Русија одаје утисак прејаке империје која је сигурна је да је у рату за мир и да ће победити

У УДРУЖЕЊУ НОВИНАРА СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПУТИН И РУСИЈА У РАТУ ЗА МИР“

* Александар РАКОВИЋ: Руси немају никакве дилеме да ће пола Украјине бити реинтегрисано у Руску Федерацију. Шта значи пола Украјине - то ћемо тек да видимо када све ово буде завршено

* Владимир КРШЉАНИН: Русија бије битку за светски мир. У том смислу и ми смо њени учесници постали још пре него што је та битка почела јер смо ми водили њену прву фазу. Први европски рат је био на нашем простору. Овај други се одвија сад на простору Украјине

* Љубодраг ДИМИЋ: Битно је уверење Владимира Путина да се у процесу који је започео 2014. године са државним ударом на Мајдану није размишљало о интересима украјинског народа и украјинске државе већ искључиво о интересима Запада. Путин указује и на фалсификовање историје с циљем принудног мењања идентитета Украјинаца и насилне асимилације становништва и одбацивању, негирању свега што је потписано

* Слободан АНТОНИЋ: Из докумената Кремља, укључених у књигу, јасно се види да је руска државна политика, посебно након фебруара прошле године, добила одлике које није имала на почетку Путиновог председничког мандата. Сад већ можемо да препознамо правац у коме ће даље да се развија руска политика ако ствари остану онакве какве јесу, а поготово ако Русија победи у овом сукобу

____________________________________________________

           У УДРУЖЕЊУ новинара Србије у Београду данас је представљена књига “Путин и Русија у рату за мир” која прегледом докумената Кремља из протекле две деценије и кроз аналитичке текстове српских аутора баца светло на специјалну операцију Русије у Украјини.

           Историчар Александар Раковић, који је на недавном састанку Валдајског клуба у Сочију ову књигу уручио председнику Руске Федерације Владимиру Путину, рекао је да Русија данас одаје утисак прејаке империје која у складу са називом ове књиге верује и сигурна је да је у рату за мир, те да ће у том рату да победи.

           “Oни немају никакве дилеме да ће пола Украјине бити реинтегрисано у Руску Федерацију. Шта значи пола Украјине, то ћемо тек да видимо када све ово буде завршено”, рекао је Раковић.

           Он је истакао да се у књизи, коју је приредио Владимир Кршљанин, у издању Фондације “Александар Невски” и Издавачког предузећа “Принцип”, говори и о руској цивилизацији као посебној, те да је извесно да су Руси утврдили став да су засебна цивилизација, као и индијска или кинеска.

           Кршљанин је поручио да је из компилације докумената Кремља и текстова српских аутора, које су обједињене у овом зборнику, јасно да Русија бије битку за светски мир.

           “У том смислу и ми смо њени учесници постали још пре него што је та битка почела јер смо ми водили њену прву фазу. Први европски рат је био на нашем простору. Овај други се одвија сад на простору Украјине”, рекао је он.

           Кршљанин је нагласио да је веома важно разумети да Русија у тој бици за мир бије битку која је и наша и светска.

           “Ту је изузетно важна и правна анализа професора Бранка Ракића, коју је потписало још петнаестак еминентних правника који говоре о томе да је све то што Русија чини апсолутно у сагласности са међународним правом, за разлику како западна пропаганда и западна политика то понашање Русије третирају”, навео је он.

           Кршљанин је рекао да то како Русија сада покушава да се дефинише /као руска цивилизација/ није сасвим у супротности са српским интересима нити њеном православном суштином зато што је заправо тачно и једно и друго.

           “Русија је трећи Рим. То сви знамо, а то је управо опредмећење православне цивилизације”, рекао је он.

           Академик Љубодраг Димић указао је да се из говора председника Русије Владимира Путина који су презентовани у документима садржаним у књизи виде његова уверења да су Руси и Украјинци један народ, једна целина, вештачки подељени историјом, те да је у питању велика заједничка несрећа и заједничка грешка, са једне стране, али и резултат преданог рада непријатеља и једног и другог народа са друге стране.

           “Битно је уверење Владимира Путина да се у процесу који је започео 2014. године са државним ударом на Мајдану није размишљало о интересима украјинског народа и украјинске државе већ искључиво о интересима Запада. Он, такође, говори о фалсификовању историје с циљем принудног мењања идентитета Украјинаца и насилне асимилације становништва и одбацивању, негирању свега што је потписано”, рекао је он.

           Димић је указао да се из Путинових говора виде приоритети Русије, а то су осигурање безбедности, услова за развој, избегавање конфронтације до мере могућег, сагледавање реалности у коме не учествује не само политика већ и наука и отвореност за разговоре о свим питањима.

           Професор Слободан Антонић нагласио је да се из докумената Кремља јасно види да је руска државна политика, посебно након фебруара прошле године, добила одлике које није имала на почетку Путиновог председничког мандата.

           “И сад већ можемо да препознамо одређени правац у коме ће даље да се развија руска политика ако ствари остану онакве какве јесу, а поготово ако Русија победи у овом сукобу”, рекао је он.

           Према његовим речима, дeо књиге која се бави анализама српских аутора јасно показује рефлексије украјинског сукоба на српске прилике.

           Књига “Путин и Русија у рату за мир” садржи и биографије 28 знаменитих Руса рођених у 20. веку.

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари