Отворено свих 49 гласачких места, до подне гласало - 21 одсто!

ТОКОМ ПРВИХ ПЕТ САТИ ДВОДНЕВНОГ РЕФЕРЕНДУМА

У ТРИ ОПШТИНЕ СЕВЕРНОГ КОСОВА

  • Неправилности и инцидената није било. Гласали и неки Шиптари. Лепосавић ће се изјаснити 15. фебруара

            ВЕЋ током првих пет сати дводневног сретењског референдума у три општине севера Косова - Митровици, Звечану и Зубином Потоку - гласало је 21 одсто уписаних бирача. Гласало се од 7 ујутро  на свих 49 гласачких места, а од 23.440 - до подне свој глас против институција „државе Косово“ (или за) дало су 4.842 бирача.

            Члан општинске референдумске комисије у Звечану, Љубо Радовић, оценио је да је одзив бирача у те три општине задовољавајући, а да гласање протиче без проблема и неправилности. Лепосавић ће се изјаснити 15. фебруара.

            Радовић је додао да је резултат добар с обзиром на временске услове и чињеницу да ће изјашњавање трајати два дана.

            „Највећи одзив до подне био је у Митровици где је изашло преко 30 одсто уписаних гласача, док их је у Звечану било 15 процената, а у Зубином Потоку где су села раштркана, а путеви завејани, грађанску дужност обавило је преко 11 одсто уписаних гласача“, рекао је Радовић.

            Посматрачи из Међународне кризне групе који су показали интересовање да прате регуларност
референдума уопште се нису појавили код општинских изборних комисија у Звечану и Зубином Потоку, док су у Косовској Митровици одбили да их приме као посматрацце јер сматрају да се за то нису стекли услови.

            У општини Звечан на референдум су изашли и неки локални Шиптари, али су то одбили ониу који живе у селима Липа, Жажа и Бољетин.

КРАГОВИЋ:

Резултати референдума  ће обавезивати Београд

            ЗВЕЧАН, (ФоНет) - Посланик СРС и председник Одбора Народне скупштине за КиМ Љубомир Краговић рекао је на бирачком месту у Косовској Митровици да одлука грађана северног Косова, који данас и сутра излазе на референдум, треба за Београд да представља обавезу.

            „Београд би морао да поштује вољу грађана који овде живе, да желе да остану у саставу Републике Србије, а не да им се намећу нека решења која народ не жели да прихвати“, изјавио је Краговић.

            На бирачким местима на северу Косова, где се одржава референдум од 11 сати су почеле да се стварају гужве.

ТАДИЋ: Штетно по интересе државе

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОПТУЖИО СЕВЕР ДА ОДМАЖЕ ДРЖАВИ

У ОДБРАНИ ЛЕГИТИМНИХ ИНТЕРЕСА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

            БЕОГРАД,  (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да је одржавање српског референдума на северу Косова „штетно када су у питању интереси државе“.

            Тадић је рекао да има разумевања за потребу косовских Срба да искажу политичку вољу, „али да не постоји могућност да локалне самоуправе учине више од државе у решавању проблема српског становништва у нашој покрајини“, саопштила је Прес служба председника Србије.

            „Овај потез челника општина на северу Косова може само смањити потенцијал државе и није у корист интереса Срба у покрајини. На овај начин одмаже се држави у одбрани легитимних интереса на Косову и Метохији“, оценио је Тадић поводом одржавања референдума.

            Тадић је изјавио да Србија неће признати независност Косова, да поштује Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација и трага за решењима за наступ представника Приштине на регионалним форумима, „које неће значити ни експлицитно, ни имплицитно признавање независности“, наводи се у саопштењу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари