Србија је на КиМ мета систематске кампање крађе идентитета

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ

НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УНЕСКО

  • Светиње Српске православне цркве не могу припадати „такозваној Републици Косово“ – упозорио је у Паризу Вук Јеремић
  • УНЕСКО би требало да штити и негује културне идентитете, а не да буде саучесник политизованих покушаја да се креирају нови

        ПАРИЗ, (ФоНет) - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић упозорио је у Паризу, на заседању Генералне скупштине УНЕСКО, да светиње Српске православне цркве (СПЦ) не могу припадати „такозваној Републици Косово“ и оценио да је Србија мета систематске кампање крађе идентитета.

        Јеремић је нагласио да сви знају да се Срби и Албанци не слажу око коначног статуса Косова.

        Желим, ипак, да будем врло јасан. УНЕСКО није форум за политичка неслагања, непосредно или преко пуномоћника, рекао је Јеремић.

        Према његовим речима, Србија је спремна да ојача напоре за очување баштине која је угрожена, јер је на Косову и Метохији директно погођена таквим проблемом.

        Ова територија, која је под администрацијом Уједињених нација од 1999. године, подсетио је Јеремић, дом је четири споменика културне баштине са УНЕСКО листе угрожених споменика.

        Србија је, као заинтересована страна, одговорна за њихову заштиту, нагласио је Јеремић, који сматра да би УНЕСКО требало да штити и негује културне идентитете, а не да буде саучесник политизованих покушаја да се креирају нови.

        У постконфликтним срединама, поштовањег свачијег идентитета предуслов је помирења, нагласио је Јеремић, док негирање нечијег идентитета то онемогућава.

        На заседању Генералне скупштине УНЕСКО Јеремић је објавио кандидатуру Србије, као мултикултуралне и мултиконфесионалне демократије, за чланство у Комитету УНЕСКО за светско наслеђе.

        Избор Србије ојачао би нашу способност да помогнемо земљама у развоју да модернизују своју политику у области заштите баштине, кроз различите програме тренинга у конзервацији и рестаурацији наслеђа, образложио је Јеремић.

        Србија би, додао је Јеремић, снажно заговарала кредибилну, репрезентативну и избалансирану Листу светске културне баштине, што би надаље ојачало интегритет УНЕСКО.

        Јеремић је истакао да би то ојачало и напоре да се поделе најбоља искуства и праксе у процесу помирења, у корист бројних постконфликтних подруèја широм света.

        У име Србије, дозволите ми да затражим од држава чланица подршку нашој кандидатури за место у Комитету УНЕСКО за светско наслеђе, закључио је Јеремић. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари