
Zato sto je sve planirano i danas sve ide po njihovim protokolima!
Zato sto nismo slobodni i zato smo statisti u reziranoj tragi-komediji.
Zato sto nas hrane strahovima, da ne vidimo istinu.

I tako ce biti sve dok se ne probudimo i pobunimo!

camill's picture
camill (није потврђен) 18:42 17.02.2012.

 • +46
Voting is closed.

O cemu bre da pricamo,,,kad je za vreme nato agresije,a mozda i malo pre,,nije bitno,,,iz slobode odlazio kamion na kosovo sa municijom,dole se parkiraju dupe uz dupe,izvrsi se pretovar,,vozac dobija novac koji direktno nosi tadasnjem direktoru slobode ljuicu,,,a kome je data municija?? Ovo je tog vozaca prica,ako on laze i ja lazem vas.

A gde je sad taj Ljuic aaaa?
Postao neko mudo u organizovanom zlocinackom udruzenju,zvano vlada srbije

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 19:54 17.02.2012.

 • +42
Voting is closed.

Mi smo cudna nacija svak nas moze izdati i prevariti. i da mu se nista ne desi.To je i zec primetio pa i on poceo dizati nogu na Srbiju.

EKS fAKTI 's picture
EKS fAKTI (није потврђен) 20:39 18.02.2012.

 • +45
Voting is closed.

Koji ste vi budale kako se pržite na glupšosti svakakih likova koji javnost prže sa svojim pričama mogli smo ono mogli smo ovo sad je idealna prilika da neke stvari pojasnim konačno da malo rauzemete:Pa da počenemo malo da naučite nešto
Idejni tvorac SVLR M87 Orkan klaibra 262 mm je profesor dr Obrad Vučurević dugogodišnji načelnik raketnog sektora VTI i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu koji je dobio i prestižnu nagradu JNA 22 decembar za ovaj kapitalni sistem.
Po opisu Orkan su zajednički radili Irak i SFRJ s tim što je Irak pružao značajnu finansijsku podršku razvoju U govorom koji je 1989 godine potpisan Iraku je treblo isporučiti četri baterije sa po četrir oruđa i 4000 raketa od toga jedna baterija i 100 raketa je izvezeno u Irak. Deset oruđa je ostalo u fabrici Bratstvo novi travnik gde su se Orakni proizvodili, a rakete u pretisu Vogošća. Pošto sae profesor čudi kao to nismo ni jedno oruđe za sebe proizveli ajd da mu malo pojasnimo mada je profesora Vučurevića mogao da pita. Kao prvo projekt je sa godinu dana završen 1990 godine. U osvit zalivskog raza isporučenea je jedna baterija, a ostale su ostale zbog embarga na uvoz vojne opreme. Preostalih deset oruđa priovedena su krajem 1991 i početkom 1992. Otovreno neprijateljstvo rukovdostva fabrike otvoreno distanciranje dovelo je do otga da se u maju mesecu odustane od izvlačenja tih vozila iz Novog travnika tako da su sistemi pripali HVO i Armiji BiH. Orkani su u tadašnjem naletu zajedništva i ljubavi bratski podeljeni po pet hrvatima a pet muslimanima. Ta oružja četiri komada otišli su za Hrvatsku jedna je ostao HVO. Paket od određenih količina raketa je ostao u luci Ploče prilikom isporuke za Irak a to su uništili avioni JNA. Peti Orkan je uništen prillikom opaljenja navodno brazilskih raketa. Njihovi orkani su bili zato stalni eksponati TT zborova pa i učesnici čevenih parada 1995 u Zagrebu i Tuzli. Pošto hrvati nisu imali rakete Srbi su imali rakete jer je VRS zauzela Vogošću i oruđe tj cevi koje su se nalazile u artiljerijskom školskom centru u Zadru. Kada je poečo rat septembra 1991 taj centar je evakusian a oruđe i rakete su ostale Kninskom korpusu kasnije VRSK. sa tog oruđa skinute su četiri cevi koje su montirane na vozilo R 65Luna tj dve cevi na jedna lanser sa kojim je dejstvvano po zagrebu 2 maja 1995 godine.Dejstvo po Zagrebu nije bilo idealno rešenje jer orkan nije bio previđen za gađanej naseljenih mesta jer poseduje kasetnu bojnu glavu pa je većina bombica zbog neizvučeno osigurača ostala po krovovima zgrada .Padom Krajine vozilo je povučeno u Banjalukua odatle u SRJ. U srbiji VJ je imala četiri cevi i nešto raketa koje su 1993 uz pomoć vTI stavljene na podvozje topa 88 mm čuvenog nemačkog flaka iz obalne artiljerije.punjenej lansera odvijalo se primitivno ,a problemi su sep očeli javljati prilikom ispitivnsaja na poligonu Platamuni u CG greškom su naime elektirčari povezali obe cevi koje su istovremno palile, a razamk između opaljenaj trebao je biti tri sekunde. Sve je totrajalo do 1998 godine kada je odlučeno da preostale cevi se postave na preživela vozila zil 8x8 R 65 luna.taj Orkan je preživeo bombardovanje i prikazan je na sajmu naoružćanja Partner 2005. Raketa 262 mm tokom ratnih operacija pokazala je vleiku panu pri dejstvu tokom zime tj na temperaturma nižim od 0 stepeni kada je dolazilo do bukvalnog raspadanja rakete tokom leta. Rakete koje su se nalazile u hermetičkim kontejnerima nisu pokazale otpornost na vlagu tako da je ceo kontingent raketa 1994 zarđao pa su remontovane u Kragujevcu gde su posle remonta ofarbane u smb boju.
Što se tiče proizvodnje dragi profesore Niko sam nije mogao proizvodit Orkan. Pretis vogošća je ostoa u srpskim rukama posle dejtona je evakusian u neku fabričicu u zvorniku, pa su se Banjaluka i Pale natezali gde preseliti fabriku po zemljačkoj liniji pa su mašine smeštane u nuslovnim uslovima nelke su propale neke su šreseljene uSrbiju.Posle rata se spekuilisalo da smao što niej proizvodnaj počela Malezija je htela otpočeti proizvodnju oruđa ali su nacionalana natezanja sprečili realizaciju posla jer se nije zanalo ko
će biti nosilac proizvodnje koaj je kasnije trbala biti preseljena u Maleziju i ko će deliti dobit. Vrem je učinilo svoje stručni kadar je penzionisna ili se razastro po svetu tako da senka na ovja sistme bledi i nemoguće više ikada prizvesti. Srbija nema niti će imati vieš ikada kapacitet da proizvede ovako složen borebni sistem.
Priča o raketi dometa 400 km je priča pokojnog generala Panića vieš u propagandne svrhe nego u relanomsti, kao drugo profesore raketni program Pakistana kao i irana je uspo zahvaljujući severnoj koreji i njihovom raketnom programu Libijci svoj program duguju nemcima a ne Jugoslovenima, pa su zbog toga neki platili glavom a devedesetih je sve stalo o Irkau neću ni da pričam ako mislite Al Samud sve je to bilo PLAČ MAJKE BOŽIJE a sve ostalo fantazije pokojnog generla Panića i pojedinaca iz generalštaba.
A što se tiče Zoltana danija tu ne bih reči troši o njemu je sve rekla knjiga Smena i ratni dnevnik potpukovinika Đorđa Aničića objavljen 2009 godine koji je pokazao da nikavog tajnog oruđa kojim je oobren F 117 nije bilo već dobor uvežbani ljudi koji su odlično poznavali tehniku ali s nestrpljenjem čekam nastavka priče

EKS Fakti's picture
EKS Fakti (није потврђен) 20:48 18.02.2012.

 • +43
Voting is closed.

E da samo mi nije jasno ovo kako je neko mogao sa raketom od 400 km iz Srbije da nišani Avijano koji je na daljini malo više od 1000 km vazdušne linije od Beograda i kojom raketom i kojim raktnim programom i ko bi to proizvodio rakete možda raketna labaratorija u bubanj Potoku, pa polovina genrala se za taj račin štakla po azijskim zemljama obećavajući kule i vile nešto ne vide da su Iračani stigli bar jednu al samud da ispale pošto su sve al abas i al Husein bile dobrano isečne jer prema sporazumu UN bilo im je zabranjeno da testiraju a to što su prčkali nije im baš pomoglo pa su neki zbrisali i napsiali memoara uz pomoć CIA kao Hidrej Hamza i ostala družina

Sertec za Eksfakti's picture
Sertec za Eksfakti (није потврђен) 09:42 24.02.2012.

 • +45
Voting is closed.

За уваженог професора сви знамо и ко је и шта је. И ја сам лично учествовао индиректно на једном његовом пројекту. Постављам питање критичару КО СИ ТИ? Ја врло често слушам свакакве глупости по форумима шта је могуће произвести , шта није , шта су урадили ови или они. Професор је мање више у праву. Ти не би требао да се петљаш у оно што не знаш и не разумеш. Поента професореве приче је да је ОРКАН српски пројекат и плод српске памети. Вучуревића сам упознао и причао са њим 98. г. Оркан носи две врсте касетне бојеве главе и домет му је око 50км. Лично знам да је у нашем поседу неколико стотина ракета.
"Što se tiče proizvodnje dragi profesore Niko sam nije mogao proizvodit Orkan"
Ово је врхунски глупа изјава. Не знам шат у опште завређује пажњу да искоментаришем , а да не увредим или понизим господина EKS fAKTI.

Eks Fakti's picture
Eks Fakti (није потврђен) 16:55 08.03.2012.

 • +33
Voting is closed.

Bolje da ja postavim pitanje Ko SI TI???? E PA SAD da nesto naučiš pametnjakoviću kao prvo Orkan nije plod srpske pameti nego Jugoslovenske jer su u projektovanju, izradi učestvovali svinarodi i narodnosti eks Jugoslavije verovatno si to zaboravio, ne znam odakle tebi podatak o stotinama raketa tu si odvalio vrhunsku glupost, koje rakete to i što postoji ostalo je oz zaostavšitne i daleko je od dovljnog broja pa što se ne koriste na gađanjima nego se korsite patrone i rakete 128 mm koje simuliraju orkane. Ostatak sam napisao, a za ovaj citat ako si pričao sa profesorom Vučurevićem trebao bi da znaš da je on to sam rekao u svom intervjuu u vojnom listu Odbrana nitisi me uvredio nit ponizi nego jednostavno lupas niti sam znaš koliko si šupalj. Srbija nije nikada proizvodila Orkane jedino što se u Srbiji proizvodila bila je hidraulika i FAP kamioni, nti se tako složen sistem može samodovoljnio proizvesti bespredmetno je i s tobom polemisati da imalo znaš i poznaješ vojnu tehniku mašinac ne bi prosipao gluposti .

Joca's picture
Joca (није потврђен) 22:20 28.02.2012.

 • +43
Voting is closed.

Necu da kazem odakle znam sem mozda da ovu pricu znam od vise ocevidaca ucesnika. Kada je Panic bio predsednik Srbije verovali ili ne mi jos imasmo po nesto iz steka skriveno od razvojnih vojnih projekata tada. Nas uvazeni dupelizac odnosno presednik je Americku vojnu komisiju proveo skoro kroz sve nase vojne instalacije koje smo imali a da su bile od velikog znacaja. Tada je svecano rekao da Srbija nema sta da krije . Posle toga je usledila prava kanonada zahteva za unistenjem i smanjivanjem nase vojne efektive na nivo sadasnje jos malo pa drzave kosova. I dan danas se to desava jer je osnovna i glavna teznja uci u nato a to znaci postovati njihove uslove. Tako ostadosmo bez vojske sto je za mene veleizdaja koja se kaznjava najteze moguce da ne kazem kako. Nadam se da ce neko odgovarati bar za ponesto. Sada smo svedoci velikog dobrocinstva zapada gde nam doniraju hamere remontovane , masine koje su povucene sa ratista sa bliskog istoka , sa pojavom potrebe da kupimo borbene avijone jer u protivnom po nekom Evropskom zakonu odbrane ako ne kupimo moramo placati zastitu , znate ono kad sitni trgovci moraju da placaju reket mafiji ,moramo da kupimo opet zpadne letelice ali ne nove za pocetak. TO znaci da cemo morati da ih kupujemo bar dva puta. Kada je procurelo da cemo mozda da kupimo Ruske , Poljska je odmah zapretila da ce da nam stopira clanstvo u tu famoznu EU. Znam i za projekat protivavionske rakete koja je trebalo da ima domet preko 10000 hiljada metara sa navodjenjem koje verujem da je i sada veoma interesantno i koje su izmislili ljudi odnosno tada skolarci koji su trebali da rade u vojnotehnickom institutu koji sada takodje polako posustaje. Ovaj projekat nikada niko nije uzeo u razmatranje navodno zbog nepostojanja interesovanja vojske za ovo. Procenite sami onda o cemu se u ovoj nasoj zemlji radi.

Bačka Topola's picture
Bačka Topola (није потврђен) 16:11 04.04.2014.

 • +0
Voting is closed.

Radi istine potražite ratni dnevnik Zoltanovog ratnog zamenika potpukovnika Đorđa Aničića .Bićete prilično iznenađeni kada vidite ko je ustvari ginuo i ratovao a ko pokupio kajmak.Vidi se kako je lepo ugostio onog zločinca koji je leteo na f 117 ,koji je znao da se na Srbiju bacaju radioaktivne bombe.Čovek se kaže pokajao,kakvo licemerje da čovek ne poveuje.

vuletj's picture
vuletj (није потврђен) 13:11 26.07.2014.

 • +0
Voting is closed.

Ipak je lepse da se druze i postuju,nego da u vojsci slusaju budale i seju smrt.U ovoj nasoj drzavi stvarni nista se neradi kako treba,pa zato nam je tako,kako nam je. A nikako nam je. Dali smo zasluzili ovo,neznam,ali mislim da je pre da nismo imali srece sa nasim vodjama.Inace svaki narod lose prolazi sa losim vodjama.

Mare Rema's picture
Mare Rema (није потврђен) 14:03 26.07.2014.

 • +0
Voting is closed.

Prvi put da procitam tekst koji pominje ovog coveka koji je u najmanju ruku sa svojom jedinicom heroj Srbije. Naravno nama je zabranjeno da velicamo heroje, bar ne dok su zivi, a mozda Zoltan za nekih 50 godina dobije i mesto u Istoriji sa jos mnogima koji su herojski branili itadzbinu te 99-te godine.

Додај коментар