Перманентна предизборна грозница

ФАКТИ ИСТРАЖУЈУ:
Да ли је предизборна кампања у Србији већ почела?

       ИЗБОРИ  у Србији још нису званично ни расписани, а страначке изборне кампање су се већ захуктале.

       Изборни штабови у већини странака већ су оформљени, а лидери странака полако турирају моторе за формални старт изборне машинерије. Пулс бирача увелико се опипава, а како се чини, политичари ће на овим изборима морати добро да се презноје, јер крчаг демагогије (и Еу и Косово) неће више ићи на воду као после 5. октобра.

 

Чека нас и оно што се зове „прљава кампања“

  • Ови ће избори бити жестоки јер неће бити политички наплативо ни Косово ни кадидатура за ЕУ

       Зоран СТОЈИЉКОВИЋ, професор београдског Факултета политичких наука:

       - Политички живот Србије карактерише перманентна предизборна политичка грозница. Чим се једни избори заврше и формира се парламент, већ се креће у  размишљање о следећем изборном циклусу и саставу парламента. Та активност посебно живне када су околности и догађаји толико важни, као што је тренутно планетарна економска криза, са дилемом Косово или ЕУ, да то додатно разгори ватру. Ослушкује се шта то грађане највише интересује, али и шта би волели да чују.

       - Овога пута то је почело да се ради далеко пре расписивања избора јер ни једна странка не жели да чека да се избори распишу, па да тек онда бираче пусти да се опредељују.

       - Ови ће избори бити жестоки јер неће бити политички наплативо ни Косово ни кадидатура за ЕУ. Ствари ће се свести на оно што грађане највише интересује: стандард, запосленост и борбу против корупције. Е, ту ће бити наравно нечега што не само да је негативна кампања већ и прљава кампања.   

 

Опалио је стартни пиштољ кризе

  • Владајућа колаиција нема много што шта да понуди

       Политички аналитичар Милан НИКОЛИЋ:

       - Верујем да је економска криза натерала политичаре да крену у кампање пре расписивања избора. Имамо економску кризу, проблем Косова и придуживања Европској Унији која, у извесној мери, више условљава него што је то чинила са другим земљама. Имамо и доста тешку социјалну ситуацаију у земљи. Зато ће избори бити неизвесност и за владајућу коалицију и за опозицију.

       - Владајућа колаиција нема много што шта да понуди. Мислила је да ће то бити придуживање ЕУ, али очито има неких затезања. Коалиција на власти је тиме уцењена, а не жели да изгледа слабо и то јој је један од проблема.

       - Зато уопште није сигурно ко ће бити победник. То динамизује и убрзава предизборну кампању. То може да значи да ће кампања бити жешћа, мада не мислим да ће бити и прљава.

       - Улази се са мање средстава, а то значи да ће морати неке друге околности да одлуче ко ће бити победник. Све је неизвесно и зато се креће раније. Ово ће можда бити први реалистичи избори у Србији у којима ће се гледати програми странака, кадрови и везе са ЕУ.

       -  Запошљавање, економија, животни стандард, са ким ћемо лакше до ЕУ и ко ће нам отворити кандидатске фондове ЕУ – то ће бити праве теме избора.

 

Све странке искористиле лето за припреме

  • Владајућој коалицији биће веома тешко да објасни народу како је дошло до краха њене и спољне и економске политике

       Александар МИТИЋ, директор Центра за стратешке алтернативе:

       - Предизборна кампања је ушла у неку рану фазу, али још никако не можемо рећи да је кампања - почела.

       - То је очекивано, јер ови избори нису ванредни.  Сада се зна да ће избори бити на пролеће следеће године и нормално је што су сви искористили лето да се за њих припреме. То је сасвим нормално и чак је израз политичке зрелости.

       - Владајућа коалиција ће и даље инистирати на политици да ЕУ нема алтернативу, док ће опозиција ићи са критиком те тезе, али и са неким алтернативним погледима на економском плану. Верујем да су то нека полазишта која ће бити актуелна и сада и за осам месеци.

       Владајућа коалиција је у потуности промашила своја обећања од пре три године јер води катастрофалну политику по питању Косова која полако иде ка пузајућем признању. С друге стране, поводом ЕУ смо видели да Брисел и после хапшења хашких оптуженика има нове услове, да тражи признање Косова.

       Владајућој коалицији биће веома тешко да објасни народу како је дошло до краха њене спољне политике, а такође - како је дошло и до краха у економској политици. Чињеница је да  се  обећање о 400 000 хиљада нових радних места претворило у 400 000 нових незапослених. Дуг је порастао, инфлација није под контролом...

       С друге стране, и опозиција има проблем. Нисам сигуран да има праву алтернативу за ситуацију у којој се Србија налази. Главни проблем опозиције биће: како да покаже да постоји алтернатива садашњој коалицији и како да убеди јавност да то прихвати.  

 

Бранкица Ристић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари