Срби ни на изборима нису к`о сав остали свет

П р в и   п о г л е д

 

Космет и све друге најважније теме потпуно заобиђене на  српским изборима

Бројање гласова у Рашкој

* Срби су у Зубином Потоку и Звечану – упркос претњама и притисцима - гласали за своје представнике, али две најмоћније странке, ДС Бориса Тадића и СНС Томислава Николића, послушале су западни захтев и нису учествовале нити кандидовале своје изборне листе

* Како веровати тужилаштву које каже да није било изборних крађа, а затим информише да је нестало, рекоше да је «одузето»,  али не и ко је то одузео, најмање две десетине врећа са гласачким листићима?

* Није, збиља, Србија као остали свет – најизразитије се то види по њеним политичарима 

Пише: Раде Брајовић

         НИСУ Срби ко сав остали свет -  ни на изборима.

         Није да нису или да не умеју да буду демократе, али тек кад се освете и покажу инат. Чак су, да би убедљивије напали противника, склони да оспоре сопствену позоцију -  да нападом на напад нападну и себе, или кад попусте притисцима – да притисну своје, на општу штету...

         Овакав утисак чита се, не из неке озбиљне социолошке и сличне анализе, већ чак из овлашног прегледа предизборно-изборне хронике свеопштих мајских избора, чије се друго полувреме, за шефа државе, игра у недељу, на тешком, расквашеном и блатњавом терену, деформоисаном не небеским невременом, већ међусобним, људским и политичким, бесомучним нападима две, више од свега у власт заљубљене групације.

         Скупила се, по свему јединствена збирка недоследности и неукости, подаништва и непослушности, ароганције и насилништва, неселективности и обичног лупетања, скривања иза институција и функција, али и иза имена ауторитативних личности или назива некада угледних професија, каква је новинарска, и сада неугледних а громопуцатељних специјалности, каква је аналитичарска која нигде није ни доказана, ни верификована, али се иза ње скривају и обичне незналице и неписмењаковићи...

         Дође време кад се све ове и многе још особености јавних посленика покажу у  само једном догађају, релативно кратког тока. Ево, уосталом, само неких одабраних појава у овим изборима, у којима су, између осталог, одабрани Срби нападали једни друге:

         Питање локалних избора у Звечану и Зубином Потоку још је отворено, иако су се о њему сви изјаснили, али и у њему све што су могли урадили. Београд је расписао све изборе, и те локалне, у те две косметске општине, али се с тим изборима није сложио тај исти Београд, јер га, после неколико дана, није одобрио део међународне заједице.

         Протектор Унмик пренео је овлашћења на ОЕБС, који је дозволио председничке и парламентарне изборе, али је одлучио да вишеструко скрати број места за гласање и да се гласачки материјал пренесе у Рашку и Врање, на бројање. Срби на Космету се с тим нису сложили, а сагласност званичног Београда критиковале су и централне странке, већина њих, али узалуд – уследила је послушност Београда који је прихватио налог западних фактора.

         Срби у две општине ипак су гласали за своје представнике, али две најмоћније странке, ДС Бориса Тадића и СНС Томислава Николића, послушале су западни захтев и нису учествовале нити кандидовале своје кадровске листе.

         И поред бојкота и (за неке неочекиване) сагласности Бориса и Томе, Срби у севернокосметским општинаа су, помало конспиративно, избројали гласове и објавили их, али је из Београда и Брисела, опет запрећено - да ће, ако примене изборне резултате, све поништити. Почело је ћутање које подразумева да је свако остао на својим  позицијама, да је ојачало српско нејединство и заоштриле се све унутрашње противуречности, што је, наравно, додатно снижавало ионако ниски ауторитет Србије.

Појачање немачком контингенту Кфора

         Дошло је дотле да су се, у организацији одговарајућих америчких служби, у негдашње базе ОВК терориста, на српском, сада самопроглашеном независном Косову, окупили да се војнички обучавају побуњеници против сиријске власти, они који, као у Либији и Тунису, наравно и у  Египту, учествују у НАТО-америчкој неоколонијалистичкој стратешкој бици за управљање светским токовима, посебно енергетскиим. Српски Космет, ето, постаје њихова база, а да Београд о томе ћути. Стигло је опет упозорење из Русије, не од оних који су «већи Срби од Срба», већ најзваничније од Министарства спољних послова.

         Ни овај, ни било који светски догађај, какав је седница Савета безбедности УН који је разматрао тромесечну ситуацију на Космету, нису и неће променити приоритете садашње српске политике, чак ни у време избора, кад се, у свету, најважнији проблеми широко и јасно разматрају и тражи што јединственији и што ангажованији напор свих битних националних капацитета, наравно и власти и опозиције. У Србији није тако. Није, збиља, Србија као остали свет – најизразитије се то види по њеним политичарима. 

         Избори су и овде, чак су на самом крају. Али, и пре почетка,  и сада – ни косметска, ни друге најважније теме за политичаре нису приоритетне. Није било договора – како елимимисати масовно сиромаштво, оживети умртвљену привреду, укључујући пољопривреду, зауставити незапосленост, партократију,  корупцију и криминал, стагнирање просвете и културе, инвестиција и укупног развоја...

         Ове и сличне, бројне теме, нису изазвале пажњу милионских учесника српских избора. Јер, скривали су их претеденти на власт. Њима је у центру ангажовања била – изборна крађа.

         Покраден је, прво и највише -  народ. Сада изборни такмаци, бесомучним нападима и подвалама, али и најширим обманама, укључујући и оне о Космету, један другме отимају тај исти народ, покушавају да и њега преваре.

         Могу ли, зато, да ови избори буду - поштени, реални, истинити?

         Како веровати тужилаштву које каже да није било изборних крађа, а затим информише да је нестало, рекоше да је «одузето»,  али не и ко је то одузео, најмање две десетине врећа са гласачким листићима, а полиција ће тек да утврди ко су кривци... А, шта значи формулација – није било «већих неправилности», зар да будемо толерантни према – мањим неправилностима?!

         Није, чини се, тешко да се, и без ичије помоћи, и пре икаквих званичних истрага и доказа, препознају најодговорнији. То су, очито, они који гласачима  нису допустили да гласају за – своје интересе.

         Народни се нису ни видели од – оних  властољубивих.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари