Слобода србомржње

П р в и   п о г л е д

  • Како је могуће да човек терористичких склоности буде саветник председника Скупштине Црне Горе?

Пише: Раде Брајовић

        МОЖДА је црногорски писац нецрногорског имена, Андреј Николаидис, талентован, слободоуман, чак и доброуман, али је тај исти  скрибоман, несумњиво - кривоустиле, кривоокиле и кривоухиле. Јер је, све  главне „инструменте” за препознавање и изражавање, особито политичких, друштвених и људских феномена, толико злоупотребио да из његове личности шикљају све бљувотине, а највише несхватљива мржња према људима.

        Могуће је да су коректне оцене његових заштитника, подгоричких и неких београдсих, да је он привржен - слободи изражавања. Јесте, заиста, се ради о слободи изражавања, али - мржње!

        Судећи, макар, по  његовом тексту „Шминкање политичког монструма”, који је 19. јануара интегрално пренела „Политика”, Николаидис мрзи преко сваке мере, највише Србе. Републику Српску назива монструмом и каже да се у њој бране хипокризија и злочин, али не штеди ни Србију, приписује јој империјалну политику према Црној Гори! Мрзитељу су ове и овакве увреде недовољне, па креће у акцију, која је већ протумачена као позив на правцати тероризам. Ево, уосталом, једне такве реченице:

        - Цивилизацијски искорак био би и да је Боле употребио динамит и пушке које је сакрио у дворани у којој су главари, духовници и уметници прослављали двадесетогодишњицу постојања РС. 

        Србомрзац жали што Боле није дигао у зрак руководства Републике Српске и Србије, уз њих и патријарха Српске православне цркве. Ухапшеном власнику арсенала Николаидис чак и тепа (Боле је Божидар Станишљевић) и целим текстом се представља као личност за коју није најчудније то што је написао, већ нешто друго, готово несхватљиво. Текстописац је, веровали или не, званични саветник председника Скупштине Црне Горе, односно њеног председника Ранка Кривокапића! Е, ту је јадац, ту зјапи највећа логичка јама, отвара се бескрајна  серија питања. Ево, само два, најуочљивија:

        - Како је могуће да такав човек, терористичких склоности, буде саветник председника Скупштине Црне Горе?

        - Каква је то сила, видљива или невидљива, која спречава председника  Кривокапића да, ево већ осам дана, откад је објављен позив на масовно убиство, не процеди јавно ни речцу?

        Одговори се, наравно, наслућују, неки се и знају, они не толико важни: да је саветнику плата хиљадарка евра и да ретко долази на посао…Они који се логички предсказују - по оној народној, да је ћутање одобравање – много су незгодни, и за предсадника Скупштне, али нису лаки и целом, такође ћутећем руководству Црне Горе (добило и протестну ноту Србије).

        Упутније је, ипак, поново питати: Да ли је, стварно, Кривокапић накривио капу, као да се капом  може да сакрије -  одговорност?!

        А не може кривоустиле да заклони кривокапиле! 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари