Раковић: Најбоље је да се СДС распадне - на Шаровићево крило под новим именом и патриотски СДС

ХОЋЕ ЛИ ОПОЗИЦИОНИМ ПАРТИЈАМА СРПСКЕ „ДОЋИ ГЛАВЕ“ КОЛАБОРАЦИЈА  СА САРАЈЕВОМ И СТРАНЦИМА?

Александар Раковић

* У СДС постоји језгро одано Караџићевој политици, али - само на локалном нивоу. Додиков СНСД много више подсећа на Караџићев СДС 

* Било би добро да се СДС врати изворној политици. Мислим да би то била и порука Радована Караџића. Али, толико су прорешетани да је тешко наћи патриотске структуре које би преузеле власт у странци. Реформисани су до непрепознавања... Овако неће моћи да остане

* Запад се самораскринкао пред Додиком и омогућио му да дође на најчвршће могуће националне позиције. Наш је циљ уједињење Србије, Српске, Црне Горе у државу која треба да се зове Србија... Српска библија се зове Горски вијенац. Србија од Апатина до Бара, од Тимочке до Босанске крајине. Додик је за то. Он је личне интересе ставио у други план, а интерес српског народа у први план

___________________________________________________

       ЗАПАД лако пушта низ воду и пулене који испуне очекивања, а ПДП и партнерске странке су доживеле дебакл, поготово Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић, Јелена Тривић и Игор Црнадак.

       Ово је – у серијалу Факата о постизборној политичко-партијској сцени Републике Српске – почетна оцена историчара др Александра Раковића. Следи његов целовит поглед на ситуацију:

       - Шаровић је сам отпао, биће и других. Мислим да Запад неће моћи да нађе партнера у Станивуковићу. Мислим да тај момак има свести о српском националном интересу јер се није придружио насиљу над Републиком Српском које је почело током изборне вечери и касније: остао је дистанциран и чак се оградио од њих.

       Запад нема на кога да одигра, а да буде сигуран да ће остварити неки резултат - посебно дугорочно. Јер, не треба пратити само Додиков резултат: он је имао 30 000 гласова више, а Жељка 100 000 више и он треба да из тога извуче поуке.

Радован Караџић, Биљана

Плавшић и Никола Кољевић

       Запад нема на кога да игра - Вукановић је неспособан, поменута четворка такође, те очекујем да ће тражити личност у свету културе, медија и слично и преко њих радити на преобликовању свести. 

       * Да ли ће они добијати више пара, да ли је овај мршав резултат опозиције последица недовољног улагања у њу?

       - Није њихов резултат био такав фијаско - мета им је био Додик који је заиста имао 70 000 гласова мање од Жељке - чиме су показали да могу да наруше његово хомогенизовано бирачко тело.

       Неко ће у опозицији опстати. Црнадак и Тривићева су фрустрирани, Бореновић би могао да буде један од људи преко којих ће Запад наставити да игра.

       У СДС постоји језгро одано Караџићевој политици, али - само на локалном нивоу.

       Додиков СНСД много више подсећа на Караџићев СДС. Било би добро да се СДС врати изворној политици. Мислим да би то била и порука Радована Караџића. Али, толико су прорешетани да је тешко наћи патриотске структуре које би преузеле власт у странци.

       Реформисани су до непрепознавања. Најбоље да се распадну на Шаровићево крило које би променило име и патриотски СДС.

       Овако неће моћи да остане. Исувише су компромитовани. Нарочито кад је Изетбеговић хвалио Шаровића и Бореновића што су напустили Скупштину РС, сва тројица у студију, они ћуте!

       То значи да су тако инструисани и то их је коштало на изборима, а коштаће и убудуће.

       Српски народ кажњава колаборацију са факторима који нам раде о глави. Поуке важе и за Српску, и за Црну Гору и Србију: они који су били са нама и издали нас, морају да сносе последице, да буду изложени јавној стигматизацији. Тако се понашају озбиљни народи.

       Занима ме да ли потоји могућнст да се четворци у Републици Српској напише макар прекршајна пријава, јер су поводом избора за председника направили скандал који је претио да доведе у питање стабилност Српске.

       Политички можемо да се не слажемо, али кад је у питању национални интерес - стабилна Република Српска и признавање чисте победе Додика и Цвијановић - ту не сме да се импровизује.

Јован Рашковић говори на оснивачкој

скупштини СДС за Роамнију и Гласинац

       Свако ко је призивао интервенцију Сарајева и Запада, мора да сноси последице!

       Шаровић се извукао јер је паметнији. Остали не би смели да се извуку без добронамерне стигматизације, с приликом да се покају и поправе. 

       * Да ли је тајна Додиковог успеха то што је био на позицији "нећете нас сломити"?

       - Да, то је кључ успеха. Додик је њима ставио до знања да нема компромиса са српским националним интересима и са Републиком Српском. Увек ће боље проћи они који ставе до знања да неће дозволити да их било ко сломи.

       Запад се самораскринкао пред Додиком и омогућио му да дође на најчвршће могуће националне позиције. Наш је циљ уједињење Србије, Српске, Црне Горе у државу која треба да се зове Србија.

       Српска библија се зове Горски вијенац. Србија од Апатина до Бара, од Тимочке до Босанске крајине. Додик је за то. Он је личне интересе ставио у други план, а интерес српског народа у први план. 

         (Срђан ПЕРИШИЋ: Амбасадама сад је главно да спрече да излазак СДС из опозиције)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари