Позајмица 20.000 тона пшенице, гради се школа „Србија“ на Палама

Владе Србије и РС  у Београду разговарале о заједничким пројектима

  • Разговарано и о организовању лета Јат ервејза из Београда за Беч преко Бањалуке и о оснивању Института „Иво Андрић“ у Вишеграду који би деловао у склопу "Андрић града", пројекта филмског режисера Енира Кустурице, чији завршетак се очекује за три године
  • Премијер РС Александар Џомбић је нагласио да је на заједничкој седници посебно разговарано о студији комплементарности привреда две земље, која би требало да да нове правце развоја, како се не би дуплирали капацитети и заједно ишло у нове пројекте

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Владе Србије и Републике Српске (РС) одржале су другу заједничку седницу, на којој су договарани детаљи примене споразума о специјалним и паралелним односима и постигнута велика сагласност о свим кључним питањима, саопштио је премијер Србије Мирко Цветковић.

        Он је, на конференцији за новинаре, рекао да је Србија преузела обавезу да до краја године са 850.000 евра финансира изградњу школе "Србија" на Палама, што је део раније постигнутог договора, а сад се "пружила прилика да се он оконча".

        Цветковић је рекао да је у току пројекат кредитирања набавке рачунара за школе у РС, вредан 4,5 милиона евра, од чега ће три милиона бити дато у овој, а остатак у следећој години.

        Договорили смо се и да Србија из својих робних резерви обезбеди позајмицу од 20.000 тона пшенице за поребе РС, навео је он.

        Према речима Цветковића, на седници две владе разговарано је и о организовања лета Јат ервејза из Београда за Беч преко Бањалуке, како би грађани РС имали директан лет за главни град Аустрије.

        Премијер РС Александар Џомбић је нагласио да је на заједничкој седници посебно разговарано о студији комплементарности привреда две земље, која би требало да да нове правце развоја, како се не би дуплирали капацитети и заједно ишло у нове пројекте.

        Џомбић је најавио и помоћ Србије у оснивању института "Иво Андрић" у Вишеграду, који би деловао у склопу "Андрић града", пројекта филмског режисера Енира Кустурице, чији завршетак се очекује за три године.

        После седнице две владе, потписани су меморандуми о разумевању два министарства унутрашњих послова, за просторно планирање и екологију, као и споразум о примени уговора о кредиту Србије РС за куповину вагона и информационе технологије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари