РИСТИЋ И ПАНТИЋ: Нећемо дозволити рушење барикада нити да се КФОР шета

ПОРУКА ТАДИЋУ И НАТО ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНА

КОСОВСКА МИТРОВИЦА И ЗУБИН ПОТОК

Пантић и Ристић

        ЗУБИН ПОТОК, (ФоНет) - Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да ће мештани остати на барикадама и да неће дозволити њихово рушење.

        „Људи дежурају и неће дозволити даље кретање КФОР и рушење барикада, а посебно кретање ЕУЛЕКС-а и косовских цариника“, рекао је Ристић КиМ радију.

        Он је додао да ће Срби, ако буде неопходно подићи „не једну нову него више нових барикада“.

        Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић радио КИМ је рекао да ће се направити алтернативни пут који ће повезати Косовску Митровицу и Зубин Поток.

        „Учинићемо све да олакшамо живот грађанима Зубиног Потока. Наши грађани морају да имају прилику да дођу до болнице, да људи иду на посао, а деца у школу“, рекао је Пантић.

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ОЛИВЕР ИВАНОВИЋ

ПРОТУМАЧИО ТАДИЋЕВ ПОЗИВ

„Председник има све информације и зато је поступио како је поступио“

  • КФОР-у уклањање барикаде код Јагњенице ништа не значи, то је једино покушај да се сломи отпор Срба. Чини се да је то игра нерава и победиће онај ко дуже издржи, оценио Ивановић

        КОСОВСКА МИТРОВИЦА, (ФоНет) - Изјава председника Србије без сумње утиче на Србе са севера, али једини који могу утицати на ситуацију на терену су председници општина, изјавио је државни секретар у министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић за КиМ радио.

        Упитан шта мисли о позиву Тадића Србима да се повуку са барикада, Ивановић је истакао да „председник Тадић има све информације и због тога је одлучио да поступи како је поступио“.

        Он је оценио да барикада у Јагњеници КФОР-у ништа не значи и да је то, како је рекао, „покушај да се сломи отпор Срба“.

        Према његовим речима, овај пут становништво сматра виталном комуникацијом, јер је једина веза са северним делом Митровице и са Звечаном преко Јагњенице.

        „КФОР-у то ништа не значи, то је једино покушај да сломи отпор Срба. Чини се да је то игра нерава и победиће онај ко дуже издржи“, оценио је Ивановић.

КФОР тврди да му је чак 30 војника у болници

        ПРИШТИНА, (ФоНет) - КФОР је саопштио да је операција уклањања барикаде у понедељак на северу Косова била успешна и обављена без насиља према демонстрантима, али су касније демонстранти напали позиције КФОР-а и нанели повреде, користећи малокалибарско оружје, експлозивне направе и молотовљеве коктеле.

        Операција уклањања барикаде је ишла по плану, у оквиру мандата поновног успостављања слободе кретања за све, наводи се у саопштењу, преноси Радио Слободна Европа.

        КФОР истиче да је увек признавао право људима на северу Косова да протестују легитимно и да се у понедељак догодило насиље коме нема места у легитимним протестима.

        „Не протестујете легитимно ако имате пиштољ. Не протестујете ако имате ручно направљену бомбу. Не исказујуте своје мишљење на легитиман начин ако бацате молотовљев коктел. Сада се у болници налазе 30 повређених војника“, навео је КФОР.

        Прострелне ране, ране од шрапнела, преломи и опекотине не настају током легитимних демонстрација, истиче се у саопштењу.

        „КФОР ће предузети све одговарајуће мере да осигура безбедност свих људи на Косову, али и својих војника“, истакнуто је у саопштењу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари