Не тражимо да Русија за нас ратује, треба нам њен заштитнички глас!

Аутор Прошенија за руско држављанство – Рајко Ђурђевић – рекао РИА Новостима да организатори акције неће одустати

* Ђурђевић рекао да ће хиљаде нових потписа прикупљених у међувремену такође бити отправљене у Москву и најавио проналажење модуса за добијање руског држављанства `у складу са законодавством РФ`

* «Ми поштујемо интересе Русије. Знамо да је Русија велика земља са великим обавезама и ми нисмо тражили да Русија за нас ратује, рекао писац Прошенија

* Тражили смо и тражимо, додао је, држављанство Русије зато да би она заштитила наше интересе пред остатком света и да би сви у свету знали истину о нама

* Ми смо – подвукао је - Русији благодарни и за хуманитарну помоћ, али се наше молбе не тичу материјалне помоћи. Нама је потребан глас Русије у свету који би говорио: престаните да насилно и злочиначки уништавате један мали народ

          КОСОВСКИ Срби – како је рекао руској државној агенцији РИА Новости Рајко Ђурђевић, писац Прошенија и представник удружења Стара Србија – неће одустати од тражења руског држављанства и наставиће са потписивањем петиције. Упркос томе што је Москва званично објаснила да молба – из законских разлога – не може да буде прихваћена.

          «Ми уважавамо сваку одлуку Руске Федерације, нама братске земље и братског народа. Али, ми другу заштиту немамо, без руске заштите ћемо настрадати», рекао је агенцији Ђурђевић, не скривајући разочарење.

          Он је нагласаио да ће неколико хиљада нових потписа, који су прикупљени у међувремену, бити отправљено у Москву. Чак је указао – истичући да такву одлуку, наравно, не може донети појединац - да је сасвим могуће да ће прикупљање потписа бити настављено.

          Ђурђевић је најавио још нешто: проналажење модуса за добијање руског држављанства `у складу са руским законодавством`.

          «У Прошенију, које сам лично писао, објашњени су разлози тражења руског држављанства. А они нису политичког каратера него су питање нашег опстанка. То је питање преживљавања не само косовских Срба, него Срба уопште», подвукао је Ђурђевић.

          Упоредивши спрске енклаве на КиМ са концентрационим логорима, додао је: «Ми поштујемо интересе Русије. Знамо да је Русија велика земља са великим обавезама и ми нисмо тражили да Русија за нас ратује. Тражили смо и тражимо њено држављанство зато да би она заштитила наше интересе пред остатком света и да би сви у свету знали истину о нама. Ми смо Русији благодарни и за хуманитарну помоћ, али се наше молбе не тичу материјалне помоћи. Нама је потребан глас Русије у свету који би говорио: престаните да насилно и злочиначки уништавате један мали народ».

          Ђурђевић је за прогон косовских Срба оптужио `западне земље, међународне структуре и неке политичке снаге у Београду».

          Руска агенција је својим читаоцима и корисницима указала и на то да су се потписници Прошенија обратили Русији и зато што сматрају да им Србија не пружа потребну подршку.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари