РЕФЕРЕНДУМ: „Да ли прихватате да се на северу Покрајине инсталирају албанске институције?”

ПРЕДСЕДНИК КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ КРСТИМИР ПАНТИЋ ЗА ФАКТЕ

Баш на Сретење 2012. - баш на Дан државности Србије

* Одлуку о референдуму изгласаћемо на два нивоа. Прво ће свака од четири скупштине општина самостално гласати за иницијативу, а потом ће се – најкасније до 30. децембра ове године – гласати и на заједничкој седници четири скупштине

* Уредба владе Србије о слободи кретања за нас је апсолутно неприхватљива, а штетна је чак и за Србе који живе у Централној Србији или у Београду. Јер сви ће – буде ли  примењивана – плаћати за сваки прелазак административне линије по 60 евра осигурања влади у Приштини

* Сви који су видели текст Уредбе – буквално су се крстили. Јер, да није ничег другог, члан 19. те Уредбе прописује: да полиција државе Србије добија право да са 50 до 150 хиљада динара казни свако физичко лице које на територију Србије уђе преко алтернативних прелаза!

* Народ неће дати барикаде шта год се даље догађало! Шта год политичари из Београда говорили и на шта год га позивали. Расположење је такво да сам уверен да барикаде не би биле уклоњене чак и кад би на то сложно позвали председници све четири српске општине и други национални лидери севера Косова

          СЕВЕР Косова нема намеру да се потчини ни Кфор-Еулексу ни београдско-приштинским `дијалозима` и договорима. И, не само да се не потчини! Председници четири српске општине – Косовске Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока – договорили су се да пред своје одборнике изађу са иницијативом да се на Сретење 2012. године северно до Ибра одржи референдум који би српски мирни „фронт одбијања“, који се сада углавном држи на барикадама, додатно легитимисао, проширио и учврстио.

          ФАКТИ су поводом ове иницијативе разговарали са председником општине Косовска Митровица Крстимиром Пантићем.

          * Зашто баш референдум? Зашто на Дан државности Србије?

          - Референдум ћемо организовати зато што се мирна борба тиче целог нашег народа и не желимо да направимо ни један важан корак о којем он не би знао све, о којем он не би одлучивао. Заказаћемо га на Сретење (15. фебруара) баш зато што се сва отворена питања поводом Косова и Метохије тичу државности, интегритета, суверенитета и опстанка Србије.

          * Када ће формална одлука о референдуму бити донета?

          - Одлуку о референдуму изгласаћемо на два нивоа. Прво ће свака од четири скупштине општина самостално гласати за иницијативу, а потом ће се – најкасније до 30. децембра ове године – гласати и на заједничкој седници четири скупштине. Председнику скупштине Митровице предложићу да своју седницу о референдуму одржимо за дан-два. Верујем да ће исто урадити и остале три скупштине.

          * Како ће бити формулисано референдумско питање?

          - Само питање ће највероватније гласити овако: „Да ли прихватате да се на северу Покрајине инсталирају албанске институције?“. У сваком случају, ово ће бити предлог скупштинама. Дакле, могуће су неке измене и преформулације. На пример, могуће је да „албанске институције“ буду замењене на „приштинске институције“, али ће суштина остати иста.

          * Током радног договора у Звечану, када сте искристалисали одлуку о референдуму, оспорили сте и Уредбу владе Србије о слободи кретања. Зашто?

          - Та Уредба је за нас апсолутно неприхватљива и сматрамо је штетном, не само за север, него и за Србе јужно од Ибра. Штетна је чак и за Србе који живе у Централној Србији или у Београду. Јер, сви ће – буде ли та Уредба реално примењивана – плаћати за сваки прелазак административне линије по 60 евра осигурања влади у Приштини. Дакле, не само ми који немамо РКС таблице, него и Срби јужно од Ибра који буду морали, рецимо, да возе болесно дете или родитеље у неку од болница у Србији. Наравно, ово је за нас неприхватљиво и као даља легитимизација Приштине, али и зато што многи наши људи примају минималац од 11 хиљада динара па им та Уредба, буквално, затвара врата свих градова у Србији. Да није државних и националних разлога да на такву уредбу не пристанемо, откуд нашој сиротињи 120 евра?

Сретењски устав из 1835.

          * Па како је таква Уредба уопште могла да „прође“ кроз владу државе Србије?

          - Никоме нормалном то није могуће на нормалан начин објаснити! Сви који су видели текст Уредбе – буквално су се крстили! Јер, да није ничег другог, члан 19. те Уредбе прописује:

да полиција државе Србије добија право да са 50 до 150 хиљада динара казни свако физичко лице које на територију Србије уђе преко алтернативних прелаза! Казне за правна лица су још драстичније, а нама су алтернативни прелази услов опстанка. Неки, који су о овоме разговарали са министром Гораном Богдановићем, кажу да је он овај део Уредбе правдао тврдњом да је у њу „залутало“ нешто из неке уредбе од пре више година.

          * Значи ли то да Уредба ни под којим условима неће бити поштована на северу Косова?

          - Оваква каква је, сигурно неће! Та Уредба је за српски народ Покрајине као да ју је потписао Хашим Тачи, а на Мирко Цветковић.

          * Како се све што се догађа последњих дана одражава на барикаде и расположење оних који их чувају?

          - Народ не да барикаде! Народ неће дати барикаде шта год се даље догађало! Шта год политичари из Београда говорили и на шта год га позивали. На барикадама су углавном људи који немају куд и који су већ превише изгубили. Расположење је такво да сам уверен да барикаде не би биле уклоњене чак и кад би на то сложно позвали председници све четири српске општине и други национални лидери севера Косова!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари