Речник Нови Вујаклија у књижарама за 5.500 динара

Допуњено и осавремењено 11. издање Лексикона страних речи и израза

* Нове одреднице, које су уношене, брижљиво су одабране, да не изгубе основу вујаклијиног рукописа, да читаоци не виде разлику у односу на старог Вујаклију, а за то је заслужан професор Драго Чупић

* Речник са 700 нових одредница подухват је издавачких кућа Штампар Макарије из Београда и Октоих из Подгорице

         БЕОГРАД,  (ФоНет) - Ново, допуњено и осавремењено 11. издање Лексикона страних речи и израза Милана Вујаклије, са 700 нових речи, представљено је вечерас у београдској галерији Артгет, у издању издавачких кућа Штампар Макарије из Београда и Октоих из Подгорице.

         У заједничком издавачком подухвату две куће су читаоцима представиле ново и исправљено издање најпознатијег речника страних речи на српском језику, речено је на промоцији "Новог Вујаклије".

         Ново, 11. издање приредио је др Драго Чупић са тимом савремених српских лингвииста, који су новим терминима проширили обим капиталног Вујаклијиног дела.

         Речник доноси велики број нових речи и термина, као и допуњених или измењених постојећих одредница, на око 300 нових страна.

         Према речима професорке лингвистике Раде Стијовић, последње издање речника обогаћено је са 700 нових речи, међу којима су и лаптоп, микрочип, џет-сет, модем, меил, интернет, вебсајт, боди билдер, џоинт, а у 50 је измењено или допуњено постојеће значење.

         Стијовић је истакла да је од првог издања речника, који је неизоставна књига сваке библиотеке, без које се не може, 1937. године, лексикон Вујаклије прештампаван у око пола милиона примерака.

         Представник издавача Дејан Мићић је указао на решеност да се књига модернизује и приближи савременом читаоцу, а да се ни у чему не наруши аторство Милана Вујаклије.

         Нове одреднице, које су уношене, брижљиво су одабране, да не изгубе основу вујаклијиног рукописа, да читаоци не виде разлику у односу на старог Вујаклију, а за то је заслужан професор Драго Чупић, рекао је Мићић.

         Књижевни критичар Желидраг Никчевић је рекао да је настанак лексикона јединствен случај српске језичке културе.

         "Вујаклијин лексикон је постао популаран, део свакодневице и наше народне културе и постаје доказ наше отворености за свет, као и доказ спремности да се са другима разумемо", рекао је Никчевић.

         Речник Нови Вујаклија продаваће се у књижарама по цени 5.500 динара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари