Срби и Бошњаци треба да направе историјски договор - Хрвати воде лукаву политику

ЊИХОВ МАКСИМАЛИЗАМ ПОДСТИЧУ И НЕКИ СРБИ И МУСЛИМАНИ,

ПА И ИНСТИТУЦИЈЕ СРБИЈЕ И БИХ

Грабар Китаровић са Франциском

 • Често у политичким тв-емисијама у Српској и Србији учествују гости и из Хрватске. Они причају да је доста прошлости, злочина, ружних ствари, да требамо развијати економију, оно од чега се боље живи... градити будућност
 • Тако причају да српски и бошњачки тв-гледаоци мисле: Боже, како су ти Хрвати у праву, добри... ма да их као мелем на рану ставим. Али, добри гости из Хрватске, зашто тако нисте причали и такву политику водили 1991, па и 1941. године?
 • Вјешто су причали о великој Србији, а изгледа да су радили на стварању велике Хрватске. У том смислу, занимљива су размишљања да је инспирација за писање Меморандума САНУ дошла из Загреба. Такав меморандум је заправо користио хрватским националистима да разбукте национализам па и шовинизам у хрватском народу
 • На могућу агресивну хрватску политику најбоље би било одговорити заједничким ставом Срба и Бошњака а у коначном смислу статус Хрвата у БиХ треба везати за статус Срба у Хрватској и обрнуто. Зато што смо сви живјели у заједничкој држави, Срби у Хрватској су били конститутивни и било их је преко 900.000, а и Хрвати су у БиХ били конститутивни и било их је око 700.000. Принципи треба да важе за све, или се за њих треба борити?

Пише: Дане ЧАНКОВИЋ, СНП Избор је наш (Бањалука)

        ЈА САМ за мир, праведне, и најбоље односе Срба и Хрвата...

        Лукаву и максималистичку спољну политику Хрватске, нажалост јачају неки Срби и Бошњаци, медији, па и институције у Србији и БиХ.

        Често у политичким тв-емисијама у Српској и Србији учествују гости и из Хрватске. Они причају да је доста прошлости, злочина, ружних ствари, да требамо развијати економију, оно од чега се боље живи... градити будућност.

        Тако причају да српски и бошњачки тв-гледаоци мисле: Боже, како су ти Хрвати у праву, добри... ма да их као мелем на рану ставим. Али, добри гости из Хрватске, зашто тако нисте причали и такву политику водили 1991, па и 1941. године?

        Сада, када сте остварили предност и неке циљеве усташке НДХ, идете даље.

        Српско питање у Хрватској је ријешено. Срби више нису конститутивни, сада су мањинска заједница - скупина.

        Смишљено и организовано од стране хрватске државе им је обезвријеђена имовина (својевремено, у областима посебне животне скрби, тамо гдје су углавном Срби били власници имања, држава је формирала агенцију која је једина имала право куповања имовине од Срба, па колико им да новца; многи Срби нису имали избора).

        Отето им је 40.000 станарских права (у свим новонасталим државама бивше Југославије то је право под врло повољним условима претворено у власничко; једино у Хрватској није).

        Многи Срби нису добили пензије, неће никад ни добити, умрли су, да не говорим о фондовима које су пунили и Срби...

        За злочине над Србима готово нико није одговарао.

        Срби су агресори а Хрвати жртве и са те позиције они би да граде добре односе између Хрвата и Срба, треба још само да траже ратну одштету.

        Вјешто су причали о великој Србији, а изгледа да су радили на стварању велике Хрватске.

        У том смислу, занимљива су размишљања да је инспирација за писање Меморандума САНУ дошла из Загреба. Такав меморандум је заправо користио хрватским националистима да разбукте национализам па и шовинизам у хрватском народу. Србима такав меморандум ништа конкретно није донио.

        И размишљање да је инспирација за рушење цркава и џамија у БиХ током рата дошла из Загреба, има смисла. Јер је управо Загребу одговарало започињање сукоба између Срба и Бошњака.

        Хрватској је и те како било важно да рат пријеђе и у БиХ. Зато су регуларне хрватске јединице ушле код Брода и извршиле агресију на БиХ, и у мјесту Сијековац, 26. и 27. марта 1992. године починиле злочин над Србима.

Павелић и Степинац

        Политика Београда је за њих добра само када је поданичка, а када само мало храбрије Србија износи своје интересе, или не дај Боже брине о својим сународницима у региону, онда се то тумачи као дестабилизација читавог региона.

        Постоје, у суштини, двије стратегије хрватске спољне политике, и обе су на сцени, разоткривено и грубо оне изгледају укратко овако.

        Мање или више отворено реализују се циљеви усташке НДХ (вјечно питање Срба, враћена монета из НДХ, куна, све се чешће чује и види усташки поздрав „За дом спремни“). Покушава се реализовати хрватски ентитет у дејтонској БиХ са жељом да се припоји Хрватској, и тако даље у стварању велике Хрватске.

        Хрватска актуелна политика, иако се остварују неки циљеви НДХ, јавно не говори да Република Хрватска има правни континуитет са НДХ, можда и због тога што би се очигледно могао покренути захтјев за ратну одштету. Срби су у НДХ доживјели геноцид и огромна имовина им је уништена...

        Свједоци смо да у Пољској постоји иницијатива да она тражи ратну одштету од Њемачке за страдања у току Другог свјетског рата.

        На такву могућу агресивну хрватску политику најбоље би било одговорити заједничким ставом Срба и Бошњака а у коначном смислу да статус Хрвата у БиХ треба везати за статус Срба у Хрватској и обрнуто. Зато што смо сви живјели у заједничкој држави, Срби у Хрватској су били конститутивни и било их је преко 900.000, а и Хрвати су у БиХ били конститутивни и било их је око 700.000.

        Принципи треба да важе за све, или се за њих треба борити?

        Друга стратегија подразумијева да се Хрватска уз помоћ дијела Запада наметне као „чимбеник“ стабилности у региону.

        Политиком „Завади па владај“ она би врло вјешто учествовала и значајно утицала на политичке, економске и друге процесе у региону Балкана.

        Хрватска је једна од најнационалистичкијих држава у свијету са фактички једнонационалним становништвом (ријешили су питање Срба) и снажно развија свој хрватски идентитет покушавајући га укоријенити и одбацујући све оно што га сада може угрозити, па и Броза који је јако пуно помогао у стварању хрватске државе.

        Таква Хрватска ствара предуслове за нову улогу. Изједначава историјску улогу усташа и четника равногораца и такав став пласира у Србији и БиХ, а и Броза сада вјешто „гура“ Србима и Бошњацима - Муслиманима. Јер се са Брозом враћа идеологија, која је несумњиво имала и добрих ствари, али суштински погубна, зато што је потискивала колективни идентитет и била против Бога...

        Колико хрватска политика може бити увреда за здрав разум српског народа, може се видјети на примјеру поштовања закона о једнакој заступљености оба писма, латиничног и ћириличног, приликом истицања назива градова у некадашњој Републици Хрватској.

        Тако су 80-их година пред Загребом стајале двије табле са натписом „Загреб“, написане различитим бојама, колико се сјећам плавом и жутом, али су зато обе биле написане латиницом. А како Хрватска води рачуна својим интересима најбоље се види по питању два моста. Мост на Сави у Градишци Хрватска већ деценијама неће да гради иако би га финансирала БиХ - Република Српска, док за Пељешки мост кажу да ће га градити по сваку цијену.

        Хрватска спрјечава БиХ слободан излаз на отворено море тако што оно море између два хрватска територија сматра својим територијалним водама и ту управо хоће да гради Пељешки мост.

        Срби и Бошњаци-Муслимани морају да извуку поуку из досадашње хрватске политике и њеног утицаја на њихове међусобне односе.

        Они не треба да имају никакве посреднике у доласку до историјског договора, доброг и за једне и за друге.

        И на крају сваки текст завршавам:

        Побиједимо кризу радом, радујмо се и радимо.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Водканов's picture
Водканов 13:43 28.09.2017.

 • +10
Voting is closed.

А где вам је та памет била '92, и онда се тајно трговало и договарало са Хрватима, да би се истребио и последњи муслиман. Председник Додик је данас спремнији на историјски договор са Хрватима, пре него са муслиманима, док оно шешељевско код Вучића му говори да је споразум са муслиманима пожељнији.
Већина муслимана је увек била ближа Србији и Србима него Хрватској и Хрватима, али је грозна политика екстремиста у Србији и Сарајеву тај проценат јако покварила.
Кад оде Додик тај споразум можда и буде направљен али ће бити далеко од историјског.

milovan's picture
milovan 10:08 29.09.2017.

 • +7
Voting is closed.

A gde vam je ta pamet bila 92'.... bla,bla,bla? Nisu Srbi 92 vezali Srbsku zastavu sa Hrvatima, nego su muslimani vezali onu zelenu, koju je imala Otomanska carevina, a Danas je ima S. Arabija. Za zastava im ostala od Turskog vakta, dogovorom izmedju Beca i Porte 1878 godine. Od tada se ona viorila sve dok im " neko" nije skunatio ovu danasnju 1993. Nije ni jedan Srbin nosio flasu vode sa Drine Paragi u Zagreb, da iskaze lojalnost i pokaze da je tu granica Hrvatske. Nosio je neki "Mujaga" prezimenom SILJAK rodom iz Srbinja ili ti Foce, to je bilo 1991 godine. Sam je tada izjavio da je spreman da krene stazama Crne Legije u kojoj se njegov rahmetli babo borio, pod komandom Jure Francetica Paveliceva naj naj generala.

wrtikappa's picture
wrtikappa 13:52 28.09.2017.

 • +8
Voting is closed.

Trebala mu je dati sa tri 9.

Baja's picture
Baja 15:18 28.09.2017.

 • +25
Voting is closed.

Ajde mi da se dogovorimo samo sa samim sobom,gledamo svoja posla i čuvamo Republiku Srpsku. A muslimani i hrvati neka se sobom bave i rešavaju svoje probleme...

zauvek branilac's picture
zauvek branilac 02:05 29.09.2017.

 • +10
Voting is closed.

Ja se sećam da su Muslimani iz Slovenije navijali za Hrvate (to jest bili su grupno protiv Srba) kad je 1991 godine počeo hrvatsko-srpski rat (rat između Hrvatske i Republike Srpske Krajine)!

Slovenci, Hrvati i Muslimani su često ponavljali floskulu "Velika Srbija" koju si je 1878 godine izmislila tadašnja Austro-Ugarska (pre ratova devedesetih godina prošlog veka su u manjoj meri ponavljali i floskulu "Srboslavija" koju su izmislili u vreme 2. Jugoslavije), javno su se prikazali kao "anđeli" i "sveci" a sve zločine koje su počinili nad Srbima su posakrili! CCCC

mrljavko's picture
mrljavko 02:35 29.09.2017.

 • +8
Voting is closed.

odajem veliko umetnicko priznanje uredniku i autoru postavljenih front-slika povodom svakog clanka objavljenog u Fakti.
Te skike imaju karakter veoma slican karikaturama uspesnih karikaturista. Smeh, izrqaz neraspolozenja, zacudjenost, lazna sniskodt, trijunfalni nastup. dignuta ruka i jos mnogo toga. Najcesce veoma vesto uhvaceni momenat. Perfektno. Izrazi lica aktera publikovanog clanka, najcesce izrazavaju duboku sustinsku poruku. Obratite paznju na te detalje.

Dejan's picture
Dejan 01:27 30.09.2017.

 • +5
Voting is closed.

Primio Kolindu, primio Irineja Backog, Francisku se isto pise, a to nije dobro. Srecom Francisko je odrastao i celu karijeru proveo na odlicnom mestu. E, sad, ako je toliki licemer, i toliki jezuita na cast mu i na greh, ali ja nesto ne verujem u tako nesto. Od Benedikta samo mnogo ocelivali i mahom dobili, a od Franciska oceujem i jos vise. Ceracemo se mi jos, a svi da dobro podvuku - dok Vatikan ne prizna "Kosovo", dzaba im sve, pa shodno tome pokazimo makar malo postovanja za Drzavu sa kojom imamo diplomatske odnose.

Додај коментар