Научни скуп у Бања Луци у октобру - О српском идентитету, циљевима и вођи српског народа

ОРГАНИЗАТОР СНП ИЗБОР ЈЕ НАШ: ДОПРИНОС МОГУ ДАТИ СВИ – И САНУ, И СПЦ, И ИСТАКНУТИ ПОЈЕДИНЦИ

* Предсједник СНП Избор је наш Дане ЧАНКОВИЋ: „Из чињенице и осјећања да су Срби најугроженији народ, мора проистећи стратегија обнове оне српске државе коју ће српски народ вољети, а која ће бити гарант заштите интереса српског народа и сваког појединца у њој.  Стратегија мора подразумијевати отварање српског националног питања на Балкану и треба да дефинише српски идентитет (само ћирилично писмо, или и латинично, само православна религија, или могу бити и Срби православци, мухамеданци, римокатолици, атеисти...)“

______________________________________________________________________

        СНП Избор је наш моли српску јавност и добронамјерне истакнуте појединце да посвете пажњу догађајима које ће Покрет организовати  у Бања Луци у октобру мјесецу и да на сврсисходан начин узму учешће у њима.

        Поред културно-музичког програма „Српска и Србија уједињене изнад Истока и Запада“, централни догађај биће научни скуп – „Српски идентитет и његова одбрана, циљеви и начин доласка до њих, и какав вођа је потребан српском народу“.

        Покрет је пуних петнаест (15) година своје активности усмјеравао у правцу наведене теме научног скупа.

        У сврху овог саопштења издвојићемо један исјечак из текста предсједника Покрета Дане Чанковића, из 2015. године:

        „Из чињенице и осјећања да су Срби најугроженији народ, мора проистећи стратегија обнове оне српске државе коју ће српски народ вољети, а која ће бити гарант заштите интереса српског народа и сваког појединца у њој. Тек онда, таква држава може ући у регионалне и друге интеграције. Та стратегија подразумијева отварање српског националног питања на Балкану и треба да дефинише српски идентитет (само ћирилично писмо, или и латинично, само православна религија, или могу бити и Срби православци, мухамеданци, римокатолици, атеисти...).

        - Таква обновљена држава мора бити утемељена на истинским вриједностима и моралу, мора мотивисати људе на рад, као смисао живота, родољубље издићи као најважније колективно осјећање и изузетно вриједно за сваког појединца.

        - У стварање и оживотворење такве стратегије треба да су укључени сви. И САНУ, и СПЦ, и политичари, и научници, иистакнути појединци, и обични људи. Народ треба да функционише као један функционални добронамјерни организам у којем свако има своју улогу...“

        Овом приликом само ћемо споменути српски однос према светињама, страдању, жртви, херојима, историјској српској улози у отпору према свјетском злу, неправедној глобализацији, као и улози у стварању праведнијег свијета.

        Жеља Покрета Избор је наш јесте да најављени догађаји и научни скуп буду - „Удар нађе искру у камену“.

        (саопштење СНП Избор је наш)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари